Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
11 mart. 2015

10 factori care „dictează” prețul de vânzare al unei case – și cele 3 greșeli care îl pot micșora!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Localizarea este doar unul dintr-o multitudine de aspecte de luat în considerare.

După cum bine știi, primul pas în procesul de vânzare a unui imobil este stabilirea prețului „corect”. Cum îl poți „identifica” însă și de ce factori ar trebui să ții cont pentru aceasta?

Citește și:
Prețul „corect”, primul pas spre o tranzacție reușită. De unde știi cât „face” proprietatea ta

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-house-model-toy-plastic-hand-isolated-white-image35234579

O analiză realizată de RE/MAX România enumeră câteva dintre caracteristicile generale ce fac diferența între diferite tipuri de proprietăți. „Locația este unul dintre criteriile principale în setarea prețului corect, indiferent de tipul sau categoria de locuință. Ulterior, se iau în calcul aspecte legate de nivelul de finisare/echipare, vechimea imobilului, infrastructura, utilitățile și facilitățile de care dispune, situația juridică și, nu în ultimul rând, vecinătățile și coproprietarii”, spune Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România. Potrivit acestuia, un al zecelea factor care influențează semnificativ prețul unui imobil este existența unui spațiu verde – fie că e vorba de o grădină, o curte bine amenajată sau apropierea unui parc. Mai ales în sezonul de primăvară, locuințele care oferă acest avantaj se bucură de o popularitate mai mare în rândul cumpărătorilor.

O expunere prelungită „erodează” valoarea unei locuințe!
Potrivit analizei RE/MAX, există trei greșeli majore pe care le poți face atunci când vrei să vinzi. Acestea nu vor face decât să prelungească timpul necesar pentru încheierea tranzacției – și este știut că o perioadă lungă de expunere pe piață a unei proprietăți afectează profund valoarea acesteia, notează Răzvan Cuc.

1. Poziționarea greșită a prețului:
De departe, cea mai frecventă greșeală a vânzătorilor este chiar poziționarea greșită a prețului – fie ea sub valoarea pieței, fie peste piață. O eroare ce apare ca o consecință firească a neglijării unei cerințe de bază pentru ambele părți implicate în respectiva tranzacție, respectiv familiarizarea cu piața imobiliară. Totodată, precizează reprezentantul RE/MAX, vânzătorul ar trebui să aibă o serie de cunoștințe minime din sfera juridică, precum și în ceea ce privește tehnica negocierii.

Citește și:
În căutarea prețului corect: mit sau realitate?

2. Neglijarea „prezentării” casei:
Odată stabilit prețul locuinței, următorul aspect de care ar trebui să ții cont, ca proprietar, este prezentarea casei într-un mod profesionist – lucru pe care, din păcate, foarte mulţi îl ignoră, spune Răzvan Cuc. Aspecte precum ordinea, curățenia, calitatea aerului, animalele de companie și imaginea de ansamblu a unei case, toate acestea pot influența mult decizia cumpărătorului. De aceea, o pregătire temeinică a proprietății înainte de vizionarea propriu-zisă (și chiar înainte de a o scoate pe piață!) îi va spori șansele de tranzacționare într-un timp cât mai scurt.

3. Evitarea agenților sau colaborarea cu prea mulți:
O altă greșeală frecventă în rândul vânzătorilor ține, în general, de tendința acestora de a apela rar la agenți imobiliari; iar atunci când iau totuși această decizie, ajung să lucreze simultan cu prea mulți „intermediari”. Potrivit reprezentantului RE/MAX, o soluție ar fi contractarea unui singur broker profesionist, deoarece o colaborare cu mai mulți agenți nu implică un angajament din partea acestora, iar eforturile depuse pentru clienți sunt minime. „Un agent imobiliar poate să aducă valoare dacă acesta înțelege și lucrează în interesul clientului. În acest caz, beneficiile pot fi multiple, de la economia de timp si energie, promovare, pregătirea locuinței pentru vânzare, în negociere, până la suport în plan juridic. Un agent competent poate optimiza tranzacția și să o închidă la un preț mai bun și într-un timp mai scurt”, conchide Răzvan Cuc.

Citește și:
Pentru satisfacția vânzării: știi cum să-ți alegi agentul imobiliar?

Părerile cititorilor
2 păreri
 • Povatuitorul

  Flerul, doar acesta te salveaza; mai tine cont ca poti face „mofturi” la 20-30% din pretul afisat.
  Daca reusesti 20% mai putin considerate norocos sau „bun negociator”, cum vrei sa-i zici.

  Succesuri.

 • Surcel Eugen

  Bun articolul dar eu doresc daca se poate ceva legat si de cumparare nu numai de vanzare .
  Este adevarat sunteti pe un site de tranzactii imobiliare dar gasesc vre-un articol legat de cumparare a unei locatii ( loc constructie ,bloc ,casa ….) .
  Sa aflu si eu ascunzisurile pe care le practica persoanele puse pe un castig usor si fara munca prea multa.
  Ma intereseaza personal deoarece vreau sa cumpar o casa cu teren mic ( 100-max 200 m2) .
  Am intalnit in zona numai jepcari care tin la pret dar la ce se vinde nu.
  Ex. Cum au cumparat un teren,cum au inceput sa construiasca ,finisaje ,calitatea lucrarii la final sii multe altele.
  Ei dau ( la bloc nou construit ) bucatatie utilata si centrala cadou .
  Dar nu se uita ca probabil cine cumpara nu-i obligat sau instiintat de calitatea ( cadoului ) nu este bine venita.
  O centrala ieftina 16 -20 mil.( Ariston ,Feroli …exemplele pot continua ) care au consum crescut de gaz si total ineficiente, nu mai vorbesc de mobila din bucatarie ( gen Baumax ,Bricostore …) mobila ieftina 2-3 mil. si gata .Ei cer pe un apartament 65-75-mii euro .
  Ceva de genul acestor ascunzisuri doresc un articol.
  Daca se poate pe adresa de e-mail [email protected].
  Astept raspuns cat mai documentat pentru ca nu vreau sa le dau satisfactia unora ca aceste persoane sa creada ca ei sunt cei mai buni din domeniu ca ei fac si dreg .
  Va multumesc anticipat .
  Cu respect.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Povestea fostei fabrici de bere Grivița continuă: proiectul multifuncțional va cuprinde apartamente noi, dar și primele lofturi din România. Pariul pe potențialul industriei HoReCa merge mai departe!

Datând din așa-numita Belle Époque, unitatea de producție a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar și perioadei comuniste, continuând să funcționeze până în anul 2005. Fosta Fabrică, proiectul de...

citește mai departe
Credit ipotecar sau Noua Casă. Tu ce alegi pentru viitoarea ta locuință?

Dacă te afli în căutarea unei noi locuințe, atunci știi deja că principalele soluții de finanțare pe care le ai la dispoziție sunt creditul ipotecar sau creditul Noua Casă....

citește mai departe
Găsești locuința potrivită, dar și cea mai bună soluție de finanțare. Totul, acum, pe Imobiliare.ro

Ai tot căutat locuința ideală pentru tine și familia ta, iar acum ai găsit-o pe Imobiliare.ro. Următorul pas? Identificarea unei soluții de finanțare. Este mai simplu decât ai crede...

citește mai departe
Cât de sigur este să lucrezi ca femeie în imobiliare? Situații de vulnerabilitate și metode de prevenție

Femeile care activează în domeniul imobiliar din România se confruntă uneori în activitatea profesională cu diverse situații dificile, în special în interacțiunile avute cu clienții, dar și în dinamica...

citește mai departe
„Covid-19 a avut un impact limitat asupra pieței rezidențiale”. În 2020 a fost atins un nou record de locuințe finalizate, iar 2021 se bucură de perspective pozitive

Atingerea rezultatelor preconizate pentru anul în curs va depinde de capacitatea dezvoltatorilor de a-și menține ritmul de lucru și de a face livrările la termenele stabilite. În ciuda contextului...

citește mai departe