AAER: Apartamentele vechi nu pot fi certificate energetic din lipsa normelor metodologice

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 12 Noiembrie 2009, Ultima actualizare: 12 Noiembrie 2009

Auditorii energetici nu dispun de norme metodologice pentru auditarea si elibererea de certificate energetice pentru apartamentele din blocurile vechi fara de care, de la 1 ianuarie 2010, nu se pot incheia tranzactii imobiliare, asa cum se cere prin legea 372/2005, a declarat joi presedintele AAER, potrivit NewsIn.

“In prezent, in Romania, exista 700 de auditori energetici autorizati, formati in trei ani. Desi de la 1 ianuarie 2010 toate tranzactiile trebuie efectuate in conformitate cu legea 372/2005, prin care se cere ca locuintele sa aiba certificat energetic, nu exista norme metodologice pentru apartamentele din blocurile vechi, in conditiile in care tot ce s-a construit de la inceputul lui 2006 a avut obligatia sa aiba aceste certificate”, a declarat presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici din Romania, Emilia Cernea Mladin.

Conform acesteia, de la 1 ianuarie nu se vor putea incheia tranzactii imobiliare fara aceste certificate energetice, iar notarii care vor parafa afacerile o vor face pe raspunderea lor.

“Legea spune ca pe apartamente nu se dau certificate energetice, ci doar pe cladire, si ca trebuie luat un apartament reprezentativ. E greu insa de gasit un apartament reprezentativ intr-un bloc comunist”, a declarat Cernea Mladin.

Totusi, afirma presedinta AAER, situatia nu este disperata deoarece “suntem in noiembrie si pana in ianuarie se poate rezolva si aceasta problema legislativa”.

“Poate nu se vor mai face tranzactii cu apartamente vechi cateva zile, dar asta nu inseamna ca piata imobiliara se va bloca de la 1 ianuarie”, a mai spus presedintele AAER.

Emilia Cernea Mladin a mai precizat ca este mult mai usor pentru ca blocurile vechi incluse in programul de izolare termica sa fie incluse in cea mai buna clasa energetica (A, pe o scara de la A la G, n.r.), deoarece investitia este mult mai mica.

“Aceste blocuri se incadreaza, inainte de a fi anvelopate, in clasa energetica C sau D. La blocurile mari, investitia nu este foarte mare si se ajunge usor la clasa energetica A sau B. Investitia este insa ceva mai mare pentru blocurile mici, de patru etaje, sau pentru locuintele individuale”, a mai spus Cernea Mladin.

Conform prim-vicepresedintelui Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI), lipsa cadrului legislativ prin care sa-si desfasoare activitatea auditorii energetici va favoriza, dupa 1 ianuarie 2010, vanzarea de apartamente noi.

Aceasta opinie a fost impartasita si de directorul general al companiei Impact SA, Dan Ioan Popp, care crede ca astfel se va consemna si o scadere a pretului apartamentelor vechi.

“Peste 40% din apartamente sunt vechi, de peste 50 de ani. Cum nu se mai fac tranzactii, lantul de generare a lichiditatilor este intrerupt deoarece statisticile arata ca 70% dintre tranzactiile imobiliare sunt facute de oameni care si-au vandut ceva. In aceste conditii, singura scapare este programul Prima Casa. Daca in prezent 75-80% din banii de la erau destinati apartamentelor vechi., in viitor doar 3-5% se vor mai duce catre apartamentele vechi. De la sub 25%, vom ajunge majoritari”, a spus Popp.

Acesta a fost insa contrazis de presedinta AAER, cea care a precizat ca apartamentele noi nu au o intotdeauna o calitate energetica foarte buna, fiind si de clasa energetica B, in timp ce un apartament dintr-un bloc vechi anvelopat poate fi de clasa energetica A.

Conform directorului general al portalului imobiliar Imopedia, Razvan Munteanu, “nu se poate vorbi de un blocaj imobiliar pe termen lung prin aplicarea legii 372/2005″, si a atras atentia la trei factori care pot influenta tranzactiile in 2010: cursul valutar, valoarea TVA-ului si situatia Programului Prima Casa.

 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Părerile cititorilor
  • Realtor

    Domnul Popp abereaza ca de obicei. Ar vrea ca toti oamenii sa se mute in casele jalnice pe care le construieste pe campuri si in paduri la pret de Calea Victoriei, dar unii mai vor sa stea si in oras. Tepele din afara orasului mai asteapta un timp…

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe