30% dintre proiectele mari pe fonduri UE, blocate de contestatii”

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 22 Martie 2010, Ultima actualizare: 22 Martie 2010

Directorul Agentiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est, Constantin Apostol, a declarat, luni, pentru NewsIn, ca 30% din proiectele de peste un milion de euro care sunt in curs de implementare in zona de nord-est sunt blocate din cauza contestatiilor, relateaza NewsIn.

Potrivit directorului ARDNE, sunt intarzieri si pana la opt luni la unele contracte semnate cu autoritati din Regiunea de Nord-Est, transmite corespondentul NewsIn.

In general, sunt contestate circa 60% din proiecte. Vorbesc de proiectele mari, de peste un milion de euro.

Din acestea, 30% sunt rezolvate pe cale amiabila, insa celelalte ajung in instanta.

Avem probleme mai ales pe axa 2 (reabilitarea infrastructurii, n.r.), dar si pe alte axe.

Noi verificam aceste licitatii abia la prima cerere de decontare.

Licitatiile depind strict de autoritati, noi am semnat contractele cu beneficiarii, le-am facut instruirea”, a declarat directorul ARDNE, Constantin Apostol. Acesta a adaugat ca trebuie aplicate solutii asemanatoare cu cele din alte tari din Uniunea Europeana.

Astfel, de la licitatie ar trebui excluse firmele care au ofertat cel mai mare si cel mai mic pret, iar firmele care contesta sa achite 10% din valoarea proiectului.

Apostol propune si o “lista neagra” a firmelor de constructii.

“Marea problema sunt firmele de constructii. Sunt putine care au puterea tehnica si financiara sa faca proiectele si nici nu au experienta pentru tipurile de lucruri.

Astfel, se asociaza o puzderie de firme, iar lucrarile nu sunt facute cum trebuie si intervin si probleme in decontari”, a precizat Apostol.

Directorul ARDNE a mai subliniat ca firmele care castiga o licitatie ar trebui sa aiba la finalul lucrarii un certificat de buna practica, iar acesta sa fie la dispozitia Comisiei Nationale de Licitatii.

In prezent, Autoritatea de Audit din subordinea Curtii de Conturi a declansat un audit la ARDNE pentru a verifica platile efectuate.

“E un audit normal si este faza cea mai practica.

Este auditul de implementare, iar in urma verificarilor expertilor putem face unele corectii la sistemul de lucru”, a sustinut Apostol.

La nivelul ARDNE, au fost semnate in cadrul Programului Operational Regional, pana in prezent, peste 100 de contracte cu o valoare totala de circa 200 de milioane de euro.

Peste 30 dintre acestea beneficiaza de o finantare mai mare de un milion de euro.

“Acum inca este timp sa fructificam banii europeni. Cu toate acestea, trebuie deblocata situatia pentru ca din a doua parte a anului 2011, Romania risca sa piarda fonduri.

Orice intarziere poate duce la pierderea fondurilor, din acest motiv trebuie reglementata mai bine procedura de licitatie inca de pe acum”, a mai spus directorul ARDNE. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe