Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
18 ian. 2010

AOAR cere Guvernului majorarea plafonului de garantare la „Prima Casa”

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a transmis o scrisoare Ministerului de Finante in care cere majorarea plafonului de garantare la 100.000 de euro pentru locuintele noi in cadrul programului Prima Casa, a declarat luni, pentru NewsIn, secretarul general al AOAR, Cristian Parvan.

De asemenea, oamenii de afaceri din AOAR propun acordarea de vouchere pentru persoanele care inchiriaza locuinte noi, pentru a stimula aparitia de noi ansambluri rezidentiale.

„In urma discutiilor pe care le-am avut cu oamenii de afaceri, am transmis o scrisoare MFP in care solicitatam guvernului cresterea plafonului de garantare pentru Prima Casa la 100.000 de euro pentru sprijinirea constructiilor de locuinte in 2010 si suportarea de catre stat a unei parti din rata platita de cumparator”, a spus Parvan.

„Totodata, am cerut introducerea de vouchere, respectiv subventionarea unui anumit procent din chirie, pentru cei care aleg sa stea in chirie in casele nou-construite. Aceasta masura ar asigura o mai buna mobilitate a fortei de munca din Romania, pentru ca nu este normal ca angajatii sa lucreze toata viata intr-un singur oras”, a completat el.

O alta propunere a mediului de afaceri vizeaza acordarea gratuita de terenuri de catre primarii pentru complexurile rezidentiale ridicate in acest an.

Constructia casei ar urma sa fie suportata de catre dezvoltator, iar dobanda platita de cumparator ar putea fi suportata de catre stat, intr-o combinatie de tip ANL.

Se pune problema realizarii unui parteneriat public-privat, in care sa fie parte si primariile, ce urmeaza a pune la dispozitie terenul si utilitatile pentru ansamblurile rezidentiale construite prin acest program.

In acest mod, casele vor fi mult mai ieftine si vor putea fi cumparate mai usor de catre cei interesati”, a explicat Cristian Parvan.

Reprezentantii AOAR avertizeaza Guvernul ca sectorul constructiilor se va contracta si in 2010 daca se va continua cu ” masurile populiste” din 2009.

Programul Prima Casa a avut un impact strict electoral in 2009, nu a avut niciun impact in sensul cresterii economiei, ci doar eventual in domeniul tranzactiilor imobiliare. Daca se va continua cu stimularea vanzarii constructiilor vechi, vom asista la o contractie a sectorului constructiilor si in 2010″, a afirmat Parvan.

El a precizat ca reprezentantii oamenilor de afaceri doresc sa aiba o intalnire si cu noul Ministru de Finante, Sebastian Vladescu, pentru a discuta despre un pachet de masuri anticriza.

„Asteptam sa ne cheme la o intalnire cand ii va permite starea psiho-emotionala. Observam ca dupa un ministru metalurgist, Pogea, a venit unul poet si iata ca se reinnoada perioada boema a ministrului Vosganian”, a mai spus secretarul general al AOAR.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe