Dreptul de servitute reprezintă o sarcină impusă asupra unui imobil pentru uzul şi utilitatea unui imobil vecin având un alt proprietar. Spre deosebire de celelalte dezmembrăminte, servitutea reprezintă o simplă limitare a dreptului de proprietate, o îngrădire în exercitarea dreptului său.

După modul de exercitare, servituţile se împart în continue şi necontinue. Servitutea continuă este cea care se exercită fără ca omul să fie obligat să facă acte succesive şi repetate de uz, pe când cea necontinuă necesită neapărat intervenţia titularului servituţii. Spre exemplu servitutea de scurgere a apei de ploaie este o servitute continuă deoarece nu presupune acte de uz pozitiv din partea proprietarului dominant. Codul civil enumeră şi alte asemenea servituţi: de vedere, de apeduct, de a nu clădi peste o anumită înălţime. Servituţile necontinue necesită acte pozitive de folosinţă, cum sunt servitutea de trecere, de a lua apă de la fântână, de a păşuna vitele şi altele.

Servituţile stabilite de lege au în vedere fie utilitatea publică, fie utilitatea proprietarilor. Servituţile de interes privat sunt obligaţii reciproce impuse proprietarilor fondurilor învecinate, pentru evitarea eventualelor litigii.

Potrivit art. 607 Cod civil, arborii care cresc înalţi nu pot fi plantaţi decât la o distanţă de minimum 2 m de linia despărţitoare a celor doua proprietăţi, iar celelalte plantaţii ori garduri vii, la o distanţă mai mică de jumătate de metru, dacă nu există alte reglementări. Când aceste obligaţii nu sunt respectate, proprietarul are dreptul la o acţiune în justiţie împotriva vecinului său pentru scoaterea arborilor sau obligarea acestuia la tăierea crengilor ce depăşesc proprietatea sa. Pentru promovarea acestei acţiuni în justiţie, proprietarul nu trebuie să dovedească faptul că ar fi suferit vreun prejudiciu. Dreptul de a avea o plantaţie la o distanţă inferioară se poate dobândi şi prin uzucapiune, având în vedere că aceasta este o servitute continuă şi aparentă.

Servitutea de trecere reprezintă acel drept al proprietarului de teren al cărui loc este înfundat, care nu are nicio ieşire la calea publică, prin care proprietarul poate reclama o trecere pe terenul vecinului său pentru exploatarea fondului, cu obligaţia de a-l despăgubi, în proporţie cu paguba care s-ar ocaziona. Trecerea trebuie făcută pe calea cea mai scurtă pentru a ajunge la calea publică, titularul acestei servituţi fiind obligat să aleagă trecerea care ar pricinui cea mai mica pagubă. Textul din Codul civil se referă la o imposibilitate absolută de trecere, pe când practica judiciară a decis că se admite aplicarea şi în cazurile în care ieşirea la calea publică ar prezenta inconveniente grave sau ar fi periculoasă.

De asemenea s-a decis că dacă există acces la calea publică, chiar pe un drum impracticabil în anumite împrejurări, dar care poate deveni practicabil, locul nu poate fi considerat înfundat şi nu trebuie recunoscut dreptul de servitute.

28 de răspunsuri la

“Dreptul de servitute”

 • Vecina a facut cadastral pe un teren si casa de locuit. Mi-a inchis calea de acces de intrarare pe proprietatea mea. Nu pot intra cu un tractor pentru a lucra pamantul. Cui ma pot adresa pentru a avea acces de intrare la proprietate mea privata. Vreau sa construiesc un depozit de furaje pentru animale, etc.

 • In anul 2000 ne-am construit legal o casa pe un teren infundat. Terenul l-am primit de la parinti ca zestre. Atat terenul cat si casa sunt intabulate. Accesul la casa se facea prin curtea bunicilor si pe pasunea lor. Acum mostenitorii si-au construit o casa noua si nu ne mai permit trecerea nici cu piciorul, nici cu vehicul (pt.lemnele de foc, materiale de constructii, etc), motivand ca se simt deranjati de trecerea noastra. Pe acolo trecem noi si alte 12-13 familii (ei nu au case numai terenuri). Alta cale de acces la drumul public nu avem. Avem vreo sansa de castig a dreptului de trecere prin judecata? Ce ma sfatuiti sa fac?

