Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară

Introdu minim 3 caractere
Caută în
28 Apr 2014

330 euro/mp, cost de construcție „la cheie” pentru o casă mai… neobișnuită. Vezi cum arată

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Construcţii, Ştirea zilei

Urmând modelul altor țări, oameni de afaceri români testează piața cu soluții de construire diferite de cele tradiționale.

Deși a locui într-o casă prefabricată este un lucru extrem de obișnuit în alte țări, românii sunt, din fire, mai conservatori – majoritatea acestora preferă construcțiile tradiționale, din zidărie. În contextul crizei economice însă, soluții mai… inedite încep să-și facă tot mai mult loc pe piața autohtonă, ca variantă mai accesibilă de locuire. Un astfel de concept a fost prezent și la ultima ediție a Târgului Imobiliar Național (tIMOn), din 24-27 aprilie.

casa modulara 2

„Încercăm să ne adaptăm la puterea de cumpărare a populației”
Reprezentanții Premier House, companie 100% românească, vin pe piață cu un concept de casă modulară, pe structură metalică. Aceasta poate fi ridicată, pe terenul beneficiarului, într-un termen de maximum 30 de zile. Prețul unei construcții de 135 de metri pătrați este de 45.000 de euro (cu TVA inclusă), la care se adaugă costul execuției fundației, ce variază între 1.500 și 3.500 de euro, în funcție de specificul geodezic al fiecărui teren în parte, potrivit lui Virgil Budașca, reprezentant de marketing în cadrul companiei. „Încercăm să ne adaptăm la puterea de cumpărare a populației. Degeaba ai proiecte care arată foarte bine pe hârtie, care arată foarte bine și în realitate, dar pe care nu le poți vinde”, spune Florian Schiponca, marketing manager Premier House. Acesta precizează că locuința se livrează „la cheie”, cu finisaje și dotări de bună calitate. Avantajul major al acestui tip de construcție este prețul scăzut, de circa 330 de euro pe metru pătrat construit, alături, desigur, de timpul redus de execuție; de asemenea, rezistența la seisme este mai ridicată decât cea a construcțiilor tradiționale, punctează Schiponca.

casa modulara 1

 

Fișa tehnică:
Construcția este realizată pe structură metalică provenind de la containere de tip High Cube (de 40 de picioare) – aceasta este proiectată să suporte o greutate de 300 de tone (echivalentul a circa 10 astfel de containere suprapuse). Un perete este format, de la exterior spre interior, din mai multe „straturi”: tencuială decorativă, fibră de sticlă, adeziv masă șpaclu, polistiren de 10 centimetri, tablă cutată zincată, strat bituminos anticoroziv, profil de aluminiu, vată minerală (10 cm), gips-carton și strat de aluminiu anticondens. Printre finisajele și dotările locuinței se numără: instalații sanitare Romstal, centrală termică, blat lavoar baie din granit, parchet Quick Step, întrerupătoare cu senzor, lămpi de iluminat economice cu LED, scară portantă metalică, îmbracată în lemn, tâmplărie PVC REHAU etc.

 

Citește și: Construcții inedite: casa „eco” low-cost, din containere de metal

O variantă accesibilă și prin credit
Pe Bulevardul Timișoara, vizavi de CET Vest, compania a construit deja un prototip de casă modulară (ce poate fi dezasamblat și remontat pe terenul unui cumpărător). Locuința are o suprafață de 135 de metri pătrați construiți (120 de metri pătrați utili), cu o amprentă la sol de 60 de metri pătrați. La parter se află livingul (de 20 de metri pătrați), dar și bucătăria cu zonă de dining și o baie de serviciu. La etaj se găsesc două dormitoare, a câte 20 de metri pătrați utili, plus o baie și o terasă de 15 metri pătrați. O asemenea construcție s-ar încadra foarte bine pe un teren de circa 300 de metri pătrați, este de părere Schiponca.

Virgil Budașca subliniază că prototipul din Capitală a fost construit ca bază de dialog cu potențialii cumpărători – proiectul poate fi însă adaptat în funcție de cerințele și bugetul fiecărui client în parte. Acesta precizează că, în momentul de față, compania este în discuții cu câteva instituții financiare (printre care Banca Comercială Română – BCR) privind acordarea de finanțări potențialilor cumpărători – credite ipotecare, pentru construcția de locuințe și chiar Prima Casă. „Asta pentru că, de regulă, costul construcției și al terenului nu depășește plafonul admis pentru Prima Casă”, spune Budașca.

casa modulara 3
casa modulara 4
casa modulara 5
casa modulara 6

Părerile cititorilor
37 păreri
 • Pascu Florin

  Buna ziua.
  1.Firma d-voastra executa lucrari de constructii case familiale? Daca da, construiti si in Cluj Napoca? Va rog un pret estimativ de constructie pe mp la rosu si la cheie?

 • marian prodan

  Buna seara, m-ar interesa un cost de proiectare plus constructia metalica de aproximativ 350m pe 3 nivele. Va multumesc!

 • Rusen iulian

  Buna ziua, as dori sa constriesc o casa de 124mp, 3 dormitoare. M-ar interesa pretul la cheie cu materiale si fara materiale, Ilfov Magurele. O zi buna!

 • roda diuna

  BUNA ZIUA, CUM POT LUA LEGATURA CU ACEASTA FIRMA? SUNT INTERESATA SA CONSTRUIESC, VA MULTUMESC!

 • Daniela

  Buna seara, m-ar interesa un nr. de telefon pt. mai multe detalii, va multumesc!

 • stefan

  Am o casuta ce trebuie daramata. As dori o casa cu etaj la cheie cam 100m2, sufragerie, buc., baie jos si sus 2 dorm., baie. Va multumesc! Astept raspuns!

 • Ricky

  Buna ziua! Am o casuta mica de 40 mp si trebuie daramata. As dori o casa cu etaj la cheie.
  Cam cat m-ar ajunge?? Salon jos, bucatarie, baie, si 2 dormitoare sus.
  Va multumesc! Astept raspuns.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește cele mai noi știri din piață

102 THE ADDRESS (P)

Apartamentele cu două, trei sau patru camere îți oferă doza potrivită de lux și confort pentru a reveni mereu, cu bucurie și nerăbdare, la tine acasă. Ansamblul rezidențial 102...

citește mai departe

Proiecte rezidențiale importante apar pe harta Capitalei!

Apetitul pentru dezvoltarea de locuințe capătă din nou avânt. După un 2017 favorabil, 2018 a început sub auspicii pozitive pentru piața rezidențială românească. Dincolo de tendința de evoluție a...

citește mai departe

Bucureștiul, cap de afiș la scumpiri pe piața apartamentelor în februarie

Spre deosebire de luna precedentă, locuințele din blocurile vechi au avut o evoluție ascendentă în marile orașe. Pe parcursul lui februarie, prețul mediu solicitat pentru apartamentele (noi și vechi)...

citește mai departe