Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 dec. 2010

“ Nicodată nu lăsați realitatea să distrugă o poveste frumoasă”

scris de Ilias Papageorgiadis in categoria Ştiri imobiliare

Acest articol a fost publicat in ultima editie a revistei Insight Tarom noiembrie 2010

Piața imobiliară din România, iarna 2010

Acum 10 ani ( când eram și eu cu 10 kilograme mai slab…) …  am fost invitat la un eveniment  important din mass-media, domeniul meu de activitate de atunci. De departe am fost cel mai tănăr de acolo, vârsta medie a celorlați jurnaliști era în jur de 40-45 de ani, însă nu am avut nici o problemă să mă integrez în peisaj……. Uitându-mă în jurul meu, am observat mulți jurnalişti greci celebri, discutând la bufet în timp ce mâncau sau beau. Mai târziu, în acea noapte m-am alăturat unei discuţii, ascultându-l pe un “guru” al jurnalismului grecesc discutând cu un alt jurnalist celebru din străinătate, prezent acolo cu ocazia acelui eveniment ..

După ce au mai băut putin, cei 2 jurnalişti celebri au început să discute despre “ce le place oamenilor să citească” şi “modul în care preferă să fie informați despre realitate”,  încă îmi amintesc această discuţie, și în special o frază mi-a rămas bine “întipărită” în minte … “Niciodată nu lăsați realitatea să distrugă o poveste frumoasă”, a spus jurnalistul străin şi a explicat că, în opinia lui publicul preferă o poveste frumoasă, cu unele detalii discutabile, decât o poveste reală anostă  fără alte detalii picante..

Ne apropriem de sfărșitul anului 2010 și piața imobiliară din România mi-a adus aminte de această frază …

 • Oamenii par să fie “plictisiți” de criză şi au început să “ghicească”, că investitorii vor reveni în curând, acesta este motivul pentru unii proprietari au încercat deja în octombrie să crească preţurile!
 • Unii confundă România cu Polonia sau Slovacia şi presupun că ceea ce se întâmplă acolo se va întampla cât de curând și aici.
 • Alţii consideră că interesul preliminar al unor investitori şi câteva tranzacţii a unor retaileri (la preţuri foarte mici) sunt “semne clare că piata își revine”.
 • Orice ştire, care “nu este foarte rea” este considerată bună …
 • “Prima Casa III” se aşteaptă să impulsioneze segmentul vânzărilor rezidențiale.
 • Prea mulţi oameni se pregătesc pentru un 2011 mai bun”, deoarece vom ieşi din criză”.

Povestea cu creşterea preţurilor şi revenirea investitorilor este una foarte frumoasă. Dar este realitatea în care trăim?

 • Mediul politic nu poate fi descris ca fiind ” unul foarte stabil”.
 • Economia românească are o multime de probleme si va fi nevoie de noi taxe şi reduceri ale cheltuielilor ca să rămânem așa “cum vrea FMI “.
 • Băncile din România nu pot fi prezentate ca fiind “foarte deschise  să acorde credite pentru investiții imobiliare”.
 • Economia reală va continua să aibă probleme, pentru că nu există schimbări serioase/ reforme care să stimuleze activitatea economică.
 • Numărul străinilor dispuși să investească în piața imobiliară din Romania este limitat şi majoritatea dintre aceștia caută proprietăţi de top la preturi incredibil de mici
 • Creşterea “plafonului” programului “Prima Casa” la 100.000 de euro nu înseamnă că oamenii vor alerga să cumpere proprietăţi care sunt considerate “scumpe” sau ” în locație necorespunzătoare ” sau ” sunt construite în mod necorespunzător”. Lucrurile se vor înbunătăți însă nu intr-un mod spectaculos.
 • Fără bani “proaspeți” injectați în piaţă, nici salariile nu vor creşte și nici un progres real nu va fi realizat.

“Ok, mi-ai sfășiat inima din nou. Ce ar trebui să fac? Să stau şi să aştept? ” Îmi spunea un prieten căruia îi explicasem recent cele menționate mai sus …

Nu,  într-adevăr cred că acest mediu este propice pentru acţiuni:

 • Dacă găsiţi o proprietate la un preţ corect, nu ezitați să investiți în ea! Cu siguranță nu veți găsi prea multe…….
 • Dacă trebuie să elaborați documentele proprietății dumneavoastre, acum este momentul. Adaugați valoare acesteia să fie pregătită pentru zile mai bune.
 • Dacă trebuie să restructurați/îmbunătăţi/schimbați /diversificați, acum este momentul să realizați toate obiectivele.

Realitatea ne arată că 2011 va fi dificil. Dar cine va profita de această perioadă, va fi gata (să sperăm) pentru un 2012 sau 2013 mai bun … Excepţie sunt cei care  preferă povestea  frumoasă, “Probleme rezolvate – Piața imobiliară în creștere”, care va fi zdrobită de realitatea pe care o vom trăi în cursul anului 2011.


Până la urmă alegerea vă aparține …


Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
“Prea mult praf, produs de doar cateva masini”

(Piata imobiliara romaneasca: primele doua luni ale anului 2011) “Foarte optimist”-ul prieten al meu, celebru: “2011 va fi un an foarte pozitiv” Era doar  sfarsitul anului trecut, cand o multime...

citește mai departe
Poate otravi mentalitateanesanatoasa procesul de redresare?

Inca de acum cateva saptamani, continui sa va spun despre procesul lent de recuperare care astept sa se produca, in cazul in care totul decurge bine in urmatorii 1-2...

citește mai departe
CPI, traininguri si déjà vu: Colaborarile si 5 secrete pentru profesionalism

Martea trecuta am participat la CPI, “Clubul Profesionistilor in Imobiliare”, un eveniment organizat de imobiliare.ro. Acolo, in timpul prezentarii sustinute de Isfahan Doekhie si Niculae Iulian, m-am simtit ca si...

citește mai departe
In Suedia, pentru… Romania!

Salutare din friguroasa Uppsala si Stockolm! Dupa o saptamana obositoare, ieri am zburat in Suedia. Am venit aici din doua motive: sa-mi intalnesc fratele, Nikolas, care lucreaza pentru Universitatea...

citește mai departe
“Pretul pietei este 250. Clientul meu va ofera 170” “Eu vreau 800. Poti sa pastrezi toti banii peste acest pret”

2010. Vara. Tocmai am semnat un contract, cumparand un teren destinat unui proiect de retail intr-un oras mare din Romania. Clientul meu,  fericit de finalitatea acestei tranzactii m-a invitat...

citește mai departe