 • Bunà ziua!
  Am mostenit un teren în Bàile 1 Mai (Bihor)care este înconjurat de 4 terenuri si o constructie ce si-au modificat limitele în favoarea lor de la 1989 încoace. El se aflà la vreo 60 m de drumul judetean care leagà Bàile 1 Mai de Oradea. Astfel, nu pot avea acces la terenul meu . As dori un drum de servitute. Am scris la Primàrie si nu mi-a ràspuns. Am vorbit si am scris vecinilor dar nu vor sau nu mi-au ràspuns. Mai mult, prin schimbarea limitelor de proprietate de càtre anumiti vecini, am pierdut din suprafata de 2190 m² cam 180 m².
  Ce mà sfàtuiti sà fac ? Và multumesc.

 • Bună ziua. Nu am înţeles cine are dreptul sau obligaţia de a stabili pe unde să se facă trecerea, proprietarul fondului aservit sau a fondului dominant? Mulţumesc.

 • Buna ziua! O instanta de judecata, fara ca proprietarul unui loc aservit sa ceara, repet, pe terenul sau, i s-a dat drum de servitute. Instanta a considerat ca si proprietarul terenului aservit, se poate folosi, de terenul sau! Cred ca este un atac la intelepciune, un malpraxis judiciar!
  Nu stiam ca noi, am folosit terenul nostru, vecin cu drumul public, fara drum de servitute. Asa a decis Tribunalul Valcea!
  Va rog sa-mi spuneti, ati mai intalnit asa ceva? Noi nu avem locuinta acolo, numai cei ce au cerut in folosul lor servitutea de trecere, au gospodarii permanente!

 • Buna ziua! Care sunt limitele legale de construire a unui drum particular de servitute? Proprietarii pot construi drumul individual sau de comun acord tinand cont de particularitatile terenului?

 • De ce nu raspundeti la aceste intrebari?

 • Nu va mai chinuiti, nu o sa raspunda nimeni. Platiti un avocat. Nimeni nu va da sfaturi moca.

 • Buna ziua! Daca vecinul meu a cumparat terenul din fata curtii mele si mi-a blocat iesirea si intrarea pe proprietate, eu ce drepturi am? Este obligat prin lege sa imi lase drept de trecere pentru a putea intra si iesii din casa?

 • Buna ziua! As dori sa stiu daca pe un drum de acces de trecere pentru un sir de 5 vile amplasate in spatele vilei mele, intr-un complex rezidential, se poate parca? Adica un vecin parchează lipit de gardul meu si altul lipit de casa mea. Gardul si peretele casei sunt ca vai de lume(stropi de noroi si julituri de la masini).Exista o distanta legala? Unde pot sa primesc rezolvare?
  Mulțumesc!

 • Buna ziua! Am servitute de trecere pe terenul vecinului ,as putea trage conducta de apa si canal pe acea trecere alta sansa nu am, terenul meu fiind infundat. Vecinul nu vrea sa-mi dea voie. Va multumesc!

 • As dori sa stiu daca pe un drum de servitute se poate parca. Adica vecinul de vis a vis parchează langa gardul sau, iar eu daca as parca as bloca acel drum.
  Mulțumesc!

 • Buna ziua! Am un lot de teren cu suprafata de 2500 mp extravilan, cu destinatia teren arabil, care este deservit de o cale de acces (carare) cu latimea de 1,00 m, pe o lungime de 30 m, de la calea de acces principala mentionata in PUG – ul localitatii. Proprietatea am dobandit-o acum 4 ani. In conditiile de fata nu pot exploata terenul in conditii optime. Vecinul meu nu accepta sa incalc proritatea. Cum as putea sa largesc macar la 2,50 m acea cale de acces de 1,00 m?

Spune-ţi părerea