Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
31 aug. 2009

Birocratia din „Prima Casa” te lasa fara avans

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Drumul anevoios al dosarelor „Prima Casa”, de la banca la Fond si invers, ii tine pe jar pe romanii care risca astfel sa piarda avansul dat proprietarilor pentru ca le expira precontractele.

Daca un credit imobiliar standard poate fi contractat in trei-patru saptamani, „Prima Casa” ajunge mai greu la cei interesati. Contractarea unei astfel de finantari poate dura mai bine de doua luni.

Termenul pana la care solicitantul „Primei Case” trebuie sa cumpere locuinta, inscris in antecontractul de vanzare-cumparare intocmit la notar, nu este impus prin lege, ci se stabileste intre parti.

„Sunt unele persoane care isi fixeaza un termen de 30 de zile, termen care este insa foarte scurt”, spune Miruna Popescu, purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici (UNNPR), pentru Adevarul.

In cazul in care cumparatorul este unul norocos, iar vanzatorul – ingaduitor, cei doi pot stabili de comun acord o prelungire a termenului din precontract. Dar daca proprietarul imobilului nu accepta amanarea vanzarii, solicitantul ramane fara avansul dat.

 

——————–

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

——————–

De regula, pentru „Prima Casa„, suma acordata proprietarului la semnarea antecontractului este de 3.000 de euro. Aceasta poate fi insa de la cateva sute de euro pana la chiar zeci de mii de euro.

Si asta nu este singura pierdere pe care solicitantul trebuie sa fie pregatit sa si-o asume. Pe langa avans, el poate pierde si taxa platita la notar pentru autentificarea antecontractului de vanzare-cumparare.

De exemplu, pentru un precontract cu un avans de 3.000 de euro, onorariul notarului este de 100-150 de lei, plus TVA, potrivit UNNPR. Mai exact, 119-178,5 lei. De asemenea, risca sa piarda si taxa de evaluare a imobilului, de aproximativ 500 de lei.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute


Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe