Antecontractul mai este cunoscut şi sub denumirea de promisiune bilaterală de vânzare cumpărare, iar în cazul în care doar una dintre părţi se obligă, promisiune unilaterală.

Este posibil ca ulterior încheierii precontractului, una dintre părti să se răzgândească, renunţând la îndeplinirea obligaţiilor asumate, situaţie în care se pune problema măsurilor sau sancţiunilor la care cealaltă parte poate recurge.

În cazul în care părţile au prevăzut expres în antecontract sancţiunile ce pot fi aplicate în cazul încălcării obligaţiilor asumate, se vor aplica acele prevederi, având în vedere că, potrivit art. 969 cod civil, convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante, fiind deci obligatorii.

De regulă, în precontractele de vânzare cumpărare se prevede că dacă se răzgândesc, promitentul cumpărător va pierde avansul achitat, iar dacă promitentul vânzător va refuza înstrăinarea bunului, acesta va restitui dublul avansului primit.

În cazul în care părţile nu au fost suficient de prevăzătoare încât să determine expres urmările încălcării precontractului, se aplică dispoziţiile generale ale legii civile.

Având în vedere dispoziţiile art. 1073 Cod civil, potrivit căruia creditorul are dreptul la îndeplinirea întocmai a obligaţiei şi în caz contrar are dreptul la dezdăunare, partea în culpă poata fi obligată, în justiţie, la executarea obligaţiei asumate.

Astfel, în cazul în care vânzătorul (sau promitentul vânzător) nu mai doreşte înstrăinarea bunului în condiţiile precontractului, cumpărătorul (sau promitentul cumpărător) are două opţiuni. El poate să solicite instanţei de judecată pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de vânzare cumpărare, urmând a consemna preţul vânzării într-un cont la dispoziţia vânzătorului. În cazul în care cumpărătorul nu optează pentru această variantă (pentru că fie vânzarea nu mai este posibilă, bunul fiind înstrăinat către un terţ, fie nu mai este dorită), el poate alege să oblige promitentul vânzător la restituirea avansului primit şi la plata suplimentară de daune interese.

În situaţia în care cumpărătorul nu mai doreşte achiziţionarea bunului, promitentul vânzător poate obţine de la acesta daune interese. Desigur însă că în lumina art. 1073 Cod civil, şi vânzătorul poate solicita pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de vânzare cumpărare însă o astfel de soluţie nu este întotdeauna practică, posibiliăţile de obţinere a preţului fiind limitate.

47 de răspunsuri la

“Efectele nerespectării antecontractului”

 • Buna seara. acum 1 an am cumparat un ap in faza de proiect cu termen de predare la sfarsitul lui iulie 2017, cu o perioada de prelungire de 3 luni plus alte 2 luni in care se aplica penalitati. Termenul a expirat iar apartamentul ar urma sa-l primesc peste alte 2-3 luni. Intrebarea mea este ce as putea sa fac sa beneficiez de acele sume din penalizari, intru cat, agentia imobiliara a spus ca nu plateste nimic. Ce optiuni asa avea?

 • Buna ziua,
  As dori sa inchei o PROMISIUNE BILATERALA DE VANZARE – CUMPARARE cu un dezvoltator ptr. un imobil cu finalizare septembrie 2018. Terenul pe care se edifica cladirea este intabulat. La imobil se lucra in continuare. Rog sa imi spuneti la ce riscuri sunt expus prin incheierea acestei promisiuni Ce trebuie sa contina promisiunea pentru a nu fi pacalit. CU RESPECT!

 • Buna ziua, vreau sa va întreb, dacă am făcut un antecontract de vânzare cumpărare între fiica căsătorită, iar între timp fiica a divorțat dar antrecontractul nu s-a finalizat. Eu am obligația să vând locuința fostului ginere conform antecontractului? Menționez ca antecontractul a fost încheiat in prezenta unui avocat si am primit o parte din bani in timpul căsătoriei dintre cei doi (fica, ginere). Va multumesc si va rog să-mi trimiteti răspunsul cat mai repede posibil.

