Oficialii statului au în vedere continuarea programului și în anii următori.

La finele săptămânii trecute, Ministerul Finanţelor Publice a aprobat alocarea unui plafon suplimentar pentru programul Prima Casă, în valoare de 135,5 milioane de lei, ce va permite acordarea de credite în valoare de 270 de milioane de lei (suma garantată de către stat se dublează, deoarece băncile suportă 50% din risc). „Până la sfârşitul lunii octombrie 2014, Ministerul Finanţelor Publice va iniţia o Hotărâre de Guvern în care va fi prevazută suplimentarea plafonului cu valoarea necesară pentru acoperirea tuturor solicitărilor care vor fi înregistrate până la finalul anului 2014 în cadrul programului Prima Casă. Aceste acţiuni au în vedere buna funcţionare în continuare a programului Prima Casă, atât până la finalul anului 2014, cât şi pe parcursul anilor viitori”, se arată într-un comunicat oficial.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-apartment-interior-big-empty-room-image29613008

Tot în ideea suplimentării fondurilor pentru achizițiile prin Prima Casă, oficialii Executivului au decis, în a doua jumătate a lunii septembrie, redirecționarea plafonului destinat inițial în mod exclusiv unităților locative construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) spre achiziția oricărui tip de locuință. Astfel, plafonul total de garantare aflat la dispoziția băncilor ajungea la circa 710 milioane de lei (echivalent cu un potențial de creditare de 1,42 de miliarde de lei).

Citește și: Prima Casă e o soluție, dar Nu singura! Metode diferite de finanțare pentru cumpărători

Săptămâna trecută însă, cel mai mare creditor din cadrul programului – Banca Comercială Română (BCR) – a anunțat epuizarea, într-un timp-record, a fondurilor obținute prin realocarea plafonului destinat inițial unităților construite de ANL. Astfel, în decurs de circa două săptămâni, instituția financiară a aprobat circa 1.000 de noi împrumuturi co-garantate de către stat, în valoare de aproximativ 136 milioane lei. Reprezentanții băncii au precizat că au solicitat Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) o nouă suplimentare a plafonului de garantare.

Citește și: BCR: Vânzări-record pe Prima Casă: 1.000 de credite în două săptămâni!

1 răspuns la

“Prima Casă: Bani pentru acoperirea tuturor cererilor pe 2014”

  • Sunt un cetatean roman stabilit in Elvetia, pensionat din 2010 cu pensie elvetiana de 1600 ch.f. Am etatea de 70 de ani,a doua residenta la BRASOV. Va intreb cu tot respectul, care sunt sansele mele de obtinere a unui credit imobiliar la o casa?Va multumesc pentru atentia acordata, CURTEANU,GENEVA,ELVETIA.

Spune-ţi părerea