Oficialii statului au anunțat recent că programul demarat în 2009 va continua și anul viitor.

În ultimii mai bine de șase ani, programul Prima Casă a funcționat, fără îndoială, ca un adevărat „motor” pentru rezidențialul autohton, susținând financiar cererea pentru locuințe. Deși în ultimii doi ani băncile au scos pe piață oferte de creditare comparabile (din punctul de vedere al costurilor, dar nu și al avansului solicitat), mulți români au răsuflat probabil ușurați la aflarea veștii că statul a stabilit un nou plafon de creditare pentru anul viitor, respectiv 1,5 miliarde de lei – sumă suficientă pentru achiziții în valoare totală de trei miliarde de lei (având în vedere cota de risc de 50% suportată de către bănci).

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-buying-house-concept-giving-money-key-white-background-image49073076

Pe fondul discuțiilor declanșate de adoptarea de către Parlament a așa-numitei „legi a dării în plată”, programul Prima Casă se prefigura a fi, chiar mai mult decât până acum, „colacul de salvare” al pieței. Asta pentru că, în condițiile unei majorări semnificative a sumelor solicitate ca avans pentru creditele ipotecare (de la nivelul actual de 15% la lei), potrivit avertizărilor băncilor, posibilitatea de a contracta un împrumut pe baza unui avans de doar 5% ar deveni crucială pentru numeroși români.

Citește și: Piața locuințelor: în revenire, dar amenințată de o nouă criză?

BNR: „Programul nu va mai exista în practică”
Într-un comunicat de presă publicat în urmă cu câteva zile, Banca Națională a României (BNR) a subliniat însă că, în cazul implementării legii dării în plată (cel puțin în forma sa actuală), programul Prima Casă nu ar mai putea continua. „Referitor la programul guvernamental Prima Casă, acesta instituie Statului român o dublă calitate: de «garant personal» și de «garant financiar» din perspectiva diferențierii clare a noțiunii de «riscuri» și a celei de «pierderi». Conform legii dării în plată în forma actuală, garanția statului, odată cu celelalte garanții, este stinsă de drept. În consecință banca nu mai poate recupera pierderea de la stat și, în aceste condiții, nu va mai acorda credite de acest tip pentru că riscurile nu mai sunt acoperite. Din acest motiv afirmăm că programul Prima Casă nu va mai exista în practică”, motivează oficialii BNR.

Președintele solicită lămuririle Parlamentului
În acest context, la sfârșitul săptămânii trecute, președintele Klaus Iohannis a retrimis legea dării în plată înapoi în Parlament, spre reexaminare. Unul dintre punctele supuse atenției vizează tocmai impactul asupra funcționării programului Prima Casă. „Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite nu se corelează cu dispozițiile O.U.G. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementările programului Prima casă. (…) Prin faptul că dispozițiile legii trimise la promulgare nu conțin referiri la normele programului Prima casă, nu se înțelege dacă acestea sunt implicit abrogate sau sunt menținute având în vedere caracterul lor special”, se arată în cererea de reexaminare.

„Legea privind darea în plată este bine-venită, dar forma adoptată de Parlament, în loc să-i ajute pe cei care au credite imobiliare, riscă să creeze noi dificultăți, mergând chiar până la imposibilitatea aplicării ei. Terminologia neclară, necorelarea cu legislația în vigoare şi crearea unor situații de inechitate între beneficiarii legii sunt câteva dintre problemele actului normativ. Este atributul Legislativului să definească mai riguros termenii folosiți, astfel încât să fie eliminate neclaritățile și evitate confuziile.”

Klaus Iohannis, președintele României

4 răspunsuri la

“Prima Casă, în pericol! Un efect al legii dării în plată?”

  • Chiar eram foarte interesata sa fac cu prima casa, dar din cate se vede speranta nu mai am … as fi dorit mai multe informatii. Cum ar trebui sa procedez pt un altfel de credit?

  • Cine are deja un imprumut prima casa si calculeaza foarte atent termenii si cifrele din contractul de creditare va constata ca de fapt nu exista nici o diferenta intre un imprumut liber si acest credit prima casa.Singura diferenta era cifra de avans.In conditiile astea nu vad nici o schimbare in noul proiect de lege.

  • Dar cei care le au încă cu ce îi afectează?

  • Oricum nu mai era rentabila, multe banci dadeau credite cu DAE mult mai mic decat la prima casa..asa ca nu o sa afecteze cu nimic piata imobiliara. Romanii nu se mai inghesuie la banci sa ia credit pentru casa, au copiat moda din Occident ..au posibilitatea sa se mute cu jobul in alt oras sa castige mai bine, asa ca nu mai faceti atata tamtan.

Spune-ţi părerea