În cazul în care debitorul unei obligaţii de plată nu se achită de această obligaţie, iar garanţia plăţii este constituirea unui drept de ipotecă în favoarea creditorului asupra unui bun imobil al debitorului, atunci creditorul poate apela la executarea silită imobiliară valorificând ipoteca prin intermediul unui executor judecătoresc sau executor bancar, după caz.

Etapa premergătoare vânzării la licitaţie începe cu cererea creditorului urmăritor. Odată cu această cerere, executorul judecătoresc se va deplasa la locul unde este situat imobilul urmărit în vederea identificării acestuia, încheind un proces – verbal de situaţie, cu descrierea amănunţită a imobilului. Ulterior o somaţie va fi comunicată debitorului cu menţiunea că s-a luat măsura înscrierii în cartea funciară. Potrivit art 500 alin. (1) C. proc. Civ., dacă în termen de 15 zile de la data primirii somaţiei debitorul nu plăteşte datoria, începe procedura de vânzare. Executorul judecătoresc împreună cu părţile – solicitând părerea unui expert – vor stabili preţul de vânzare al imobilului la valoarea de circulaţie. De asemenea executorul va comunica titularilor celorlalte drepturi asupra imobilului – dacă aceştia există – despre existenţa executării şi îi citează la termenele fixate pentru vânzarea imobilului.

În termen de 5 zile de la fixarea preţului, executorul judecătoresc întocmeşte şi afişează procesul – verbal de punere în vânzare a imobilului, termenul neputând fi mai scurt de 30 de zile dar nici mai lung de 60 de zile de la afişare.
Participarea la licitaţie în vederea cumpărării imobilului este condiţionată de depunerea unei cauţiuni la Trezoreria Statului, la C.E.C. sau la orice instituţie bancară, la dispoziţia executorului judecătoresc până la termenul stabilit pentru vânzare, reprezentând 10 % din preţul de începere a licitaţiei pentru termenul respectiv. Dovada consemnării va fi ataşată ofertei de cumpărare. Numărul minim de participanţi la o licitaţie nu este expres prevăzut de o normă legală, dar în cazul existenţei unui singur participant, acesta va avea posibilitatea să cumpere imobilul doar la preţul de strigare.

Vânzarea se va organiza în loc public, executorul oferind spre vânzare imobilul, prin trei anunţuri succesive, pornind de la preţul oferit, care este mai mare decât cel la care s-a făcut evaluarea imobilului, sau în lipsa unei asemenea oferte, chiar la preţul stabilit.

Dacă după aceste anunţuri nu s-a oferit preţul la care imobilul a fost evaluat, datorită faptul că imobilul este grevat de un drept de uz, uzufruct, abitaţie sau servitute întabulate ulterior înscrierii vreunei ipoteci, executorul va reîncepe licitaţia liber de aceste drepturi la preţul menţionat în publicaţia de vânzare. Dacă nu se oferă nici acest preţ, executorul va amâna licitaţia pentru un alt termen, care nu poate fi mai târziu de 60 de zile.

La acest termen, licitaţia va începe de la 75 % din preţul la care imobilul a fost evaluat, iar dacă nu se obţine nici acest preţ, atunci se va vinde la cel mai mare preţ oferit. Executorul va întocmi un proces – verbal despre desfăşurarea şi rezultatul fiecărei licitaţii, menţionând adjudecatarul imobilului. Acesta trebuie să depună preţul la o unitate bancară, în termen de cel mult 30 de zile, în caz contrar imobilul se va scoate din nou la licitaţie în contul adjudecatarului. La cererea adjudecatarului, executorul judecătoresc cu acordul creditorului, poate solicita plata în rate a preţului. Potrivit art. 513 Cod Procedură civilă, acesta va fi obligat să plătească cheltuielile prilejuite de noua licitaţie şi eventualele diferenţe de preţ. Adjudecatarul va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, în acest caz va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Dacă la noul termen de licitaţie imobilul nu a fost vândut fostul adjudecatar este obligat să plătească toate cheltuielile ocazionate de urmărirea imobilului.

Executorul judecătoresc, pe baza procesului – verbal de licitaţie, întocmeşte actul de adjudecatare, după expirarea termenului de 15 zile de la data când s-a a luat cunoştinţă de actul de executare şi după plata integrală a preţului de către adjudecatar. Prin actul de adjudecare se transmite dreptul supus la licitaţie de la debitor la adjudecatar. Acest act are valoare de titlu de proprietate şi în baza lui se poate cere înscrierea în cartea funciară a noului proprietar. Imobilul intră în proprietatea adjudecatarului liber de orice sarcini sau ipoteci.