 • Bunā seara !
  Tatal meu a decedat in urma cu 2 ani. A primit prin partaj voluntar de la fratii lui casa cu terenul aferent.
  Doresc sa vand prin antecontract o parte din teren vecinilor de långā mine.
  Mentionez ca locuiesc cu mama mea si sunt singurul fiu.
  Nu am facut masa succesoralā.
  As putea vinde prin antecontrat impreuna cu mama mea fará succesiune si mentionånd cå pe viitor sā fac succesiunea?
  Vā multumesc!

 • Buna ziua, am cumparat cu o promisiune un apartament la et. 1. Constructorul acum este in proces cu cel care detine terenu` pt. ca nu avea voie sa vanda parterul si subsolul. Am dat in judecata pe cei 2 pt. a obtine o o hotarare. S-a platit toata suma de bani. Ce se va intampla?

 • Buna seara, am facut un antecontract cu cineva pentru o casa inainte de a semna antecontractul. Cand am fost si ne-am uitat la casa, ne-a zis ca are fundatia facuta bine, stalpi si centura. Dupa ce am facut antecontractul si am livrat suma de 5000 euro, ne-am dus si ne-am uitat la casa mai bine ca nu ne-a lasat sa ne uitam mai bine daca are toate cele si cand ne-am uitat, nu are nici centura, nici stalpi si nici fundatie. Am gasit in fundatie pamant galben cu caramizi. Am facut poze, ce sanse am sa imi recuperez avansul legal pentru ca vanzatorul nu vrea sa dea inapoi avansul?

 • Buna ziua, am casa in vanzare acum fix un an. Am facut un precontrat de vanzare-cumparare pt. ca intersatul sa poata solicita credit pt cumpararea imobilului. Contractul a fost facut pe 6 luni si mí-a inmanat o suma de bani din valoarea casei. Intre timp el nu a facut rost de bani si i-am renovat contractul de 2 ori. I-am facut prelungire, poate, poate alta banca ii da, dar pana in prezent nimic. Pot sa renunt si sa o vand altei persoane?

 • Buna ziua! In anul 2002 tatăl meu a cumparat o casa din paianta. Problema mea este ca tatăl meu are la ora actuala precontractul încheiat in 2002, act ce trebuia finalizat, ceea ce nu a facut atunci. Se poate finaliza acum contractul in conditia in care nu se mai stie nimic de fostii proprietari? Ce trebuie facut? Multumesc si astept raspuns, va rog!

 • Buna ziua, am facut o PROMISIUNE DE VANZARE – CUMPARARE SI CONTRACT DE CONSTRUIRE ptr. un imobil care treb. terminat in 30 .04. 2016 dar nici pana in momentul de fata nu este gata, este facut doar la rosu. Am achitat 80 la suta din bani la semnarea contractului. Societatea constructoare imi tot spune ca va fi gata dar se vede ca nu imi poate spune clar cand vor termina. AS DORI SA MA LAMURITI UN PIC SAU SA-MI SPUNETI UNDE AS PUTAE APELA SA REZV. ACEASTA PROBLEMA. CU RESPECT!

 • Se poate anula un precontract facut de o agentie imobiliara?

 • Buna ziua, am facut un antecontract in urma cu 3 ani. Vanzatoarea avea obligatia de a isi cumpara terenul si a face toate demersurile pentru prefectarea vanzarii (cadastru, intabulare, etc) in termen de 3 ani, iar eu de a ii da inca o diferenta de bani. Termenul a expirat iar vanzatoare nu si-a respectat obligatiile. In acest caz pot solicita instantei o hotarare jud. care sa tina loc de contractul de vanzare cumparare?

 • Buna ziua, in cazul in care am antecontractul si vanzatorul decedeaza, cum pot obtine titlul de proprietate?

 • Buna seara, cata valabilitate cere instanta de judecata pentru a introduce o actiune in instanta pentru nerespectare de promisiune de vanzare cumparare, vina fiind a vanzatorului.

 • Bună ziua, vreau sa cumpăr un imobil iar dezvoltatorul solicita avansul băncii. Urmează sa semnez un act de promisiune. Ce am de făcut sa nu fiu pacalita? Mulțumesc anticipat!

Spune-ţi părerea