Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 Noiembrie 2011

A venit sezonul majorărilor la întreţinere. Cum poţi face economii?

scris de Adriana Lefter in categoria Home & Deco, Subiectul lunii
Ultima actualizare: 02 Noiembrie 2011

În contextul aplicării unui preţ crescut la gigacalorie, ai la dispoziţie mai multe soluţii pentru a reduce consumul de energie termică în casa ta.

Chiar din ultima lună de vară, Guvernul a încetat să mai plătească subvenţia pentru energia termică facturată populaţiei. Probabil că ai simţit deja asta în cheltuielile ceva mai mari la întreţinere – diferenţa vine din suma alocată pentru plata apei calde. Odată cu debutul sezonului rece însă, dat fiind că sistemele centralizate aferente fiecărui oraş au început să furnizeze şi căldură, este de aşteptat ca facturile să crească şi mai mult – nu doar ca urmare a trecerii la sezonul rece, ci şi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Gigacaloria este facturată diferit în funcţie de oraş
În momentul de faţă, costul gigacaloriei facturat populaţiei diferă în fiecare localitate în parte. Asta pentru că, deşi Guvernul nu mai acoperă nicio parte din costul energiei termice, primăriile mai pot acorda încă o subvenţie pentru populaţie, în limita bugetului local. Sumele alocate în acest sens de către primării diferă însă în funcţie de posibilităţi.

În Bucureşti, spre exemplu, preţul gigacaloriei plătit de populaţie în iarna 2011-2012 este de 169,88 de lei (cu TVA inclusă), valoare care se aplică de la 1 august 2011. Spre comparaţie, în sezonul precedent, preţul gigacaloriei se ridica la 124 de lei (cu TVA inclusă). În momentul de faţă, preţul real al gigacaloriei (costul de de producţie, transport şi distribuţie) pentru Capitală se ridică la 320 de lei (cu TVA inclusă). „Diferenţa dintre 320 lei/gigacalorie şi 169,88 lei/gigacalorie va fi suportată integral din bugetul municipiului Bucureşti şi reprezintă un efort de aproximativ 600 milioane de lei, pentru perioada noiembrie 2011-martie 2012 (inclusiv). Bugetul Municipiului Bucureşti se va modela în aşa fel, încât să se suporte integral aceste sume”, au declarat reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) pentru www.imobiliare.ro.

În alte oraşe ale ţării, preţul plătit de populaţie pentru energia termică poate fi mai mare decât în Capitală. Potrivit reprezentanţilor primăriei locale, piteştenii vor plăti în această iarnă 245 de lei pentru o gigacalorie. Astfel, subvenţia suportată de Primăria Piteşti se va ridica la valoarea de 27 de milioane de lei (luând în considerare un preţ local de producţie şi distribuţie de 385 de lei/gigacalorie).

Într-o situaţie similară cu Piteştiul se află şi alte oraşe: în Timişoara, spre exemplu, costul gigacaloriei este de 252 de lei, în Craiova de 194 de lei, în Târgu Mureş ajunge la 231 de lei, iar în Braşov se ridică la 192 de lei.

În Cluj, primăria acoperă şi subvenţia Guvernului
Excepţie de la regula majorării facturilor la întreţinere fac locuitorii oraşului Cluj-Napoca. Aceştia nu vor suporta majorări în această iarnă, ci vor plăti pentru energia termică acelaşi preţ ca în 2010. „Datorită faptului că Primăria a prevăzut în bugetul alocat pentru cheltuielile din 2011 cu termoficarea toate sumele necesare acoperirii costurilor cu încălzirea pentru populaţie pe lunile de iarnă, ultimele modificări legislative din România nu se vor resimţi în bugetele familiilor de clujenii care beneficiază de încălzire prin sistemul centralizat de termoficare. Practic, diferenţa dintre preţul real al gigacaloriei, care este de 354 de lei, şi cel facturat către populaţie, de 165 de lei, va fi acoperită în întregime de la bugetul local. Până în acest an, diferenţa era suportată, atât de către Guvern, prin acordarea unor subvenţii, cât şi de către bugetul local, însă cadrul legal s-a modificat Guvernul decizând tăierea subvenţiilor din fonduri de la bugetul central”, ne-au declarat reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.

Controlează ce consumi!
În contextul în care, în mod clar, facturile la întreţinere vor fi sensibil mai mari în această iarnă, o întrebare firească ar fi: cum poţi face economii la consumul de energie termică şi, prin aceasta, la plata întreţinerii? www.imobiliare.ro îţi prezintă mai multe soluţii în acest sens – poţi apela la toate sau doar la una dintre ele, în funcţie de bugetul pe care îl ai la dispoziţie.
Un prim pas pe care ar trebui să-l faci în calitate de proprietar al unui apartament branşat la sistemul centralizat de încălzire ar fi să-ţi instalezi contoare şi repartitoare – pentru acele apartamente care nu dispun deja de astfel de echipamente -, fapt ce ar permite un control real asupra energiei termice consumate.

Ferestre termoizolante, cu un buget de 1.300-1.500 de euro
O altă soluţie ar fi înlocuirea ferestrelor clasice cu unele termoizolante, pentru a diminua pierderile de căldură din locuinţă şi a permite astfel un consum mai redus. „Doar prin înlocuirea ferestrelor se poate ajunge la economii de 20-30% din cheltuielile cu încălzirea. Dacă se face şi o reabilitare termică, economiile sunt şi mai mari”, subliniază Ciprian Cherciu, managerul de marketing al companiei Aplast.

La cât s-ar ridica costurile totale de instalare a unor ferestre termopan pentru un consumator final? Luând în considerare un apartament cu două camere de dimensiuni medii, un proprietar ar trebui să dispună de un buget de 1.300-1.500 de euro (incluzând aici şi manopera, şi garanţia produselor), estimează Alex Voinea, proprietarul firmei Centrul de Comenzi Termopane, distribuitor Aplast pe zona Transilvania.

Termoizolarea exterioară, mai eficientă decât cea interioară
Dacă vrei să reduci şi mai mult pierderile de căldură pentru apartamentul tău, următorul pas ar fi să apelezi la soluţia reabilitării termice. Potrivit lui George Bocai, director tehnic în cadrul companiei Duraziv, cheltuielile la întreţinere pe timp de iarnă pot fi mai mici cu până la 40% în cazul în care s-a optat pentru termoizolarea clădirii. „În funcţie de tipul de termoizolaţie utilizat, de corectitudinea montării acestor tipuri de termoizolaţii, de corectitudinea soluţiilor alese, elemente la care putem adăuga amlasamentul imobilului, gradul de uzură, calitatea şi tipul suportului pe care va fi aplicat sistemul, precum şi alte aspecte tehnice, putem spune că pierderile de căldură se pot reduce cu până la 70-75%. Există, însă, şi tehnologii de ultimă generaţie care conduc la o reducere a pierderilor de căldură cu aproape 100%”, spune George Bocai, director tehnic în cadrul Duraziv.
Cât te-ar costa o asemenea lucrare? În cazul în care se face reabilitarea unui întreg bloc de locuinţe, costurile sistemului complet de termoizolaţie ce revin proprietarului unui singur apartament ar fi cuprinse între 290 şi 350 de euro (fără TVA). Potrivit lui Bocai, manopera dublează de cele mai multe ori preţul final al unor lucrări de acest tip. În cazul în care decizi să-ţi reabilitezi pe cont propriu locuinţa la exterior, costurile materialelor sunt mai ridicate, în medie, cu 20%.

În cazul în care vei opta pentru termoizolarea interioară a locuinţei, costurile pot fi cu 8-10% mai mici comparativ cu aceeaşi lucrare realizată la exterior. „Recomandarea noastră este aceea de a se apela la o termoizolaţie exterioară dacă imobilul permite acest lucru. Recomandăm o termoizolaţie unitară, avantajele de ordin tehnic ale acestei metode fiind multiple, începând cu evitarea punţilor termice, a condensului şi izolarea fonică şi până la argumentele de ordin estetic”, subliniază însă Bocai.

Cât te costă să-ţi pui centrală proprie?
O altă metodă pentru reducerea consumului de energie termică al locuinţei tale ar fi debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire şi instalarea unei centrale individuale. Potrivit reprezentanţilor Ariston Thermo România, prin această soluţie proprietarul unui apartament din Capitală ar putea plăti anual cu aproximativ 60% mai puţin la întreţinere (faţă de costurile estimate luând în considerare noul preţ al energiei termice). „Românii nu optează pentru achiziţia şi instalarea unui sistem propriu de încalzire doar pentru a reduce cheltuielile, ci şi pentru a avea controlul costurilor şi mai mult confort. În plus, după atâţia ani de sistem centralizat, românii s-au săturat să sufere din cauza vecinului care nu a plătit facturile sau să rămâna fără apă calda pe perioada reviziei de vară, apărând astfel şi nevoia de independenţă”, spune Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România.

Spre deosebire de celelalte soluţii pentru reducerea consumului de energie termică pentru locuinţa ta, pentru instalarea unei centrale termice ai nevoie de un buget ceva mai ridicat. Potrivit calculelor companiei, preţul mediu pentru achiziţionarea şi instalarea unui sistem propriu şi complet de încălzire (ce include atât costurile de debranşare, preţul centralei propriu-zise, al radiatoarelor, ţevii, accesoriilor, precum şi montajul) variază între 5.500 şi 7.000 de lei. Această valoare diferă în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare a instalaţiei. Costul centrale propriu-zise este cuprins între 1.990 de lei şi 2.700 de lei, în funcţie de marca, modelul şi puterea acesteia.

Vezi aici cât ar trebui să plăteşti în plus pentru achiziţia unui apartament reabilitat termic.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Profilul cumpărătorului din marile orașe: ce fel de locuință își dorește și cât este dispus să plătească pentru aceasta

Pentru unul din patru români, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv major pentru anul în curs – chiar (sau mai ales!) în contextul Covid-19. Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul...

citește mai departe
Românii, cei mai rapizi dintre europeni la achiziția unei locuințe: se hotărăsc în cel mult 3 luni. Cât de mult „cântărește” factorul preț și la cât ajunge marja de negociere

Dorința de a fi proprietari rămâne puternică pe piața locală, în vreme ce chiria este privită, de regulă, ca o soluție temporară – sau chiar de ultimă instanță. În...

citește mai departe
Impact: apartamentele finalizate în Greenfield Băneasa vor fi 100% contractate până la sfârșitul lui 2020

În momentul de față, ansamblul rezidențial numără peste 2.500 de unități locative finalizate, iar dezvoltarea sa este programată să dureze până în 2028. Compania autohtonă Impact Developer & Contractor...

citește mai departe
Zona din Costa del Sol unde dețin proprietăți George Clooney și Novak Djokovic, accesibilă și pentru români! Cât costă aici locuințele

Datorită climatului blând, regiunea este atractivă pentru turiști tot timpul anului, iar cele 80 de terenuri de golf existente aici reprezintă un avantaj suplimentar. La cea mai recentă ediție...

citește mai departe
Apartament exclusivist, cu multiple opțiuni de relaxare în aer liber: parc, piscine, terase, spații verzi și loc de joacă pentru copii. Pretabil și ca investiție! (P)

Visezi la o locuință elegantă și spațioasă, amplasată într-o zonă exclusivistă a Capitalei? Beneficiind de dotări și finisaje de lux, această proprietate îți oferă, în plus, avantajul unor oportunități...

citește mai departe