Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 Septembrie 2009

Adevarata schimbare economica – in buzunarele consumatorilor

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 03 Septembrie 2009

In vremuri grele, oamenii conteaza pe schimbare – nu doar la nivelul politicii si conducatorilor, ci si in ceea ce priveste propriile buzunare. Criza economica globala nu a aruncat doar cu trilioane de dolari pe primele pagini ale ziarelor, ci a si subliniat felul in care consumatorul obisnuit si-a modificat atitudinea fata de bani. Aparent, monezile, cele mai mici unitati monetare, sunt la mare cautare.

In Thailanda, trezoreria semnaleaza ca s-au dublat cererile de schimbare a monezilor in bancnote, iar in Argentina, anul a inceput cu o penurie de monezi, intrucat oamenii au inceput sa le stranga. In acelasi timp, in SUA si Marea Britanie au crescut vanzarile de pusculite, noteaza CNN.

Cercetatoarea Priya Raghubir, de la Universitatea New York, a studiat problema din perspectiva modului in care monezile si bancnotele mici ca valoare modifica comportamentul consumatorilor.

Cercetarile ei demonstreaza ca adultii cheltuiesc mai mult atunci cand au la dispozitie bancnote mici sau monezi, decat atunci cand au o “hartie” cu valoare mai mare.

Intre doua grupuri, unul care are la dispozitie o hartie de 100 de dolari, celalalt avand cinci a cate 20 de dolari, acesta din urma va cheltui mai multi bani.

Fenomenul nu tine de o tara sau regiune anume: cand gospodinele chineze au primit salariul pe o saptamana a sotului in bancnote mici sau in bancnote mari, primele au fost mai tentate sa cheltuiasca banii mai repede.

Cercetatoarea sugereaza ca una din consecintele studiului este ca, pentru a da un impuls economiei declansand consumul, bancile centrale ar trebui sa creasca aprovizionarea cu monezi sau bancote mici.

“Daca bancile centrale trec la bancnote cu valori mai mici sau pe monezi, oamenii le vor cheltui mai repede”, precizeaza Raghubir.

In SUA, spre exemplu, o multime de monezi sunt scoase din circulatie, fiind puse la pastrare in pusculite sau pe sub saltele – cel putin 10 miliarde de dolari, in monezi mici, estimeaza Coinstar, o companie care opereaza automate de schimbare a monezilor in America, Canada, Marea Britanie si Irlanda.

Coinstar a avut o crestere considerabila in perioada de criza- daca in 2006 avea 13.000 de chioscuri de schimbare a monezilor, in 2008 a ajuns la 18.000 si intentioneaza sa mai adauge inca 1000-1.500 anul acesta.

Majoritatea persoanelor folosesc banii mici pentru a face cumparaturi chiar in magazinul in care se afla chioscul de schimb – maruntisul pe care l-au gasit in buzunare ii ajuta sa cumpere o sticla de vin ami bun sau o friptura in loc de legume.

Cercetarile acestei companii demonstreaza ca “maruntii” devin din ce in ce mai importanti pentru cei care intampina probleme financiare- 42% dintre persoanele cu varste intre 18 si 34 de ani folosesc mai mult monezile decat anul trecut si au inceput sa le atribuie o importanta mai mare.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe