Filiala locală a companiei elveţiene Sika anunţă scumpiri de 10-15% pentru unele dintre produsele comercializate în România.

Deşi piaţa autohtonă de construcţii nu a revenit încă pe o traiectorie ascendentă, unii jucători de pe acest segment aplică majorări de preţuri. În această situaţie se găseşte şi compania elveţiană Sika, producătoare de materiale chimice de construcţii. Aceasta a anunţat că, de la 1 septembrie, o parte dintre produsele pe care le comercializează în ţara noastră se vor scumpi cu 10-15%. „Evoluţia ascendentă, încă de la începutul anului 2010, a preţurilor materiilor prime, a combustibililor şi, implicit, a costurilor de transport pe pieţele internaţionale, reprezintă factorul care a determinat majoritatea companiilor de construcţii să recurgă, la nivel global, la o creştere a preţurilor produselor fabricate şi comercializate”, a declarat Ileana Nicolae (foto), directorul general al Sika România. Conform estimărilor companiei, preţurile materiilor prime s-au majorat cu aproximativ 60% în prima jumătate a acestui an, faţă de 2010, noi scumpiri fiind aşteptate până la finele lui 2011. Potrivit Ilenei Nicolae, toate subsidiarele Sika din întreaga lume au luat decizia majorării preţurilor cu aproximativ aceleaşi marje.

Constructorii, puţin afectaţi de scumpiri
Afectate de majorări începând cu luna viitoare sunt vor fi produsele Sika din gamele de aditivi, pardoseli, sigilări, lipiri şi sisteme de acoperişuri, atât pentru retail, cât şi pentru industrie. Potrivit reprezentanţilor companiei, aceste scumpiri vor fi puţin resimţite de constructori. „Ponderea materialelor de construcţii din portofoliul Sika în valoarea totală a unui proiect este cuprinsă între 1 si 3%. În acest fel, majorarea preţurilor va fi foarte puţin resimţită de către dezvoltatorii de proiecte”, consideră Ileana Nicolae.
Sika România a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 15,4 milioane de euro, iar pentru anul în curs estimează un avans al vânzărilor de aproximativ 10%, până la 17 milioane de euro.

Spune-ţi părerea