O echipă de arhitecți autohtoni demonstrează că a locui într-o clădire de apartamente nu trebuie să fie ce ne-am obișnuit.

Pentru o bună parte dintre români, a locui la bloc reprezintă ceva normal – iar majoritatea dintre noi avem, probabil, o părere destul de clară despre ce înseamnă aceasta. Un proiect premiat recent de Ordinul Arhitecților București, în cadrul Anualei de Arhitectură 2017, reușește însă să ofere o nouă perspectivă asupra traiului într-o clădire de apartamente. Ansamblul Londra Housing (foto), dezvoltat de Forte Partners și proiectat de ADN BA, a fost premiat (alături de o casă individuală din Capitală) în cadrul secțiunii „Arhitectura locuinței”.

Viata la bloc, dar altfel Londra Housing 1

Când arhitectura ține cont de împrejurimi

Localizat în zona centrală a Bucureștiului, între Piața Victoriei și Piața Dorobanți, imobilul de tip „boutique” este structurat pe patru etaje și alcătuit din șapte apartamente. „Zona intersecției străzilor Londra și Washington are un caracter aparte față de restul cartierului, caracter dat de gabaritul și masivitatea ansamblului de imobile de raport de pe strada Londra, de la numerele 16-20, monument istoric, ce constituie frontul de vizavi al inserției”, se arată în descrierea proiectului.

viata la bloc, dar altfel Londra Housing 5

 

„Structura casei se dematerializează pe verticală – etajele se retrag succesiv, iar ferestrele se măresc, pereții structurali laterali fiind perforați până la limita rezistenței. Cele șapte apartamente beneficiază de panorame urbane spectaculoase, ce devin parte a spațiilor interioare, în vreme ce locuirea se lasă întrezărită din stradă prin ferestrele ample, îmbogățind experiența urbană.”

ADN Birou de Arhitectură

 

viata la bloc, dar altfel Londra Housing 2
viata la bloc, dar altfel Londra Housing 3

Ferestrele ample, legătura dintre public și privat

Pentru a se încadra în „peisajul” urban de la fața locului, dorința celor de la ADN Birou de Arhitectură a fost aceea de a crea o structură „cu greutate” – în cadrul căreia cele două travee laterale sunt destinate locuirii, iar porțiunea dintre ele, mai îngustă, adăpostește zona de circulație. Amploarea construcției este însă contrabalansată de suprafețele vitrate mari, ce „se citesc ca substracții din volumul masiv de piatră” și sunt menite să faciliteze comunicarea dintre spațiul public și cel privat. „Orașul este în casă și casa este în oraș”, sintetizează autorii proiectului.

viata la bloc, dar altfel Londra Housing 4

1 răspuns la

“Viața la bloc, dar ALTFEL: imobil premiat la Anuala de Arhitectură!”

  • D-le arhitect , gandeste-te la alt model de scara interioara.

Spune-ţi părerea