Art. 514 Cod procedură civilă, dispune ca la cererea celorlalţi participanţi, executorul judecătoresc va dispune restituirea cauţiunilor depuse de aceştia.
Dacă debitorul refuză să părăsească sau să predea imobilul supus licitaţiei, respectiv nu îşi îndeplineşte obligaţiile în termen de 5 zile de la primirea somaţiei, acesta va îndepărtat prin executare silită, executorul judecătoresc somând pe debitor să părăsească de îndată imobilul, iar în caz de împotrivire, va elibera imobilul cu ajutorul forţei publice.

Orice persoană interesată poate obţine informaţii complete, sau după caz aplicate unui caz, concret despre procedura de executare silită imobiliară de la un avocat, executor judecătoresc sau executor bancar precum şi de la orice persoană specialistă sau cu atribuţii în domeniul executării silite. O bună sursă de informare pot fi şi textele legale incidente în materie, cu precădere dispoziţiile Codului de procedură civilă român în vigoare.

40 de răspunsuri la

“Executare silită. Vânzarea la licitaţie”

 • Buna ziua.
  Ma poate ajuta cineva cu un raspouns in umatoarea speta, va rog?
  Vreau sa particip la o licitatie pentru un teren executat silit. Este al 7-lea termen si sunt sanse sa fiu singurul inscris la licitatie, dar nu pot sti sigur.
  Intrebarea mea este: daca ma inscriu la licitatii si sunt singurul si decid sa nu licitez (sperand la un nou termen cu un pret de pornire mai mic) imi recuperez garantia depusa de 10%? Pot participa la un termen ulterior?
  Multumesc.

 • Buna ziua, poate cineva sa-mi spuna dupa ce perioada de timp se ridica restictia impusa de executorul judecatoresc asupra bunurilor din evidentele fiscale la nivelul primariei daca debitul care a facut obiectul executarii silite a fost achitat in intregime? Mentionez ca figurez in evidente cu aceasta restrictie. Este o neglijenta a executorului? Se pot lua masuri impotriva acestuia? Va multumesc anticipat!

 • Am facut un credit bancar de nevoi personale in care nu mi-am putut duce la sfarsit ratele. Ma amenita ca imi va lua casa, se poate? Nu am facut credit cu ipoteca.
  Va rog, ajutati-ma cu un raspun urgent, au venit la mine acasa sa vada casa. Va rog sa ma ajutati!

 • legislativul,PARLAMENTUL,nu va lasa sistemul bancar sa ne distruga vietile. SA AVEM INCREDERE.

 • „Prin actul de adjudecare se transmite dreptul supus la licitaţie de la debitor la adjudecatar. Acest act are valoare de titlu de proprietate şi în baza lui se poate cere înscrierea în cartea funciară a noului proprietar. Imobilul intră în proprietatea adjudecatarului liber de orice sarcini sau ipoteci.” – daca fostul proprietar / imobilul are restante ( electrica, costuri comune, etc), imobilul va fi liber si de aceste sarcini sau adjudecatarul trebuie sa le plateasca inainte?

 • am facut un credit bancar de nevoi personale in care nu mi-am putut duce la sfarsit ratele ma amenita ca imi va lua casa se poate?aa scz am uzulfrut si nu am facut credit cu ipoteca
  va rog ajutati-ma cu un raspun urgent a venit acasa sa vada casa ajutor!!!

 • imi spune si mie cineva creditul daca e facut pe nevoi personale si nu am garantat cu nimic poate sa-mi ia casa sunt deja in executare silita

 • Buna ziua,

  Am facut un imprumut la banca cu garantie mobiliara si in acest moment nu mai pot plati, banca poate sa-mi scoata la vanzare casa daca eu nu am ipoteca pe ea.
  ce inseamna cu adevarat garantie mobiliara (din cate stiu asupra bunurilor proprietate personala- bunuri din locuinta si autoturisme), se poate transforma aceasta garantie mobiliara in una imobiliara.
  multumesc

  • Buna, nu am putut sa fiu insensibil problemelor afisate aici…si se pare ca sunt multe.Din experienta mea profesionala si personala,banca nu te poate executa daca nu ai o garantie imobiliara si anume garantie(adica sa fie indicata si notificata in cartea funciara a imobilului o astfel de ipoteca).Garantii mobiliare sunt bunuriile movibile adica: mobila,autoturisme,electrocasnice …etc si numai daca acestea sunt pe numele tau. Daca ai un act de vanzare cumparare cu o ruda de a ta in care cedezi bunuriile pentru o suma de bani nici acestea nu ti le pot lua. Clar ca banca va incerca sa te ameninte si sa foloseasca violenta psihologica,dar daca nu ai nimic nu poate sa iti faca nimic desi in romania se pare ca ilegalitatea este de fapt un sport national in care fiecare face ce vrea si risti sa pierzi totul chiar si cu dreptatea in mana. In continuare nu ceda,fi destept si cauta variante cat mai repede ….Sucesss

