Dreptul de proprietate comună pe cote – părţi se caracterizează prin aceea că asupra unui bun sau a unei universalităţi de bunuri au drept de proprietate două sau mai multe persoane. Obiectul dreptului de proprietate comună poate fi alcătuit atât din bunuri mobile cât şi din bunuri imobile.

În cadrul acestei forme de proprietate, un bun sau o universalitate de bunuri aparţine mai multor titulari fără ca bunul să fie fracţionat, individualizat. Dreptul de proprietate se fracţionează în atâtea părţi, egale sau diferite câţi proprietari sunt. Titularii dreptului de proprietate comună cunosc doar întinderea dreptului asupra bunului comun, dar nu cunosc partea materială din bun care le revine.

Proprietatea comuna obişnuită are o existenţă limitată în timp, adică are caracter temporar, deoarece oricare dintre proprietari poate cere ieşirea din coproprietate prin partaj. Dreptul de a cere ieşirea din această stare este imprescriptibil (nu încetează prin nefolosirea lui într-un anumit termen).

În ceea ce priveşte cota – parte ideală din dreptul de proprietate asupra bunului comun, fiecare titular are un drept propriu exclusiv şi va putea să o înstrăineze, total sau parţial, prin acte cu titlu oneros sau gratuit. În privinţa bunului în materialitatea sa, asupra acestuia nu se pot face acte materiale fără acordul unanim al coproprietarilor.

Înstrăinarea bunului comun este valabilă, în situaţia în care cumpărătorul dobândeşte un drept de proprietate sub condiţie şi cunoaşte calitatea de coproprietar a vânzătorului. Dreptul va depinde de rezultatul partajului, şi anume dacă bunul vândut va cădea în lotul coproprietarului vânzător. Dacă bunul cade în alt lot, vânzarea se consideră că nu ar fi existat.

Coproprietarii au o serie de obligaţii cu privire la întreţinerea, conservarea şi administrarea bunului. Cheltuielile reale sunt cele necesare sau utile cu privire la bun. De aceste obligaţii, coproprietarul se poate libera prin renunţarea la drept, însă acesta renunţare va avea efect doar pentru viitor. Cheltuielile datorate până la acea dată rămân în sarcina coproprietarului. Prin excepţie, coproprietarii pot încheia o convenţie de menţinere a stării de proprietate pe o durată de cel mult cinci ani, cu posibilitatea ca, la expirarea acestui termen, convenţia să fie reînnoită.

Un coproprietar nu poate construi fără consimţământul tuturor coindivizarilor. În ceea ce priveşte acţiunea în evacuarea chiriaşului care foloseşte un imobil indiviz, dacă cererea se întemeiază pe faptul cauzării unor prejudicii însemnate locuinţei, aceasta poate fi introdusă numai de către unul din coproprietari deoarece are caracterul unui act de conservare. Dacă se cere evacuarea pentru neplata chiriei, acţiunea are caracterul unui act de administrare şi trebuie introdusă de toţi coproprietarii.

88 de răspunsuri la

“Dreptul de proprietate comună pe cote-părţi”

 • Buna ziua, eu impreuna cu fostul sot am cumparat o casa la tara. Bani am pus amandoi in mod egal. Din cauza ca eu ma deplasez ff greu actele au fost facute pe numele lui. Intrebarea mea este in ce conditii ma poate trece pe actul de proprietate? Multumesc!

 • Sunt copropietar cu mama mea. In urma succesiuni dupa moartea tatalui pe un teren cu imobil de comun acord am impartit camerele cu intrari separate, eu am reconditionat o camera care era daramata si pe care mama mi-a dat-o mie. Vreau sa imi iau in propietate partea mea. Se va tine cont ca am facut acea camera sau se va imparti in cote egale si cum sa procedez?

 • Buna ziua, sunt divortata si am facut partaj cu fostul sot pe casa care am cumparat-o impreuna cu fratele luí. Imi revine o parte din acel imobil. Intrebarea mea este cum pot sa vand acea parte care imi revine deoarece el refuza sa cumpere partea mea. El are o alta familie acuma, eu locuiesc in Spania de multi ani. Va rog sa ma ajutati. Va multumesc!

