Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 August 2009

Apartamente noi: vanzarile au scazut de sase ori in 12 luni

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 24 August 2009

Numarul apartamentelor noi vandute in Bucuresti a scazut in primul semestru de aproape sase ori fata de perioada similara a anului trecut, la 515 unitati, in conditiile in care la sfarsitul lunii iunie erau disponibile spre vanzare peste 11.000 de locuinte, potrivit unui raport al Colliers.

Fata de semestrul al doilea al anului 2008, cand au fost tranzactionate 600 de apartamente, scaderea vanzarilor a fost de 15%, se arata in cel mai recent raport al Colliers. In primul semestru din 2008 in Bucuresti au fost vandute 3.000 de locuinte noi, informeaza Mediafax.

“Scaderea vanzarilor ar fi fost si mai mare fara aportul a catorva proiecte care, chiar si in aceasta perioada dificila, au reusit sa inregistreze vanzari record – o medie de 10 unitati pe luna -, practicand politici de pret si modalitati de plata atractive”, sustin autorii studiului.

Stocul de apartamente noi a ajuns la 6.700 unitati la finalul lunii iunie 2009, in crestere cu 42% fata de nivelul inregistrat la finalul anului 2008.

Totodata pana la sfarsitul anului vor mai fi livrate, potrivit Colliers, 6.200 de apartamente.

“Asadar, piata rezidentiala a fost afectata de criza economica intr-un moment in care dezvoltatorii urmau sa culeaga roadele de pe urma numarului record de proiecte incepute in 2006 și 2007. Efectele crizei s-au resimtit in oferta de proiecte rezidentiale incepand cu a doua jumatate a anului 2008, cand 12 dintre proiectele lansate in timpul acelui an au fost amanate in mod oficial. Primul semestru al anului 2009 a continuat aceasta tendinta, insa intr-un ritm mai scazut, doar doua proiecte fiind amanate in aceasta perioada”, se arata in raportul firmei de consultanta imobiliara.

 

——————–

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

——————–

In consecinta, pe piata au mai ramas 37 de proiecte, cu un total de 14.500 de apartamente. Dintre acestea, 7.600 de unitati – 6.600 in faza de proiect si 1.000 finalizate – sunt inca disponibile pentru vanzare.

“Daca insa luam in considerare si un numar de aproximativ 3.500 de apartamente care au fost vandute catre investitori si sunt oferite pe piata pentru revanzare, oferta disponibila de apartamente noi pe piata din Bucuresti ajunge la 11.100 de unitati”, sustin autorii studiului.

O alta schimbare notabila remarcata de analistii Colliers in 2009 a fost cresterea stocului de apartamente livrate si nevandute, in conditiile in care 15% din stocul total de unitati noi este inca disponibil la vanzare.

“Aceasta situatie marcheaza trecerea la o noua etapa a pietei rezidentiale, in care numarul si diversitatea ofertei existente vor determina o reducere drastica a vanzarilor de apartamente in stadiul de proiect”, se mentioneaza in raport.

In ceea ce priveste preturile, in raport se arata ca acestea au scazut cu 12% fata de sfarsitul anului trecut, ajungand la o medie de 1.415 euro pe metru patrat construit sau 1.685 euro, TVA inclus.

Reducerile de pret au variat intre 4% si 32% si s-au manifestat mai pronuntat in al doilea trimestru al anului, ca o reactie la lipsa tranzactiilor din primul trimestru.

“Aceste preturi reflecta cotatiile oficiale, insa pretul real de vanzare al apartamentelor se poate reduce cu pana la 15%, deoarece dezvoltatorii sunt acum mai dispusi sa negocieze”, se precizeaza in raport.

Pentru finalul anului 2009, consultantii imobiliari nu anticipeaza nicio lansare sau amanare de proiect, dar o usoara crestere a vanzarilor in urma scaderii preturilor la apartamente si a lansarii programului “Prima Casa”.

“Odata inceput, Programul «Prima Casa» va contribui la cresterea volumului de tranzactii, fie direct prin conditiile favorabile de finantare, fie indirect prin vanzarea locuintelor vechi si implicit crearea unei posibile cereri pentru apartamente noi. Estimam ca impactul direct al acestui program asupra apartamentelor noi din Bucuresti va fi limitat, deoarece preturile unitatilor noi sunt in general mai ridicate decat valoarea maxima garantata de catre guvern“, apreciaza analistii Colliers.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute


Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe