Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 mart. 2011

20 de pasi pentru alegerea terenului si construirea casei

scris de Dan Ioan Popp

Sunt aproape hotarit: urmeaza sa imi construiesc singur o locuinta. Cum iau decizia si ce pasi am de facut pentru cea mai mare investitie personala: casa la curte. De ce sa fac o astfel de investitie?

Puncte tari :

Locuinta pe care o pot construi poate avea planul si functiunile asa cum mi le doresc; poate avea dotarile si echiparea pe care le aleg; pot alege o vecinatate care sa imi convina din punctul de vedere al peisajul si serviciilor de proximitate; finisajele si detaliile estetice le pot personaliza si supraveghea indeaproape la punerea in opera; pot sa gindesc in etape atit din punctul de vedere al finantarii cit si al modificarii nevoilor familiei mele; pot optimiza costurile de exploatare prin implementarea de solutii inteligente; preturile materialelor de constructie si manoperei au scazut mult.

Puncte slabe:

Locuinta nu se stie cind va fi gata; nu se stie care va fi costul final; nu se stie daca va avea toate avizele si autorizatiile necesare; nu se stie daca voi obtine solutie de acces la toate utilitatile necesare; daca terenul este mai la periferie, nu se stie care vor fi vecinii, cind si ce anume vor construi in imediata vecinatate.

Oportunitati:

Preturile terenurilor au scazut foarte mult si pare un moment adecvat pentru a obtine un pret total scazut al investitiei; inclusiv serviciile de proiectare sunt mai scazute; se pot obtine fonduri nerambursabile pentru achizitia unor echipamente de incalzire sau producere a energiei electrice prin programul guvernamental “Casa Verde”; daca ai in proprietate un teren (e mostenit sau mai intii l-ai cumparat) si nu mai ai o alta casa, poti apela la programul Prima Casa pentru creditarea cu maxim 70.000 eur a construirii unei locuinte; pentru achizitia unui teren, exista oferte de creditare ale proprietarilor de teren pe o perioada de pina la 3 ani, fara necesitatea indeplinirii unor conditii dure de eligibilitate-asa cum sunt in cazul bancilor; exista oferte promotionale ale unor promotori care ofera alaturi de teren un pachet de servicii aferente ridicarii unei case care includ proiectarea, materiale si echipamente, constructor, regulament de convietuire si solutii de utilitati care asigura independenta fata de monopolul serviciilor publice.

Amenintari:

O eventuala crestere a preturilor terenurilor si a costurilor de constructie incepind cu aceasta primavara; inasprirea conditiilor de autorizare a noilor constructii urmare a noii Ordonante de Urgenta emisa de ministrul Udrea; inasprirea conditiilor de angajare a unor echipe si prestatori datorita noilor prevederi din legislatia muncii; cresterea pericolului unor amenzi din partea Inspectoratului de Stat in Constructii care este focusat pe identificarea de noi surse de venituri la buget.

Acum pot sa trec la construirea unei case in 20 de pasi:

1. Dimensionarea nevoilor (membri familie, vizitatori frecventi, animale sau alte pasiuni, mobilier si alte patrimonii mobile, tabieturi si cerinte speciale sau specifice)

2. Evaluarea posibilitatilor de timp si pricepere (lista cu cunostintele membrilor familiei si timpul de care dispun pt efectuare de munci necalificate si calificate)

3. Evaluarea posibilitatilor financiare (comisionane, taxe, rata, impozite, intretinere, reparatii, servicii)

4. Evaluarea costului in bani si timp a activitatilor aferente (achizitie teren, identificare solutie financiara, solutionare proiectare, solutionare aprovizionare materiale, solutionare executie locuinta, solutionare executie retele, supraveghere lucrari si receptie finala)

5. Definirea caracteristicilor generale ale solutiei de locuire (functiuni majore, proximitati definitorii, suprafata, dotari, volumetrie, culori si decoratiuni, retele)

6. Analiza preliminara a ofertelor de terenuri, proiectare, materiale, forta de munca si finantare (minim 3 oferte de principiu pt evaluare)

7. Analiza oferte terenuri (regim proprietate, caracteristici geo-fizice, vecinatati, caracteristici urbanistice, cai de acces, proximitate, factori de risc)

8. Analiza oferte de finantare (venit, garantii, durata, gratie, dobinda, comisioane, istoric relatii)

9. Identificare,validare oferta teren (una din min trei)

10. Negociere si finalizare achizitie teren (balance score card)

11. Analiza oferte si semnare contract proiectare (una din min trei)

12. Receptie proiect si servicii proiectare (checklist pt receptie)

13. Analiza oferte materiale si forta de munca (min cite 3 oferete)

14. Analiza oferte de finantare (min 3 oferte)

15. Obtinere autorizatie de constructie

16. Demarare lucrari pe etape (dupa livrarea Caietului de Sarcini si nominalizarea Dirigintelui)

17. Receptie lucrari si, in functie de finantare, se reia pasul 16 (se poate lucra in etape, pina la finalizare)

18. Semnare proiect si contract executie retele (min 3 oferte)

19. Receptie lucrari retele (checklist pt receptie)

20. Receptie si intabulare casa conectata la retele (checklist pt receptie)

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
paradoxuri imobilare (ne)explicate

Sub titlul Paradox imobiliar: Piaţa rezidenţială scade, materialele de construcţii se scumpesc, revista (sau site-ul) Capital mentioneaza o pseudo anomalie. …

Continue reading

citește mai departe
Vrei sa vinzi azi? 4+1 factori ce influenteaza decisiv valoarea proprietatii tale. Partea I Locatia

Pozitionarea gresita a pretului de listare este, in viziunea mea, cea mai mare gresala facuta de catre proprietarii de imobile in cadrul procesului de tranzactionare imobiliara. Zilnic intalnesc in...

citește mai departe
terenurile agricole si criza alimentara

Argumente globale Spectrul crizei alimentare ce se prefigureaza in media dar si in mediile politice de la nivel UE si a organizatiilor mondiale vor aduce o schimbare de mentalitate...

citește mai departe
Ai o proprietate în provincie? Poți obține un preț bun!

În ciuda perioadei de recesiune, și terenurile sau casele din afara Bucureștiului se pot vinde pentru sume rezonabile. Când vine vorba de tranzacții imobiliare, Capitala ține capul de afiș...

citește mai departe
Îţi întrebi agentul imobiliar atunci când construieşti?

Pe la începutul lui iunie, la recomandarea prietenilor mei clujeni, am fost solicitat la evaluarea unui imobil ce se dorea a fi vândut. De la primul contact telefonic am...

citește mai departe