Amenințarea orașului asupra satului și cum poate fi salvată arhitectura tradițională

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei, Lifestyle
Publicat pe: 21 Noiembrie 2014, Ultima actualizare: 21 Noiembrie 2014

Cei care dețin o casă veche şi doresc să-i pună în valoare specificul istoric pot beneficia de consultanță, alături de o soluție specială de finanțare.

Atunci când ne gândim nu doar la construcția, ci și la repararea sau (re)amenajarea propriei locuințe, mai toți avem tendința de a privi spre viitor, raportându-ne – pe cât posibil, desigur – la cele mai noi tendințe în domeniu. În cazul locuințelor vechi, cu valoare istorică însă, atenția acordată trecutului este crucială.

Monumentum 14

„Problema de care ne lovim noi este una de mentalitate: locuitorii de la sate iau ca model orașul și sunt tentați să dărâme vechea casă părintească pentru a construi ceva nou”, subliniază Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Țăranului Român. „Patrimoniul satelor românești se pierde încetul cu încetul, pe măsură ce țara se modernizează”, avertizează și Brian Curran, project manager în cadrul Global Heritage Fund. Într-un anumit sens, explică Eugen Vaida, președintele Asociației Monumentum, societatea rurală românească a rămas foarte tradițională – în continuare, felul cum arată casa este o marcă a statutului social. Din păcate însă, în ziua de azi, tendința este de a-ți exprima statutul social prin acoperișuri din țiglă industrială, prin termopane și porți din fier forjat. „Sunt mulți tineri care lucrează în afară și vin cu 10.000-15.000 de euro și în loc să ia o fereastră de la tâmplarul din sat, merg la oraș să ia termopane”, spune reprezentantul Asociației Monumentum.

Iată cum arată un exemplu negativ de renovare a unei case vechi:

Monumentum 2 - Casa veche
Monumentum 3 - Casa veche restaurata - Asa Nu

Credit locativ, special pentru restaurări
În acest context, BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) a lansat un produs de creditare destinat restaurării caselor tradiționale, în colaborare cu Asociația Monumentum şi Global Heritage Fund. În primă fază, precizează Carmen Schuster, Vicepreşedintele BCR BpL, programul se va adresa, cel puțin la nivel de informare, proprietarilor din trei județe transilvănene – Sibiu, Brașov și Mureș. Va exista însă deschidere și către locuitorii celorlalte regiuni ale țării, în măsura în care aceștia se vor arăta interesați de noua soluție de finanțare.

„Suntem conştienţi de importanţa arhitecturii tradiţionale pentru imaginea localităţilor din România. Aceste clădiri conferă peisajului urban şi rural o identitate specială, sunt purtătoare de istorie locală şi de memorie culturală a comunităţii respective. Dorim să susţinem şi financiar restaurarea acestui patrimoniu care conferă frumuseţe localităţilor noastre. În colaborare cu Asociația Monumentum şi Global Heritage Fund venim în întâmpinarea proprietarilor care locuiesc într-o casă tradiţională şi doresc să păstreze specificul acesteia. Oferim credite cu dobândă redusă de 5% pe an şi fixă pe toată durata contractului. Este o încurajare pentru proprietarii care se angajează în demersul de restaurare a caselor lor tradiționale.”

Carmen Schuster, Vicepreşedintele BCR Banca pentru Locuinţe

Monumentum 1
Monumentum 2
Monumentum 3
Monumentum 4
Monumentum 5

10% din valoarea proiectului, din fonduri proprii
Practic, proprietarii interesați de un asemenea proiect trebuie să se adreseze mai întâi Asociației Monumentum, pentru a obține o adeverință prin care se recomandă restaurarea; tot aceasta va oferi și consultanță în realizarea lucrărilor. „Proprietarii de la sate nu au resursele financiare să susțină un proiect de autorizare, iar BCR BpL a renunțat la obligativitatea obținerii unei autorizații la accesarea creditului din partea proprietarilor, aceasta rămânând doar la nivel de recomandare. Pentru ca intervențiile asupra clădirilor să fie cele conforme cu principiile restaurării, Asociația Monumentum va verifica propunerile de intervenție și va oferi consultanță gratuită proprietarilor”, precizează Eugen Vaida.

Pentru a obține creditul, este necesar ca solicitantul să dispună, din fonduri proprii, de o cotă de 10% din valoarea estimată a lucrărilor. Proprietarii care vor să acceseze un credit imediat, fără a fi economisit în prealabil în cadrul sistemului practicat de banca pentru locuințe, vor primi un credit anticipat, cu o dobândă fixă de 4,44% pe an, iar concomitent cu rambursarea acestuia vor începe și perioada de economisire. Banca nu percepe comision la acordarea creditului şi nici în cazul rambursării anticipate, iar evaluarea imobilului adus în garanţie şi asigurarea de viaţă sunt gratuite.

Monumentum 7
Monumentum 8
Monumentum 10
Monumentum 9
Monumentum 11
Monumentum 12

 

Exemple de finanțare pentru proprietarii de case tradiționale:

Credit clasic, cu 5% dobândă fixă (se adresează clienților înscriși deja în sistemul de economisire-creditare):
•22.500 RON (prin Economisire lunară şi credit Bauspar);
•Rata economisire lunară timp de 58 luni: 163 RON
•Câştig acumulat după 58 luni (dobânda băncii + primele de stat) 2.905 RON
•Valoare credit Bauspar după perioada de economisire: 11.004 RON
•Rată lunară credit timp de 88 luni: 153 RON (DAE 5,75%)
•Valoare totală plătibilă 13.464 RON

Credit anticipat, cu 4,44% dobândă fixă (se adresează clienților noi, care vor încheia și contracte de economisire):
•22.500 RON (cu avans 10% – 2.250 RON);
•Rata lunară în primele 44 luni (rată economisire + rată credit) 286 RON (DAE 5,16%);
•Rata lunară în următoarele 88 luni (rată credit) 153 RON (DAE 5,75%);
•Valoare totală de plătit: 27.095 RON
*În perioada de economisire, clientul beneficiază de dobânda băncii şi prima anuală de la stat pentru suma acumulată în contul de economii.

5.000 de euro, buget minim necesar
Pentru început, reprezentanții Monumentum se așteaptă ca prin intermediul acestei inițiative să fie reabilitate circa 1.000 de case în perioada următoare. „Estimăm că creditul pe care îl vor accesa proprietarii pentru reabilitarea caselor este, în medie, undeva în jurul sumei de 20.000 lei”, explică Eugen Vaida, președintele Asociației Monumentum. Acesta a precizat, pentru Imobiliare.ro, că suma minimă necesară pentru restaurarea unei case tradiționale ar fi de circa 5.000 de euro – aceasta ar permite refacerea exteriorului (fațadă, ferestre, acoperiș). Lucrările suplimentare, precum tragerea instalațiilor, amenajarea unei băi, a unei bucătării sau transformarea podului sau a șurii într-un spațiu locuibil etc. antrenează, în mod firesc, o creștere a bugetului.

Monumentum 13
Monumentum 15

Sursă foto: Asociația Monumentum

Părerile cititorilor
4 păreri
  • Adriana Gavrila

    Detin in proprietate o casa construita in anul 1920,in judetul Dambovita,constructia casei fiind din caramida in paianta ,cu zid de piatra si incerc sa o restaurez,asa cum a fost construita initial.Dar in mediul rural,este foarte dificila restaurarea sau renovarea-asa cum o numesc autoritatile locale.Cum pot proceda cu restaurarea ei, stiind ca, costurile sunt foarte mari? Va multumesc!

  • Diana Bertha Krausser

    Detin in proprietate casa ‘Notar’, in care m-am nascut in Brasov, Arealul de Sus, istoric St.Nicolae-Saguna si nu m-a ajutat nici o institutie sa o restaurez fiind datata pe zid 1862 (restaurare de atunci, si cu fundatie medievala bastion in bolti sec.XV. Cum se poate rezolva situatia pt a fi data in circuit turistic?
    Istoric Diana-Bertha Krausser

  • rastei marcela

    Felicitari si tot respectul pentru acei oameni cu gânduri marete, care, cauta sa reinvie frumosul de altadata

  • Ibolya Vigh

    ….nu am cuvinte, fantastic…

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe