Asteptarile investitorilor de portofoliu si activitatea inregistrata in primele luni ale anului arata ca anul in curs va fi unul mai bun decat cel precedent
2010 a debutat pentru piata imobiliara sub semnul intrebarilor si comparatiilor cu anul trecut. Dat fiind ca nu multe elemente s-au schimbat fundamental, multi se asteapta la o continuare lina a principalelor tendinte din 2009. „Cel mai probabil, in 2010, piata rezidentiala va avea o evolutie similara cu anul trecut: oferta va ramane aproape neschimbata, cererea va depinde in mare masura de initiativele guvernamentale si de increderea consumatorilor finali, in timp ce preturile vor continua tendinta descendenta, insa intr-un ritm mai scazut”, se arata in cel mai recent raport realizat de Colliers International Romania.
O piata din nou vie
In ciuda acestor previziuni, asteptarile principalilor investitori de portofoliu prezenti pe piata autohtona sunt sensibil mai ridicate comparativ cu anul trecut. Nimrod Zvik, directorul de marketing al Be Igloo (organizatia de vanzari a fondului norvegian de investitii Romania Invest), a anuntat ca targetul de vanzari pentru anul in curs se ridica la 80 de unitati locative. Acest nivel este cu circa 60% mai ridicat decat cel de anul trecut. In 2009, fondul de investitii a reusit sa contracteze 45 de apartamente din cele 50 propuse. Pana la momentul actual, in 2010 investitorul a reusit sa vanda inca 14 apartamente, potrivit informatiilor oficiale. „Cred ca vom reusi sa vindem mai mult decat targetul nostru. Astazi piata este din nou vie, anul trecut schiopata”, motiveaza Zvik.
Un volum mai ridicat al vanzarilor comparativ cu anul trecut raporteaza si un alt jucator major din piata. Oana Ivan, general manager al Benevo the Homes Store, subliniaza faptul ca in luna ianuarie a acestui an compania a inregistrat cu 75-80% mai multe tranzactii de vanzare-cumparare decat in prima luna din 2009. Cresterea increderii clientilor, o usoara relaxare a conditiilor bancare si programele de sustinere pentru achizitie si de impulsionare a constructiilor noi sustinute de guvern au ajutat la atingerea unui volum de tranzactii net superior aceleiasi perioade a anului trecut, explica aceasta.
Continua cautarea de apartamente
Pe acest fundal incurajator, investitorii de portofoliu de pe piata romaneasca isi continua agresiv politica de achizitii. Astfel, Romania Invest a hotarat alocarea unui buget de 40 milioane de euro pentru achizitia de apartamente off-plan pe piata romaneasca. Suma provine din sursele proprii ale fondului de investitii si va fi destinata doar achitarii avansurilor pentru locuinte, ceea ce reprezinta o pondere de 10-15% din valoarea totala a apartamentelor. Bugetul alocat pe 2010 nu va fi consumat decat in masura in care piata ofera oportunitati reale de investitie, au precizat reprezentantii fondului norvegian. Pe acest an, compania a incheiat un contract de cumparare a 200 de apartamente dezvoltate de Adama in Bucuresti si Brasov. Contractul prevede achitarea a cinci milioane de euro. De asemenea, potrivit lui Zvik, fondul de investitii analizeaza momentan peste cinci complexuri rezidentiale in Bucuresti in vederea unor achizitii ulterioare. „Va depinde de oportunitati. Am analizat diferite orase ale tarii. Concentrarea noastra este in Bucuresti, dar suntem deschisi si catre alte orase”, adauga si Bjorn Hauge, country manager Romania Invest.
Pe de alta parte, desi intentioneaza sa continue politica de achizitii in acest an, Benevo the Homes Store nu a stabilit un target precis in acest sens. „Nu exista un buget prestabilit, asa cum nu avem niciun numar prestabilit de unitati pentru achizitie. Cel mai important este sa avem apartamente de calitate, in zone cu acces facil, in ansambluri rezidentiale apreciate, astfel incat sa putem oferi clientilor locuinte la standarde ridicate”, motiveaza Oana Ivan.
Vanzari versus inchirieri
Abordarea pietei de catre cei doi jucatori difera si in privinta modului de valorificare a portofoliului detinut. In februarie 2009, Benevo the Homes Store a lamsat un departament de inchirieri pe termen lung, ce a eusit sa genereze o buna parte din activitatea companiei pe anul trecut. In prezent, compania „dezvolta foarte activ segmentul de inchirieri si serviciile conexe in baza unui plan de business pe termen lung orientat catre chirii, vanzari in rate si servicii clienti”, subliniaza Ivan. Nu in aceeasi directie merg si norvegienii. Desi au luat in calcul posibilitatea inchirierii apartamentelor, reprezentantii Romania Invest considera deocamdata ca dezavantajele acestei solutii depasesc avantajele. „Pentru moment ne vom concentra asupra vanzarilor”, spune Hauge.