5 documente pe care cumparatorii trebuie sa le cunoasca!

scris de Leonard M. in categoria Cumpărători
Publicat pe: 17 August 2012, Ultima actualizare: 22 Aprilie 2013

Drumul pe care urmeaza sa-l parcurgi catre locuinta visata este impartit in mai multe etape. In fiecare dintre acestea apar elemente si persoane noi, care-ti vor deveni colaboratori, si te vor ajuta sa realizezi tranzactia in conditii de siguranta si echitabilitate.

Toate aceste etape sunt certificate de unele documente, pe care tu ar trebui sa le cunosti, pentru a evita situatiile neplacute de a fi pus in fata unor fapte si acte, la prima vedere. Ti-ar crea o stare neplacuta si temerile tale se vor adanci.

Iti prezentam mai jos principalele documente, cu care te vei intalni in incursiunea ta imobiliara, impreuna cu scurte explicatii aferente fiecaruia:

1. Primul pas- bugetul. Contractul de credit- reprezinta un document intre banca, pe de o parte si client de cealalta parte. Incadrandu-se in cerintele bancii pentru creditul respectiv, clientul devine beneficiar al creditului si, prin contractul de credit, el se obliga sa restituie suma de bani imprumutata de la banca, plus dobanda aferenta creditului, pana la o anumita data stabilita in contract. De asemenea, beneficiarul se obliga sa utilizeze creditul numai pentru scopul declarat si contractat.

2. Pasul doi- consilierea imobiliara. Contractul de intermediere(contractul de comision)- se incheie intre client si agentia imobiliara partenera si reglementeaza cuantumul comisionului agentiei pentru serviciile prestate, modalitatea de plata, conditiile in care se plateste(daca si numai daca, una din ofertele prezentate de catre agentia imobiliara, a fost acceptata de catre client), si momentul platii.

3. Pasul trei- identificarea imobilului. Extrasul de carte funciara autentificat- reprezinta un document care certifica datele de identificare ale imobilului(numele proprietarului, descrierea imobilului si incadrarea), precum si situatia juridica a acestuia(ipoteci, interdictii de instrainare, etc).

4. Pasul patru(nu este obligatoriu)- antecontractarea locuintei. Antecontractul de vanzare-cumparare- reprezinta o promisiune de vanzare, respectiv cumparare, a partilor, la o anumita data stabilita de comun acord. Asa cum am aratat mai sus, antecontractul reprezinta o promisiune nu o obligatie, oricare din cele doua parti avand dreptul de a renunta, in conditiile stabilite de antecontract(pierderea/returnarea avansului, despagubiri, etc).

5. Pasul cinci- vanzarea/cumpararea. Contractul de vanzare-cumparare- reprezinta un document prin care cele doua parti, vanzatorul si cumparatorul, se obliga sa transfere/accepte o proprietate in schimbul unei sume de bani.

Succes!

Echipa Blitz Imobiliare- Leonard M.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cele 10 porunci imobiliare pentru vanzatorii de locuinte !

Vanzarea locuintei este un proces stresant, consumator de timp si de resurse materiale, mai ales cand nu esti un vanzator versat. Unii dintre voi poate nu au fost niciodata...

citește mai departe
Stii sa asculti si sa interpretezi semnalele transmise de catre cumparatori?

Cumparatorii de azi sunt mult mai versati decat cei de ieri, iar tu va trebui sa fii foarte pregatit de negocieri duse uneori dincolo de limita. Strategiile de abordare...

citește mai departe
Top 3 greseli emotionale pe care le fac cumparatorii de locuinte!

A gresi este omeneste. A gresi atunci cand iti cumperi o locuinta te costa. Ce-ai face daca ti-am spune ca poti evita aceste greseli fara prea mari eforturi? E...

citește mai departe
5 motive pentru care ar trebui sa-ti cauti alta chirie!

Ai inchiriat un apartament si dupa cateva saptamani iti dai seama ca nu corespunde cerintelor tale. Veste buna este ca, spre deosebire de situatia in care cumparai acelasi apartament,...

citește mai departe
Sa ai o casa impecabila nu-ti garanteaza vanzarea!

De cate ori n-ai auzit urmatoarea remarca: “acesti doi soti seamna intre ei”? Sau, “cat de bine seamana stapanul si animalul sau de companie”! Evident, in realitate cele doua...

citește mai departe