 • Sint victima unuicomplot inpotriva mea. Am inprumutat 50 000 cu camata in 2009. In act am trecut suma de 100000 E .Am mers la notar si am incheiat doua contracte de inprumut garantate cu ipoteca un teren in suprafata de 2000 m care la acea data a fost acceptat de creditoare in ambele inprumuturi .valoarea lui atunci era de 150000 E .dublu sumei inprumutate. in 2009 iam returnat numitei suma de 50000E pretindindu-mi inca 10000 sa incheiem dilul dar intr-o luna. iam achitat suma in doua transe dar in 6 luni. dupa 2 ani i-mi pune in executare contractul pe 100000 E .i-mi pune casa in vinzare de 260 m construiti , mi-o subevalueaza la pretul de 180000 lei si atentie o vinde la prietenul(concubinul) creditoarei(23ani) cu suma de 43000 lei. casa construita in 2007-2008. Efectueaza in lipsa mea imobilul din exterior 2 experti la care diferenta de pret este de 100000 ron. iar terenul ipotecat il vinde cu 35000 lei iar valoarea lui fiid de 50000E pe piata eu avind si un potential cump.la acesta. astia sint executorii judecatoresti. Eu am cheltuit cu casa 150000E iar ei le vind cu 10000. Cind va veni sa ma execute , il voi executa eu si ma duc linistit la puscarie. o sa va scriu de acolo. Am reclamat la parchet dar nimic ,oamenii tergiverseaza de la o luna la alta. Asta e tara in care traim. Am reusit in scurt timp sa aflu ce face concubinul dar nimeni nu ia nici o masura .trafic de droguri din Anglia, ia scos casa prietenei la vinzare dar vazind ca nu-si ia suma dorita pe ia ia dat foc si va incasa asigurarea. are foarte multe masini facute praf in 5 ani si incaseaza asigurarile .politia romina stie dar nu ia nici o masura .in ce tara traim? Sa ne facem singuri dreptate .

 • asa am hotarat si eu in legatura cu banca otp daca trebuie sa pierd sa piarda si ei.Am fost dusi cu vorba cand am anuntat ca nu mai putem plati.Peste tot anunta : veniti daca intimpinati probleme cu plata vom gasi solutia(pentru ei, ne-ar lua si viata daca ar putea) si acum suntem in executare silita .Nu au facut nimic concret sa ne ajute.Pierd casa dar viata nu mi-o pot lua

 • Atentie, s-a trecut la furtul locuintelor proprietate personala, motivat de necesitatea achitarii debitelor noastre catre asociatiile de locatari sau catre banci
  Credeti ca de noi a depins „reusita ” in 1989?
  Ei s-au convins ca nu vom mai iesi in strada nici de foame si spera sa murim cu demnitate acasa ,in fotoliul de unde putem injura atat puterea cat si opozitia ( care sunt de fapt aceeasi de cca 22 de ani), sau in liniste pe strada din mers , din lipsa tratamentului, a hranei si mai mult a lehamitei
  Nu putem sa ripostam decat cu o apreciere globala
  SA LE FIE RUSINE !
  Domnule C-tin, daca nu mai imprumutam nimic de la banci, acestea vor prospra , pentru ca se va imprumuta statul sa plateasca pensionarii, functionarii si obligatiile din timpul alegerilor. Decat de la multi cate putin, este mai productiv sa iei de la stat cat ai lua de la toti
  Nu suntem departe de tot ce poate fi mai rau
  Rog executorii judecatoresti, sa nu-si faca cu zel datoria

  Cu adanca amaraciune
  Bunicu Dan

 • da

 • intr-o tara de nesimtiti cu (bancile)trebuie procedat la fel ,nu mai platiti la banci ratele sa falimenteze odata acesti camatari si angajatii bancilor sa munceasca curat nu sa gandeasca cum sa pacaleasca oameni……sa se duca la munca nu la pacalit

  • cata dreptate aveti si eu am avut incredere in otp si acum dupa ce am platit patru ani ma vad nevoita sa renunt singura la casa Am avut probleme cu bani ca toti bugetarii si ne-a pacalit sa facem suspendare pe sase luni suma neplatita se adauga la perioada ramasa, acum dupa un an sunt in executare silita.Imi pot lua casa ,imi pot opri din salariu dar tot imi mai raman bani sa-mi cresc copii,mai bine asa decat sa le dau lor. Viata nu mi-o pot lua ,nu renunt asa usor

   • asa este Mari…..sunt in aceeasi situatie…culmea!…tot OTP

Spune-ţi părerea