Obligaţiile locatorului au la bază principiul potrivit căruia acesta trebuie să asigure locatarului folosinţa paşnică şi netulburată a bunului închiriat şi au izvorul în dispoziţiile codului civil şi ale legii 114/1996, părţile putând stabili, pe cale convenţională şi alte obligaţii.

Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 1420 Cod civil, locatorul este obligat :

 • să predea locatarului lucrul închiriat sau arendat
 • să menţină lucrul în stare de a se putea servi la utilizarea pentru care a fost închiriat sau arendat,
 • să asigure folosinţa neîmpiedicată a bunului pe toată durata locaţiunii.

Din obligaţia de menţinere a bunului în stare de folosinţă derivă şi obligaţia de garantare a locatarului pentru toate stricăciunile sau viciile bunului închiriat sau arendat şi de a-l despăgubi pe acesta pentru orice daună suferită datorită defectelor sau viciilor (art. 1422 cod civil).

În cazul în care în timpul locaţiunii, bunul închiriat se strică în totalitate sau devine neîntrebuinţabil de către locatar, contractul de închiriere se consideră de drept reziliat, însă pentru aceasta trebuie să se constate imposibilitatea întrebuinţării bunului fie de către părţi, de comun acord, fie prin intermediul instanţei de judecată.

Dacă deteriorarea bunului este parţială, locatarul are posibilitatea de a solicita reducerea chiriei sau rezilierea contractului.

5 răspunsuri la

“Obligaţiile locatorului în cazul contractului de închiriere”

 • Am un apartament inchiriat fara contract.Acum chiriasul vrea sa-i fac mutatie.Am oarecari dubii asupra intentiilor lui(probail ma insel).Exista rscuri?

 • @anni
  Depinde foarte mult ce era stipulat in contract. Ar trebui sa fie o clauza legata de cum poate fi prelungit contractul sau cu cat timp inainte ar trebui proprietarul sa isi anunte chiriasul ca trebuie sa se mute.
  Recomandarea noastra este sa luati legatura cu un avocat. De asemnea, daca vreti sa incercati sa gasiti sfaturi in mediul online, puteti sa cereti sfaturi la avocatnet.ro.

 • sunt propietar casa+curte, am avut un contract pe 2 ani cu un chirias, acum contractul a expirat, iar chiriasul refuza sa iasa de peste 3 sapt., sustine ca suntem obligati sa prelungim, am fost la sect.5, sectia juridica a recunoscut expirarea contractului……
  ce ar trebui sa fac, sa chem politia sau un executor…..chiriasul este el insusi poltist si ma ameninta ca nu voi mai intra in propria curte….poate ma sfatuiti?

 • Stimate domn,pt detalii, ne puteti contacta pe adresa de mail,sau telefonic la 0732.996835/0748.990648 L.SUMAN

 • Am si eu intrebare,sunt pers fizica si vreau sa vand o casa in rate cum trebuie sa procedez ?? se poate face ceva in contractul de vanzare cumparare???

Spune-ţi părerea