 • Buna ziua,

  Am locuit in casa socrului meu inca din 2010. Proprietatea este pe numele lui, dar mentionez ca in 2010 am refacut o total pentru a ne muta acolo. Acum noi suntem in Anglia, iar el a inceput cu ideea ca ar vrea ca fratele sotului meu sa se mute acolo. Stiu ca este proprietatea lui, dar tot ce este inauntru sunt lucrurile noastre personale, achizitionate cu banii nostri. Ce putem face pentru ca macar daca isi continua ideea, sa nu poata sa mute pe nimeni acolo inainte de a ne anunta si a merge sa ne luam absolut tot de acolo?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

 • Buna seara, in curând urmează să cumpăr împreună cu viitoarea soție un teren, si suntem nedumeriți daca putem sa fim trecuti amândoi pe titlul de proprietar. Mentionez ca nu suntem căsătoriți încă, multumesc!

 • Buna ziua,rog respectuos o informatie.Detin jumatate din apartament,iar fiii mei cate 1/6.Vreau sa vand cota mea unuia din fii.Deci nu instrainez,o cedez unuia din cei trei fii si el cota parte in apartament.Poate prelua si cota mea de plata( cota fixata de la impozitul pe acest an )cum preia si intretinerea restanta?Va multumesc

 • Ce pot face la intabularea unui bloc, daca nu sunt de acord toti proprietarii? Am un apartament in acel bloc, neintabulat, l-am vandut de mai multi ani si nu pot face contractul de vanzare in forma autentica la notar. Pot fi obligati cumva proprietarii care nu vor intabularea?

 • Buna ziua, am mostenit de la parinti un apartament intr-un imobil casa cu etaj si curte in suprafata de 1130mp In acest imobil sunt 5 proprietari. Doi la parter cu acces din strada, unul detine 12%, celalalt 6%. La etaj sunt 3 apartamente cu acces din curte. Unul are 3%, celalalt are 4% eu 75% din bunurile indivize comune generale care sunt: terenul construit si neconstruit, poarta si intrarea in curte. Suprafata apartamentului celui de la parter cu 12% conform unui raport de expertiza tehnica apartamentul reprezinta 12%. Intreb ce drept mai are acesta in curte, poarta si intrarea in curte?

 • Bună ziua!! Am și eu nevoie de câteva informații. Viitorul meu soț este proprietarul unui teren. Pe acel teren vrem sa construim o casa. Eu am o suma de bani obținuți în urma partajului din prima căsătorie. Cum se procedează pentru a avea și eu drepturi egale cu el pe terenul lui. Sa nu începem o construcție cu banii mei pe terenul lui. Dorim sa avem drepturi egale atât pe teren cât și pe casa, sa fim proprietari în egala măsură pe teren care în momentul de fata este doar al lui cât și pe casa care va fi construita din banii mei. Mulțumesc pentru un eventual răspuns.

 • Buna seara, as vrea sa știu și eu procedura pt cedare 50 % din casa. Proprietari eu și mama mea. Va multumesc!

 • Bună ziua, numele meu este Alexandra, locuiesc în Franța, aș dori să știu dacă se poate vinde un apartament situat în România pe numele meu și pe numele fostei soacre. Deși nu mă aflu în România, as putea face ceva sa-l pot vinde? Mulțumesc!

 • Buna ziua, numele meu este Cristi, locuiesc la o casa cu cote parti egale, nu este facuta apartamentarea. Proprietatea este compusa din doua loturi..casa plus curte 500 metri si gradina 1000 metri. Mentionez ca nu este facuta dezmembrarea. In curte suntem doua familii. Mai exact doi frati, eu sunt unul din frati, fiecare cu cota parte. Problema ar fi urmatoarea: exista casa propriu-zisa care este in CF. in care locuim, despartita la mijloc de un zid, jumatate, jumatate, si exista cateva constructii pe post de atelier, pe care le-a facut tata pentru noi si le folosim la comun eu si fratele meu impreuna cu familiile noastre. Mentionez ca acele constructii nu au acte. Intrebarea este…poate sa vanda fratele meu cota lui parte cu tot cu acele constructii pe care le-a facut tata si nu au acte, nu exista pe niciun plan, sau acele constructii imi revin mie odata ce el vinde partea lui de proprietate? Multumesc, o seara placuta!

 • Buna ziua! Avem o locuință parter si etaj. La parter locuiește matusa mea care este proprietara ca si noi. As vrea sa mansardez podul pe o structura din lemn să-l fac locuibil. Am nevoie de acordul ei? S-a exprimat ca nu va fi de acord niciodată. Ce pot face în cazul ăsta? Care sunt demersurile în situația în care nu e necesar acordul ei? Multumesc!

Spune-ţi părerea