Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
19 aug. 2011

35.000 de euro pentru două camere. Vezi care e cea mai ieftină variantă de a locui într-un apartament nou

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Deşi apartamente la mansardă se construiesc de ani buni, a durat ceva timp până ca locuitorii Capitalei să se obişnuiască cu această soluţie de locuire.

Chiar şi după trei ani de recesiune, cumpărarea unui apartament nou-construit pare să fi rămas un privilegiul celor care dispun de conturi generoase în bancă. Aşa se face că cea mai mare parte a celor care vor să-şi achiziţioneze o locuinţă, mai ales prin intermediul programului Prima Casă, continuă să se orienteze către apartamentele din stocul vechi. Din acest motiv, activitatea pe piaţa rezidenţială nouă este una extrem de redusă, atât din punctul de vedere al ofertei, cât şi din cel al cererii, se arată în cel mai recent raport de piaţă realizat de compania de consultanţă Jones Lang LaSalle (JLL). Astfel, în timp ce dezvoltatorii încearcă să-şi epuizeze stocul de locuinţe deja finalizate – care sunt însă de cele mai multe ori sensibil mai scumpe decât media pieţei -, cumpărătorii caută să găsească locuinţe cât mai ieftine.

O casă deasupra tuturor
Pentru aceia care sunt dispuşi să caute cu atenţie, există şi opţiuni de achiziţie a unei locuinţe noi ieftine. Aceasta poate costa chiar şi cu un sfert mai puţin decât creditul maxim garantat de către stat. Astfel, un apartament nou-construit la mansarda unui bloc vechi din Capitală, cu o suprafaţă de aproximativ 50 de metri pătraţi, poate fi achiziţionat cu suma de 35.000 de euro. Pe www.imobiliare.ro sunt listate câteva astfel de oferte:

Un apartament cu două camere, amplasat în zona Dristor-Fizicienilor şi situat la mansarda unui imobil cu cinci etaje (construit în 1985), este scos la vânzare cu 34.900 de euro. Poţi găsi anunţul aici.

O locuinţă similară din zona Berceni are o suprafaţă de 48 de metri pătraţi, face parte dintr-un bloc cu şase etaje şi costă 35.500 de euro. Proprietatea poate fi vizualizată aici.

Tot în Dristor, un apartament cu două camere şi o suprafaţă de 56 de metri pătraţi are un preţ cerut de 36.000 de euro. Poţi vedea oferta aici.

Preţurile mici impulsionează cererea
Octavian Vintilă, broker imobiliar în cadrul Coldwell Banker Ferdinand, agenţia care promovează toate cele trei oferte de mai sus, spune că în portofoliul companiei se mai află câteva alte anunţuri similare. În prima jumătate a acestui an, apartamentele construite la mansarda blocurilor vechi din Capitală au început să devină mai populare, spune el. Principalul atu al acestui gen de locuinţe este reprezentat de preţurile mici, care le face deosebit de accesibile, mai ales celor care vor să acceseze un credit Prima Casă – aceştia reprezentând de altfel 80-90% din totalul cumpărătorilor. Zonele în care acum se găsesc cele mai multe oferte de apartamente construite la mansarda unor blocuri vechi sunt Brâncoveanu, Dristor, 1 Mai. Vintilă crede că trendul construcţiei şi vânzării de apartamente la mansardă va lua amploare pe viitor. Sunt deja câţiva dezvoltatori care au în plan să construiască mai multe apartamente de acest tip, argumentează acesta.

Reprezentantul Coldwell Banker povesteşte că, deşi apartamentele la mansardă au ajuns să fie destul de căutate în alte oraşe ale ţării, precum Sibiu, Braşov, Piteşti, a durat ceva timp până ca ele să devină agreate şi în Capitală. Asta atât din cauza dificultăţilor întâmpinate în procesul de construcţie (pentru obţinerea acordului asociaţiilor de proprietari, a autorizaţiilor necesare), cât şi reticenţei oamenilor de a cumpăra apartamente la mansardă.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
A început construcția ansamblului rezidențial Nusco City, din Pipera. Va avea peste 600 de apartamente, plus o zonă verde pe a cincea parte din teren

Complexul urmează a fi dezvoltat în două etape, egale ca număr de unități și ca valoare a investiției, fiecare având propriul parc. Italienii de la NUSCO IMOBILIARA au anunțat...

citește mai departe
Câte locuințe au fost construite în România de la Revoluție încoace. Topul celor mai active județe – vezi și HARTA

Fondul locativ autohton rămâne, per ansamblu, unul preponderent îmbătrânit: 87% din totalul locuinţelor existente la nivel național au o vechime de peste 30 de ani. Potrivit unei analize realizate...

citește mai departe
Ansamblu multifuncțional de 2.500 de apartamente așteaptă „undă verde” pentru începerea construcției, în Iași

Reprezentanții companiei dezvoltatoare monitorizează „cu atenție” lucrurile și are în vedere începerea procesului de vânzare anul viitor. Investitorul și dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital, activ pe piața rezidențială, dar nu...

citește mai departe
Un nou „exod” spre periferia marilor orașe? La cât ajung prețurile terenurilor în Otopeni

Dincolo de oferta imobiliară mai accesibilă de aici, posibilitatea de a sta la curte a reaprins, în perioada de izolare, interesul pentru aceste zone. Orașul Otopeni este doar una...

citește mai departe
Apartamente cu două și trei camere, finalizate, într-un ansamblu rezidențial liniștit, cu spații verzi, din estul Capitalei. Te poți muta imediat! (P)

Visezi la o locuință nou-construită, cu acces facil la facilitățile orașului, dar vrei să eviți agitația și supraaglomerarea? Acest proiect de mici dimensiuni poate fi exact pe gustul tău....

citește mai departe