Destinaţia creditului este achiziţionarea unei prime locuiţe, aflată în construcţie sau care urmează să fie construită. Creditul se adresează exclusiv cetaţenilor români rezidenţi sau nerezidenţi. Pot beneficia de acest credit şi persoanele care deţin în proprietate un teren, cu condiţia să nu aibă o locuiţă şi nici un credit ipotecar în derulare.

Programul Prima Casă este produsul ideal pentru persoanele care nu deţin în proprietate o locuinţă, individual sau în comun, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul în care a fost dobândită şi nici nu are în derulare un credit ipotecar.

Tipurile de venituri acceptate pentru contractarea creditului sunt venituri nete certe cu caracter de permanenţă, şi anume: salarii, pensii, activităţi agricole sau independente, chirii, dividende, contracte de colaborare, drepturi intelectuale, etc.

În vederea solicitării efectuării unui calcul de către o instituţie bancară, pentru o familie formată din 3 persoane, la un credit pe 25 de ani, cu dobânda de 5.3% vom avea plafonul minim al venitului net care fluctuează după cum urmează:

 • salariul minim pentru plafonul de 60.000 de euro prevăzut de programul guvernamental Prima Casă, se situează în jurul sumei de 3400 de lei/lună (venit net)
 • pentru un credit de 30.000 de euro, reiese: o rată lunară de 756 lei/ lună, iar salariul NET minim de încadrare ar trebuie să fie 2160 Lei/lună
 • pentru un credit de 35.000 de euro, reiese o rată lunară de 882 lei/ luna, iar salariul NET minim de încadrare ar trebuie să fie 2370 Lei/lună
 • pentru un credit de 40.000 de euro, reiese o rată lunară de 1008 lei/ luna, iar salariul NET minim de încadrare ar trebuie să fie 2580 Lei/lună
 • pentru un credit de 45.000 de euro, reiese o rată lunară de 1134 lei/ luna, iar salariul NET minim de încadrare ar trebuie să fie 2790 Lei/lună
 • pentru un credit de 50.000 de euro, reiese o rată lunară de 1264 lei/ luna, iar salariul NET minim de încadrare ar trebuie să fie 3007 Lei/lună
 • pentru un credit de 55.000 de euro, reiese o rată lunară de 1390 lei/ luna, iar salariul NET minim de încadrare ar trebuie să fie 3217 Lei/lună

Aportul propriu este de minim 5% din valoarea de achiziţie a locuinţei, dacă preţul acesteia este mai mic sau egal cu echivalentul în lei a 60.000 euro sau de 3000 euro în lei, la care se adaugă diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei şi 60.000 euro dacă preţul acesteia depăşeşte echivalentul în lei a 60.000 euro.

Garantarea creditului oferit prin program se efectuează prin instituirea unei ipoteci de rang 1 asupra locuinţei achiziţionate sau asupra locuinţei construite.
Creditul Prima Casă obligă la constituirea unui depozit colateral de garantare, cu valoarea egala cu valoarea primelor trei rate de dobandă, conform graficului de rambursare emis în condiţiile prevăzute în contractul de credit. Perioada de constituire acestui depozit este de trei luni, cu prelungire automată şi cu plata trimestrială.
O altă obligaţie în sarcina contractantului este de a încheia o asigurare extinsă pentru toate riscurile referitor la imobilului ipotecat, beneficiar fiind Statul român reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, însă facultativ este recomadată şi încheierea unei asigurări de viaţă.

În vederea contractării acestui credit sunt necesare următoarele documente:

 • cererea de credit
 • declaraţie pe proprie răspundere autentificată la notar conform căreia titularul nu deţine un alt imobil în proprietate, nu are în derulare alt credit ipotecar, nu are o altă locuinţă prin Programul Prima Casă
 • fişa fiscală sau declaraţia fiscală pe anul anterior depus la Administraţie Fiscala din care să rezulte veniturile realizate.
 • precontractul de vânzare cumpărare pentru imobil care să cuprindă valoarea, moneda de plată şi valoarea avansului plătit.

autor articol: Corina Ciupagea

 

3 răspunsuri la

“Programul PRIMA CASĂ prin ochii unui avocat”

 • am depus actele pentru prima casa la inceputul lunii aprilie 2016. m-am miscat rapid, am semnat antecontractul,am facut raportul de evaluare, proprietarii s-au miscat si ei rapid cu actele, extras CF, actele sunt clare, nu sunt probleme cu imobilul, si cu toate acestea de 2 sapt nu mai sttiu nimic de dosar. cei din agentie raspund ca aseteapta aprobarea finala din centrala, cei din centrala nu dau informatii decat prin agentie!!! oare bancile sunt controlate in vreun fel pt. modul cum gestioneza acest program? intrebarea mea este daca ma retrag si merg la o alta banca pot sa recuperez raportul de evaluare sau trebuie sa platesc alt raport de evaluare?

 • Lucrez in Israel,doresc un credit pentru a putea solicita si cumpata prima mea casa pentru a locui in Romania. Doresc informatii. Ce trebue sa fac ca sa beneficiez de acest program ?
  Multumesc

 • Pana la urma cine e auotorul siu ce mare branza au dedus avocatii lu peste?

Spune-ţi părerea