Dobânda Anuală Efectivă (DAE) medie pentru un împrumut ipotecar în euro este acum cu aproape o şeptime mai mică decât anul trecut.

În condiţiile actuale de piaţă, majoritatea celor care aspiră la achiziţionarea unei locuinţe văd finanţarea prin intermediul unei bănci ca fiind scumpă. Potrivit unui studiu (cu răspunsuri multiple) realizat de brokerul de credite Kiwi Finance în a doua jumătate a anului trecut, 72% dintre români consideră încă ridicat costul creditului, în timp ce 28% cred că actualele costuri sunt rezonabile sau chiar scăzute. “Contrar percepţiei generale, costurile creditelor destinate persoanelor fizice sunt la un minim istoric, cu tendinţă generală de scădere. În prezent DAE (Dobânda Anuală Efectivă) minimă pentru un credit ipotecar în euro este de 5%, iar cea medie este de 6,4%, valoare cu 1,1 puncte procentuale mai scăzută decât valoarea medie înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea fiind generată în principal de diminuarea valorii indicelui Euribor”, subliniază însă Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Dobânda – pe primul loc, rata lunară – pe al doilea
Când vine vorba de alegerea unui credit, 87% dintre participanţii la studiul derulat de companie cred că valoarea dobânzii este cel mai important criteriu de selecţie, în vreme ce 83% dintre intervievaţi pun pe locul al doilea valoarea ratei lunare, urmată de suma de rambursat la finalul perioadei de creditare (în proporţie de 79%). „Interesant însă este că pentru clienţi este mai important ca băncile să îşi respecte termenele de răspuns promise şi să comunice transparent pe parcursul analizei dosarului de credit decât reputaţia băncii sau rapiditatea cu care acordă credite”, notează reprezentanţii Kiwi Finance.

Tot mai mulţi clienţi apelează la brokeri de credite
În ceea ce priveşte sursele de informare considerate cele mai demne de încredere în procesul de accesare a unui împrumut bancar, brokerii de credite deţin o pondere de 85%, urmaţi fiind de bănci, cu 80%, dar şi de internet (cu 66%). Acestea trei prezintă o încredere semnificativ mai mare decât mediile convenţionale de informare (rudele şi prietenii, liderii de opinie, publicaţiile, televiziunea şi materialele publicitare). “Este al patrulea an consecutiv în care facem acest studiu şi remarcăm faptul că brokerajul de credite a devenit o opţiune reală în rândul clienţilor şi câştigă credibilitate de la un an la altul. Accesarea serviciilor de consultanţă, informare şi asistenţă pentru soluţii de creditare arată o maturizare a pieţei, mai multă grijă şi atenţie din partea clienţilor în opţiunile de finanţare şi validarea unei industrii cu un potenţial încă foarte mare în România”, precizează Anca Bidian.

1 răspuns la

“Costurile pentru contractarea unui credit pentru casă, la un nivel minim istoric”

  • Uau! Bagati-va romani la credite, mare mare oportunitate! :))
    Nu va ganditi ca euribor nu poate decat sa creasca, iar cand va ajunge iar de la 0.3% cat este acum, la 2-5%, ratele pe care le veti plati vor fi cu 50-100% mai mari.
    Costurile astea sunt doar capcane intinse naivilor care bineinteles ca pe langa faptul ca sunt ignoranti au intotdeauna si replica infumurata:”noi suntem capabili si ne permitem ratele/cat pot sa creasca dobanda, euro, ratele ?”
    Probabil ca asa isi spuneau si cei care au cumparat in anii de boom imobiliar si acum isi dau seama ce prostie au facut.
    Veti trai si veti vedea…

Spune-ţi părerea