Apartamentul în vilă, cea mai ieftină casă prahoveană

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 18 Iunie 2010, Ultima actualizare: 18 Iunie 2010

Preţurile locuinţelor de acest tip s-au diminuat cu circa 25% faţă de anul trecut
Odată cu venirea sezonului estival, gândul de a avea o casă de vacanţă undeva la munte ţi se pare tot mai atractiv. Eşti interesat, desigur, de cele mai bune preţuri. În acest caz, ar fi indicat să începi să cauţi printre ofertele de apartamente situate în casele şi vilele din Valea Prahovei. Asta pentru că, din punctul de vedere al preţului raportat la metrul pătrat, acestea sunt cele mai ieftine locuinţe prahovene.

Potrivit unui raport de piaţă realizat de agenţia Mervani Invest, preţul mediu pe metru pătrat al unei astfel de unităţi locative se ridică la 802 de euro.

Pe locul al doilea în topul celor mai ieftine locuinţe din Valea Prahovei se situează casele şi vilele, cu 827 de euro pe metru pătrat, urmate de apartamentele cu două camere, la o valoare de 1.108 euro pe metru pătrat.

La polul opus, cele mai scumpe locuinţe din zona montană sunt garsonierele, cu un preţ de 1.185 de euro pe metru pătrat. Marian Năsulea, director de vânzări în cadrul Mervani Invest, spune că, raportat la preţul total, un apartament în vilă costă cu 10-15% mai puţin decât unul într-un ansamblu rezidenţial. În acest context, în momentul de faţă, 25% dintre vânzările realizate de agenţia Mervani au ca obiect cel dintâi tip de unităţi locative.

Locuinţă în imobil naţionalizat, la 30.000-50.000 de euro
Marian Năsulea spune că segmentul apartamentelor situate în casele şi vilele prahovene este compus din două categorii. În cea dintâi se încadrează locuinţe în imobile vechi, care au fost restituite proprietarilor după naţionalizare. Un asemenea apartament, cu o suprafaţă de 90 de metri pătraţi construiţi (inclusiv cota indiviză) şi 70 de metri pătraţi utili poate costa între 40.000 şi 50.000 de euro. În anumite cazuri, preţul pentru o locuinţă similară, dar cu o suprafaţă ceva mai mică, poate ajunge şi la 30.000 de euro. Dezavantajul unor astfel de unităţi locative este că sunt amplasate în clădiri vechi, înalte, nerenovate.

Cea de-a doua categorie include apartamentele situate în vile nou-construite. „Aici, cererea e mult mai mare şi se şi vinde”, subliniază reprezentantul Mervani. Preţul cerut pe acest segment se încadrează între 800 şi 1.000 de euro pe metru pătrat. Astfel, un apartament nou în Azuga, cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi, ar costa 75.000 de euro. „Faţă de anul trecut, preţurile la apartamente în case şi vile au scăzut, în medie, cu 25%”, estimează Marian Năsulea.

Stagnare din a doua parte a lui 2009
La modul general, tendinţa preţurilor la casele din Valea Prahovei este de stabilizare. Astfel, de la jumătatea lui 2009 încoace, trendul general este cel de stagnare, scăderi înregistrându-se doar pe alocuri, spune Corina Pescaru, consilier în cadrul agenţiei Montexpert Imobiliar. „Preţurile s-au menţinut cam la acelaşi nivel scăzut din perioada de bottom a crizei”, adaugă aceasta. Explicaţia stă în faptul că proprietarii au început să cunoască adevărata valoare de piaţă a imobilelor.

În ciuda acestei tendinţe de stabilizare, trendul de aşteptare din piaţă se menţine. „Clienţii noştri vor să vadă până unde se mai duc preţurile. Am recomandat vânzătorilor să posteze ultima ofertă de preţ. Pe de o parte, aceştia au scăzut până la limită, iar cumpărătorii aşteaptă să mai scadă”, subliniază reprezentantul Mervani. Acesta adaugă însă că, faţă de nivelul actual, este greu să mai aibă loc diminuări semnificative. Asta pentru că majoritatea celor care au construit în perioada de boom au făcut-o la costuri de 700-800 de euro pe metru pătrat, ceea ce este foarte aproape de preţul actual de vânzare, arată Marian Năsulea.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe