În Capitală au început să apară blocuri de locuinţe noi adaptate la tiparul impus de recesiune: suprafeţe mici şi preţuri accesibile.

În urmă cu un an de zile găsirea unui apartament nou-construit care să se încadreze în programul Prima Casă era o sarcină grea. Acum însă, pe piaţă au început să apară astfel de oportunităţi pentru tinerii cu bugete strânse. Georgiana Vrânceanu, broker în cadrul agenţiei Coldwell Banker Bd. Timişoara, spune că cei care îşi doresc să cumpere o locuinţă nouă prin Prima Casă cartierele bucureştene oferă posibilitatea de a alege. În Drumul Taberei, spre exemplu, foarte dezvoltate din acest punct de vedere sunt zonele Prelungirea Ghencea şi Valea Oltului. Reprezentanta Coldwell Banker are momentan la vânzare un apartament cu două camere cu 53.000 de euro. Situat la mansarda unui bloc nou (finalizat în 2008) din Drumul Taberei, locuinţa are o suprafaţă utilă de 71 de metri pătraţi. În acelaşi timp, în zona Rahova-Trafic Greu, o locuinţă nouă cu două camere de 52 de metri pătraţi poate fi achiziţionată cu 47.000 de euro. Vândut deja în proporţie de 85%, blocul cuprinde circa 90 de apartamente.

Blocuri mici, de câteva zeci de apartamente
În condiţiile în care majoritatea tranzacţiilor au loc prin Prima Casă, dezvoltatorii încep să ia tot mai în serios această piaţă. Benjamin Tache, unul dintre cei trei dezvoltatori – persoane fizice – ai ansamblului Rustic Rezident din Mogoşoaia oferă un exemplu în acest sens. Acesta are la vânzare 7 apartamente cu două camere cu suprafeţe de 60 şi 70 de metri pătraţi, la preţuri de 47.500 de euro şi, respectiv, 53.000 de euro. Dispus pe trei etaje, imobilul cuprinde în total 17 apartamente – dintre care două cu trei camere, cu suprafeţe de 120 de metri pătraţi. În ridicarea clădirii dezvoltatorul a investit până acum circa 480.000 de euro. Lucrările de construcţie au început la jumătatea lui mai şi au fost finalizate în august. Potrivit lui Tache, două apartamente au fost cumpărate cu bani gheaţă, iar alte opt prin intermediul Programului Prima Casă.

Micul dezvoltator spune că, pe lângă a oferi clienţilor case de calitate la preţuri accesibile, este esenţial ca un dezvoltator să ia în considerare şi costurile ulterioare pe care locatarii le vor avea de suportat. Astfel, dacă cheltuielile lunare de întreţinere, depăşesc 100-150 de euro pentru o locuinţă, asta este o problemă pentru cumpărător.

10%, profit suficient pentru dezvoltatori?
Mai merită, în acest context, să construieşti apartamente noi doar pentru Prima Casă? „Din punctul meu de vedere, merită să investeşti acum. Depinde de fiecare dezvoltator în parte”, spune Benjamin Tache. Acesta precizează însă că cine se aşteaptă la profiturile din perioada de boom ar trebui să se trezească la realitate. La modul general, un dezvoltator ar trebui să se mulţumească cu o marjă de profit de circa 10% din investiţia iniţială. „Dacă se scot banii aceştia, poţi merge mai departe cu încredere”, apreciază Tache, adăugând că, în perioada actuală, important este să te menţii pe piaţă. Micul dezvoltator este el însuşi un exemplu despre ce înseamnă să mergi înainte adaptându-te la condiţiile de criză. Acesta povesteşte că, în cadrul complexului Rustic Rezident, mai are un teren de 3.000 de metri pătraţi pe care intenţionează să mai construiască 24 de apartamente şi şase case.

2 răspunsuri la

“Prima Casă nouă, mai ieftină de 60.000 de euro”

Spune-ţi părerea