După cinci ani de declin continuu, anul în curs indică revenirea pieței pe un curs ascendent.

Potrivit statisticilor oficiale, 2014 se conturează – până acum, cel puțin – ca primul an de creștere pentru rezidențialul autohton de la declanșarea crizei încoace. În mod firesc, zona Capitalei atrage o mare parte din atenția investitorilor de pe segmentul rezidențial (aceasta se află pe locul al doilea în clasamentul regional al livrărilor de locuințe din primul semestru, cu 3.452 de unități finalizate, în creștere cu 1.198 de unități față de perioada similară din 2013); interesul ascendent al jucătorilor din domeniu se simte însă și în alte mari orașe. Dovadă stă un alt mare centru regional al țării – Cluj-Napoca.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-cluj-napoca-city-overview-romania-image41615717
 

Un prim semestru pe plus
Datele adunate de Institutul Național de Statistică (INS) relevă că, în primul semestru din 2014 au fost finalizate, la nivel național, 17.582 de unități locative, ceea ce reprezintă un avans de 4,28% comparativ cu aceeași perioadă din 2013. Tendința ascendentă este semnificativă, ținând cont de faptul că, după apogeul atins în 2008, 2013 a fost cel de-al cincilea an de declin în materie de construcții rezidențiale. Important este și faptul că, pentru prima dată de la debutul crizei, ponderea caselor finalizate în mediul urban a devenit majoritară, cu o cotă de 51,2% – această schimbare marchează creșterea interesului pentru construcții rezidențiale din partea mediului de afaceri, care se orientează spre dezvoltări mai ample, situate în interiorul orașelor.

Citește și: De la rural la urban: un semn (în plus) al ieșirii din criză?

Cluj-Napoca: triplare a livrărilor de locuințe
O analiză realizată de compania de consultanță Coldwell Banker Affiliates of Romania punctează că 2014 este cel mai bun an pentru piața locală de la declanșarea crizei economice încoace. Astfel, până la finele anului în curs vor fi livrate în oraș un număr de aproximativ 800 de noi unități locative – volum de aproape trei ori mai mare decât cel consemnat anul trecut, respectiv circa 300 de locuințe. Cea mai mare parte a noului stoc locativ se află în zona Bună Ziua, unde prețul mediu de vânzare este de 950 de euro pe metru pătrat util, potrivit datelor Coldwell Banker. Aceasta este urmată de zona semicentrală, ce include cartierul Gheorgheni, unde prețurile medii pleacă de la 1.150 de euro pe metru pătrat util. Zonele Mărăști și Iris se înscriu de asemenea pe o tendință ascendentă din punctul de vedere al construcției de noi locuințe – aici, prețurile de vânzare se situează la aproximativ 1.000 de euro pe metru pătrat util, respectiv 800 de euro pe metru pătrat util.

Citește și: Luxul „verde”: ansamblu de 90 de apartamente în Cluj-Napoca

Mai multe investiții în oraș decât la periferie
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, orașul de pe Someș este singurul dintre marile orașe în care prețul mediu cerut pentru locuințele noi este mai mic decât pentru cele vechi. Principalul motiv pentru aceasta este că mare parte din oferta pe segmentul rezdențial nou este concentrată în Florești și nu în Cluj-Napoca. „O creștere semnificativă a înregistrat și comuna Florești, aflată la cinci kilometri de Cluj Napoca, unde în acest an vor fi finalizate aproximativ 500 de unități amplasate în ansambluri rezidențiale, comparativ cu aproximativ 200 anul trecut. La stadiul semifinisat, apartamentele noi din Florești au un preț de vânzare mediu de 450 de euro pe metru pătrat util, cele mai bine cotate zone din comună fiind Muzeul Apei și Tauțiului”, notează reprezentanții Coldwell Banker. În primele nouă luni ale acestui an însă, apartamentele disponibile spre vânzare în noi ansambluri rezidențiale s-au scumpit, potrivit datelor Imobiliare.ro, cu aproape 13,2%, de la 797 la 902 euro pe metru pătrat – fapt ce relevă tendința de revigorare a activității de construcție din interiorul orașului.

Citește și: Blocurile vechi, la concurență cu cele noi: cum se simte diferența la preț

Spune-ţi părerea