Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
8 feb. 2010

200 de euro, chiria la doua camere in ianuarie

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare

In prima luna a lui 2010 inchirierile au tinut stacheta sus pentru agentiile imobiliare – atat pe segmentul mediu, cat si pe cel rezidential de lux sau birouri.

In mod normal, luna ianuarie este una destul de apatica pentru piata imobiliara. Cel mult se finalizeaza cateva tranzactii incepute in ultima parte a anului precedent. De data aceasta insa, noul an a inceput in plin avant. Dintr-un anumit punct de vedere cel putin. „Nu se astepta nimeni sa fie o luna asa buna pe inchirieri. A fost aproape la fel ca in septembrie”, recunoaste Daniel Dobre, consilier in cadrul agentiei Prezident Imobiliar. Spre deosebire de alti ani, in ianuarie 2010 au fost multi chiriasi care au decis sa-si schimbe locuinta – iar motivul cel mai des invocat a fost dorinta de a plati mai putin.

Scaderi de 30% fata de 2009
Ca urmare a acestei tendinte, si preturile la care s-au inchiriat locuinte in prima parte a anului au fost cat se poate de atractive. Astfel, un apartament cu doua camere intr-unul dintre cartierele bine cotate ale Capitalei (Dristor, Titan etc.) a putut fi inchiriat cu 200 de euro. Asta in conditiile in care, anul trecut, un pret bun pentru o locuinta similara era de 300 de euro. In acelasi timp, un apartament cu trei camere a ajuns, in cartiere, la 250-300 de euro. In zona Unirii, o locuinta nemobilata de acest tip a fost inchiriata in ianuarie cu 400 de euro – adica pretul cerut in 2007 pentru un apartament cu doua camere in Rahova. Dobre spune ca, fata de prima parte a anului trecut, scaderea chiriilor este, in medie, de 30%. El adauga ca un sub-segment pe care nu s-au inregistrat ieftiniri atat de mari este cel al garsonierelor, prin prisma faptului ca acest tip de proprietati sunt inca cele mai cautate. Astfel, chiria pentru o garsoniera in centru se ridica si acum la 280-300 de euro.

11 euro pe metru patrat pentru birouri de clasa A
Nu doar apartamentele vechi au fost in topul preferintelor chiriasilor. „La inceputul anului am avut un rulaj foarte mare de clienti pe segmentul de inchirieri de lux si spatii de birouri”, subliniaza Alex Gavriliu, directorul general al agentiei Gavriliu Imobiliare. Acesta precizeaza ca spre deosebire de alti ani, perioada de incheiere a unui contract este mai ridicata, ajungand la o luna si jumatate sau chiar doua. Asta pentru ca cei care inchiriaza vor sa studieze toate optiunile, sa fie siguri ca aleg cea mai buna varianta. „Sunt foate atenti la bugetele pe care le aloca”, motiveaza Gavriliu. Fata de anul trecut, preturile cerute de proprietari s-au diminuat cu circa 40%. Astfel, bugetul mediu pentru cei care au vrut sa inchirieze locuinte de lux in ianuarie s-a incadrat intre 1.500-2.000 de euro. Gavriliu da exemplul unei vile pe care agentia sa a inchiriat-o anul trecut in ianuarie cu 2.500 de euro, iar anul acesta cu doar 1.500 de euro. Atat pe segmentul rezidential de lux, cat si pe cel office, un rol foarte important il au negocierile. Astfel, pentru birourile de clasa A, chiriile dupa negocieri sunt de circa 11 euro pe metru patrat, fata de 16-17 euro, cat se cerea anul trecut. Gavriliu estimeaza ca, cel putin in prima parte a anului, trendul preturilor pe aceste doua segmente va continua sa fie unul descendent.

Relocari, dar si noi businessuri
Simpla scadere a preturilor nu este suficienta pentru a zugravi o imagine completa asupra pietei inchirierilor. Spre deosebire de 2009, anul acesta exista o efervescenta mult mai mare a cererii. „Oamenii au inceput sa-si asume criza si sa mearga mai departe”, explica Gavriliu. Dupa un an in care cuvantul de ordine a fost „relocare”, chiriasii incearca in continuare sa-si reduca costurile mutandu-se intr-un spatiu mai mic sau pur si simplu mai ieftin. Exista insa si companii care se extind sau chiar isi incep activitatea in 2010, fapt pentru care studiaza cat mai amanuntit ofertele din piata.

Părerile cititorilor
 • mihaela

  Nu stiu ce se urmareste prin publicarea acestor stiri, un singur lucru e clar : se incerca si pe acesta cale o manipulare mediatica, in sensul dezinformarii cititorilor.
  Este o aiireala!
  Nu inchiriaza NIMENI, un ap.2 camere cu 200 euro, poate unul degradat , unde nu s-ar muta nimeni.
  Poate proprieatarul urmareste sa gaseasca chriasi destoinici, care de voie de nevoie sa-i renoveze apartamentul.Mai sunt si de astia !!

 • mihai botez

  Nu stiu cine va informeaza despre preturile la inchirieri la 2 camere, dar va informeaza tare prost :)) Habar nu aveti care sunt preturile :)) Vreau si eu 2 camere cum ziceti voi la 200 EUR in Titan sau Dristor, asa cum ziceti voi :)) Realitatea ? 2 cam Titan cel mai ieftin : 250 Pta Trapezului ( adica SALAJAN NU TITAN ! ) mobilat clasic cu mobila lui bunica. 2cam cel mai ieftin Dristor ? 300 EUR la Fizicienilor colt cu Istriei, mobila lui bunica. La 200 EUR in DRISTOR NICI GARSONIERA CONFORT 1 NU LUATI MOBILATA, la 230 va luati in Dristor garsoniera cf.1 mobilata CLASIC CU MOBILA LUI BUNICA :)) De fapt, degeaba ma agit, daca un chirias care a cautat un apartament de 2 camere in zonel indicate de voi citeste ce ati scris, o sa rada in hohote de profesionalismul vostru si de sursele de informatie, cand el stie exact care este realitatea pe piata :))

 • corneliu belba

  Intradevar,ceea ce sustineti aici este absolut corect atat ca idee cat si ca valori!Felicitari!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe