13.000 de români au făcut o achiziție prin programul guvernamental în primele patru luni ale anului.

Recent intrată în vigoare, legea dării în plată a început deja să-și facă simțite efectele pe piața creditării. Așa cum avertizaseră, băncile au reacționat rapid, prin majorarea sumelor solicitate ca avans pentru creditele ipotecare, de la pragul anterior de 15% (pentru lei), până la 30%-35%. Raza de soare este dată de programul Prima Casă, care a susținut piața imobiliară în ultimii ani și care acum a fost exceptat de la aplicabilitatea noii legi.

Citește și:
Legea dării în plată a fost aprobată: vezi CONDIȚIILE!
Băncile reacționează la aprobarea dării în plată: avansul pentru o casă crește la 30-40%!

http://www.dreamstime.com/stock-photo-house-coins-model-surrounded-several-stacks-image40665770

Cei care se gândesc să apeleze la un credit co-garantat de către stat au, acum, un motiv în plus de bucurie. Ministerul Finanțelor Publice a propus, săptămâna trecută, suplimentarea plafonului de garanții aferent programului Prima Casă în 2016 cu suma de 500 milioane de lei. „Măsura răspunde solicitărilor potențialilor beneficiari ai programului și ține cont de dinamica semnificativ crescută a volumelor garantate în cadrul programului și de adoptarea legislației privind darea în plată”, explică oficialii Executivului. Asta pentru că, pe fondul discuțiilor privind aprobarea legii dării în plată, în primele patru luni din 2016 au fost acordate 13.100 de garanții, în valoare de 1,2 miliarde de lei – volum dublu față de cel consemnat în perioada similară din 2015 și 2014, de circa 668 milioane de lei și, respectiv, 536 milioane de lei.

„Inițiativa legislativă parlamentară privind darea în plată, aprobată prin Legea nr. 77/2016, după reexaminare, a creat o incertitudine mare atât în privința aplicabilității legii asupra creditelor contractate prin Programul Prima Casă, cât și din perspectiva impactului acestei legi asupra pieței imobiliare și pieței creditului ipotecar. Acești factori au condus la o cerere foarte mare pentru acordarea de garanții în cadrul Programului în primele patru luni ale anului 2016. S-a ajuns la situația fără precedent în care plafoanele alocate băncilor pentru întreg anul 2016 au fost utilizate extrem de rapid.”

Ministerul Finanțelor Publice

Efectul dării în plată, psihologic în primul rând
Datorită continuării programului Prima Casă, darea în plată ar trebui să aibă un impact redus asupra acestui segment de piață – care generează, de altfel, și masa tranzacțiilor cu locuințe la ora actuală. E clar că cererea va scădea puțin, admite Igor Postovanu, broker/owner în cadrul agenției Sims Parkman, dar asta nu din cauză că oamenii nu vor mai putea lua credite, ci pentru că temerile legate de darea în plată au pus, înainte de adoptarea legii, o presiune artificială asupra pieței, scoțând la iveală o cerere latentă de locuințe, ce nu putea fi susținută pe termen lung. Potrivit acestuia, pentru imobilele de până la 60.000 de euro erau și-așa foarte puțini cumpărători cu împrumuturi ipotecare standard – la această soluție apelau, de regulă, cei interesați de imobile ceva mai scumpe, de la 70.000-80.000 de euro în sus (genul de clienți care au, oricum, venituri ceva mai mari).

Citește și: Darea în plată dă avânt vânzărilor de apartamente (vechi)!

În acest context, efectul legii dării în plată se va simți mai ales la tranzacționarea unităților locative mai scumpe și va fi, în primul rând, de ordin psihologic. „Impactul principal e la nivel de încredere – încrederea băncilor față de clienți și viceversa”, spune Postovanu. Acesta este însă de părere că, pe termen mediu și lung, se vor găsi soluții, pentru că oamenii au nevoie să cumpere, iar băncile să dea credite. Un „semn” este dat deja de faptul că Banca Transilvania a scos pe piață o ofertă de credit ipotecar cu avans de 20%, care presupune o diferență destul de mică față de pragul anterior de 15%. Reprezentantul Sims Parkman este de părere că piața se va regla și, în timp, vor apărea și oferte mai accesibile de creditare.

1 răspuns la

“Prima Casă, „salvarea” tranzacțiilor cu locuințe?”

  • Preferabil este sa nu creasca prea mult comisionul de intrare pentru a compara de la 15 la 30, la suma e dubla. In cazul nostru ne am dori sa putem beneficia anul víitor in 2017.
    Totusi vom astepta si urmarim piata imobiliara.

Spune-ţi părerea