În ciuda perioadei de recesiune, preţurile materialelor de construcţii au rămas la acelaşi nivel, ba chiar au crescut, în unele cazuri.

Dacă eşti mai pretenţios, sunt şanse ca locuinţele aflate la vânzare în momentul acesta – vechi şi noi – să nu te mulţumească. Nu ai un buget foarte mare – te încadrezi poate în programul Prima Casă -, dar vrei să fii sigur că storci tot ce se poate din el. Dacă ai un teren, te încadrezi în categoria celor norocoşi. Poţi construi casa visurilor tale fără să rămâi dator vândut.
Paul Zaharia, administratorul firmei Activ Construct, spune că, pentru o casă livrată la cheie, preţul se ridică la 500 de euro pe metru pătrat (materiale plus manoperă). Proiectul este pus la dispoziţie în mod gratuit de către companie, iar suprafaţa variază în funcţie de preferinţele clientului. O casă de 100 de metri pătraţi ar costa 50.000 de euro, la care s-ar adăuga TVA.

Mâna de lucru, mai ieftină cu 15%
Florin Tone, director tehnic în cadrul firmei Euroest Services, spune că, în ciuda crizei, faţă de anul trecut, costurile de construcţie nu au scăzut cu mult. La manoperă preţurile s-au diminuat cu circa 15%, însă la materialele de construcţii acestea au rămas aproximativ la fel, ba chiar au crescut în unele cazuri. Aceeaşi tendinţă este semnalată şi de Zaharia. Acesta arată că, în aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile practicate de firma pe care o reprezintă erau de circa 600 de euro pe metru pătrat pentru o casă la cheie (plus TVA).

În ciuda faptului că preţurile nu au scăzut cu mult, reprezentantul Activ Construct spune că, în ultimele 12 luni, a observat o creştere de circa 20% a solicitărilor de construcţii de case venite din partea persoanelor particulare. O uşoară majorare a fost remarcată şi de Florin Tone, cel puţin până în luna iunie a acestui an. Reprezentantul Euroest Services spune că cele mai multe cereri vizează ridicarea de case la roşu, dat fiind că majoritatea clienţilor vor să-şi pună amprenta asupra amenajării interioare a locuinţei lor. În medie, suprafeţele solicitate sunt de 100 de metri pătraţi, iar bugetele clienţilor depăşesc arareori 100.000 de euro (pentru o locuinţă la cheie).

Să cumperi de la dezvoltator sau să construieşti?
Dacă ai compara ofertele firmelor de construcţii cu ale unor dezvoltatori de locuinţe, diferenţele de preţ găsite s-ar putea să ţi se pară neglijabile. Zaharia vorbeşte despre un cartier de duplexuri la care firma sa lucrează în Domneşti. O casă are o suprafaţă de 114 metri pătraţi, este structurată pe parter, un etaj şi mansardă şi are un preţ de 64.000 de euro la cheie. Terenul de 230 de metri pătraţi este inclus în preţ. Asemenea oferte pot fi atractive pentru cei care-şi doresc o casă, dar nu dispun de un teren.

Pentru cei care îşi permit totuşi să aleagă între a construi pe cont propriu şi a cumpăra o casă deja finalizată, Florin Tone recomandă prima variantă. „E mai uşor să construieşti de la zero. Ai certitudinea că ştii ce s-a făcut, poţi urmări lucrarea, de la fundaţie la amenajarea interioară”, subliniază acesta.

Spune-ţi părerea