Un principiu de design util în astfel de cazuri constă în eliberarea unei porțiuni cât mai mari din podea, pentru a evita supraaglomerarea.

Cea mai mare provocare în amenajarea unei locuințe de mici dimensiuni constă în a le asigura locatarilor toate cele necesare pentru un trai confortabil, evitând totodată senzația de „sufocare”. Un exemplu reușit este dat de designerii acestui mic studio din Paris, prezentat pe Freshome.com:

Paris studio 1

Locuința din imagini ocupă o suprafață utilă de doar 16 metri pătrați, echivalentul unei garsoniere confort 3 din București. La origini, acest mini-apartament a fost o… cameră de baie spațioasă – pe care proprietarii au decis să o transforme într-un studio independent, complet dotat și utilat. Proiectul de amenajare surprinde prin aplicarea unor soluții inteligente de design, ce permit folosirea spațiului disponibil într-un mod foarte eficient.

Paris studio 2
Paris studio 3

Unica încăpere a garsonierei poate fi utilizată atât ca dormitor, cât și pe post de cameră de zi; în plus, în dreptul ferestrei este amenajată chiar o mică zonă pentru birou. Una dintre liniile directoare folosite în designul acestui apartament constă în eliberarea unei suprafețe cât mai mari din podea, pentru a evita supraaglomerarea, lăsând locatarilor cât mai mult loc de mișcare. Astfel, patul este „ascuns”, în mare măsură, sub platforma folosită pentru supraînălțarea bucătăriei, lăsând la iveală doar o canapea îngustă; ca soluție de depozitare, desigenrii apelează la mici dulapuri suspendate, ce dau locuinței un aer modern, pe lângă caracterul lor pur practic; totodată, măsuța de cafea poate fi „strecurată” cu ușurință sub unul dintre dulapuri, devenind, practic, „invizibilă”.

Paris studio 4
Paris studio 5
Paris studio 6
Paris studio 7

Tot în ideea de a maximiza senzația de spațiu, zona alocată bucătăriei este păstrată deschisă – aceasta este totuși separată de dormitor/camera de zi prin utilizarea soluției supraînălțării. Ca și baia, bucătăria este dotată cu toate cele necesare; aceasta din urmă dispune chiar de un loc de luat masa, prin amplasarea unui bar (îngust) cu două scaune la marginea platformei.

Paris studio 8
Paris studio 9
Paris studio 10
Paris studio 11
Paris studio 12

Sursă foto: Freshome.com
Citește și: 10 trucuri pentru amenajarea spațiilor mici

6 răspunsuri la

“Soluții inteligente pentru spații mici: amenajarea unei garsoniere de 16 metri pătrați”

  • As dori sa stiu bugetul necesar unei astfel de amenajari si de cat timp este nevoie pentru executie? multumesc

  • Dotari moderne si o folosire la maxim a spatiului disponibil.Felicitari!

  • din pacate apartamentele noastre sufera si la capitolul inaltime.in h=2.8 e cam greusa lasi impresia de spatiu prin delimitarea zonelor cu trepte..

  • superb. felicitari realizatorului.

  • Nu exista cuvente pt k sa exprim lauda pt aceasta ingeniozitate frumoasa.

  • Excelenta ideea; Poate fi aplicata si in cazul garsonierelor noastre ??? Pentru 34mp ??? Merçi;

Spune-ţi părerea