Cele mai multe clădiri cu destinaţie locativă se construiesc în mediul rural, cu o pondere de 66,5% din total în a doua lună de vară.

Deşi în ultimele luni sectorul autohton al construcţiilor dă semne de revenire, segmentul rezidenţial un se înscrie încă pe un trend ascendent. Acest lucru se reflectă şi în numărul autorizaţiilor de construire eliberate pe acest segment. Potrivit datelor publicate de Institutul Nacional de Statistică (INS), în primele şapte luni din 2011 au fost eliberate la nivel naţional 22.822 de autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 5,3% faţă de perioada similară din 2010. În luna iulie a acestui an, au fost emise 3.884 de astfel de aprobări, ceea ce arată un declin de 6,7% faţă de iunie 2011 şi de 9% faţă de a şaptea lună a anului trecut. Trendul descendent este vizibil şi în ceea ce priveşte autorizaţiile eliberate pentru construcţia de locuinţe. În luna iulie a acestui an, au fost emise 4.490 de astfel de avize, cu 8,3% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În iulie, doar Bucureşti-Ilfov a fost pe plus
În ceea ce priveşte distribuţia pe plan regional a numărului de autorizaţii, mediul urban continuă să se situeze pe locul secund. Astfel, dintre avizele pentru clădiri rezidenţiale eliberate în luna iulie, 66,5% au fost pentru zona rurală. Comparativ cu luna iunie a acestui an, în iulie s-au înregistrat scăderi ale numărului de autorizaţii eliberate în majoritatea regiunilor de dezvoltare, cele mai semnificative fiind în Vest (-69 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (-66 autorizaţii) şi Nord-Vest (-64 autorizaţii). Pe de altă parte, doar în regiunea Bucureşti-Ilfov numărul autorizaţiilor a crescut cu 26 în luna iulie, până la 417.

Comparativ cu perioada similară din 2010, în primele şapte luni ale acestui an, numărul autorizaţiilor pentru clădiri rezidenţiale a scăzut în regiunile Sud-Muntenia (-497 autorizaţii), Centru (-426 autorizaţii), Nord-Est (-367 autorizaţii) şi Sud-Vest Oltenia (-235 autorizaţii). La polul opus, creşteri au fost consemnate în Nord-Vest (+259 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+130 autorizaţii) şi Sud-Est (+59 autorizaţii).

Spune-ţi părerea