Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
15 Februarie 2010

BNP: investitorii au o atitudine optimist-precauta fata de evolutia pietei imobiliare

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 15 Februarie 2010

Investitorii iau inca in calcul posibilitatea de a cumpara proprietati in Romania, anticipand redresarea pietei pe termen mediu, dupa ce criza globala si scaderea accentuata a activitatii economice interne i-au determinat sa actioneze precaut in perioada anterioara, potrivit BNP Paribas Real Estate.

Astfel, in Bucuresti se inregistreaza in continuare cele mai mari randamente din cadrul celor 28 de orase analizate de BNP Paribas Real Estate, se arata in comunicatul transmis luni de companie.

“Piata de investitii din Bucuresti a trecut printr-un an dificil, inregistrandu-se doar o tranzactie semnificativa in 2009. In ciuda perceptiei generale negative asupra pietei, investitorii iau inca in considerare optiunea de a achizitiona proprietati in Romania, asteptandu-se la o redresare a pietei pe termen mediu”, se mai arata in comunicat.

Totusi, acestia au o atitudine optimist-precauta fata de evolutia viitoare a pietei locale imobiliare, ca urmare a factorilor cu un grad inalt de incertitudine si risc, respectiv cresterea ratelor de neocupare, diminuarea chiriilor si a activitatii de inchiriere.

Studiul BNP Paribas Real Estate arata ca atitudinea investitorilor institutionali fata de piata imobiliara romaneasca difera in functie de tipul de investitii urmarit si de adversitatea la risc.

Astfel, fondurile cu politici de investitii cu risc scazut au stopat pentru moment prospectarea pietei romanesti, pana cand piata locala va atinge un punct de echilibru, in timp ce fondurile cele mai active sunt cele oportuniste, care cauta sa investeasca in produse cu risc investitional asociat relativ mare la randamente de 10%.

La nivelul pietei europene a investitiilor, analistii BNP sustin ca a fost depasit punctul critic al uneia dintre cele mai grave crize din istorie, iar volumul investitiilor in cele 28 de orase monitorizate de BNP Paribas Real Estate a continuat sa creasca in ultimul trimestru al anului trecut pentru al treilea trimestru consecutiv.

“Cu un volum total de 10,4 miliarde euro pe parcursul trimestrului IV din 2009, investitiile din cele 28 de orase monitorizate au crescut cu 9% fata de trimestrul anterior si cu 15% comparativ cu trimestrul IV din 2008. Totusi, volumul investitiilor totale anuale din 2009, care s-a ridicat la 30,2 miliarde euro, este sub nivelul inregistrat in 2008 (-36%)”, se mai arata in comunicat.

La inceputul acestui an, piata investitiilor a fost relativ inactiva, dar exista semnele unei redresari lente.

Pietele din Marea Britanie, Franta, Italia si Germania au raportat cresteri ale nivelului de interes pentru proprietatile de calitate din zone atractive, iar randamentele pentru acestea au scazut pe majoritatea pietelor europene.

“In prezent piata este modelata de investitori cu strategii pe termen lung, care se orienteaza catre fluxuri stabile de numerar si cresterea sustenabila a valorii, in detrimentul profitabilitatii potentiale pe termen scurt si riscului asociat cu randamente initiale crescute”, se mai arata in comunicat.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe