Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
7 mai 2015

Casa de la marginea orașului, între mit și realitate: tot ce ai nevoie pentru un trai civilizat, departe de poluare și aglomerație

scris de Adriana Lefter in categoria Subiectul lunii

Ansamblurile rezidențiale moderne din suburbii se profilează ca o alternativă la blocurile vechi din „cartiere”.

Potrivit unui binecunoscut dicton american, localizarea este principalul factor ce dă valoare unei proprietăți. Mergând pe acest principiu, ar trebui ca toți să ne zbatem să locuim cât mai aproape de centrul orașului. Există însă și un revers al medaliei: preferința pentru o viață mai liniștită, în afara marilor aglomerări urbane. O tendință reală, manifestată de regulă de familii și verificată în procesul firesc de extindere al marilor orașe. Ca alternativă la blocurile vechi din „cartiere”, aceasta se profilează ca o soluție viabilă și pentru (tot mai mulți) bucureșteni.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-modern-house-suburbs-view-image49766276

Ce-ți vine în minte atunci când te gândești la varianta de a locui „la marginea orașului”? Poate că îți imaginezi o casă (sau un bloc) în mijlocul câmpului, de unde trebuie să călătorești kilometri întregi cu mașina pentru a ajunge la o farmacie sau la un supermarket. Nu este însă obligatoriu să fie așa.

În perioada de boom, o serie de investitori au achiziționat terenuri ample în așa-numitele „suburbii” ale Capitalei, având în minte ridicarea a mii de locuințe. Unele planuri au fost „înghețate” de venirea crizei, altele au fost încetinite și recalibrate din mers. În această din urmă categorie se înscrie un ansamblu rezidențial amplasat în nord-estul Bucureștiului (în Ștefăneștii de Jos), pe un teren de 100 de hectare. Construcția sa a început în toamna anului 2007, sub un slogan îndrăzneț: „Cosmopolis, primul oraș european din România!”. Proiectul, ce urma să cuprindă aproximativ 4.600 de unități locative deservite de infrastructură și o serie de facilități, nu era, la vremea respectivă, decât un vis.

Facilitățile, cheia unui proiect în afara urbei
Mai bine de șapte ani mai târziu – dintre care cel puțin șase de „criză” – ansamblul demarat de o companie de familie din Turcia continuă să crească. Potrivit lui Ahmet Buyukhanli, CEO și acționar al Opus Land Development, până în prezent au fost finalizate circa 1.700 de unități locative (apartamente, dar și vile) în cadrul Cosmopolis (foto jos), iar numărul locatarilor se ridică la peste 3.000. Investițiile în dezvoltarea complexului depășesc 240 de milioane de euro și includ (alături de construcția efectivă a locuințelor) costurile de dezvoltare de la zero a infrastructurii (30 de kilometri de drumuri, dezvoltarea unei rețele proprii de apă, cu stație proprie de epurare etc.), dar și a facilităților aferente.

Citește și:
După 4 ani, un dezvoltator turc se adaptează la realitatea pieței românești. Rezultatul? Vinde jumătate din ce a construit înainte de livrare

cosmopolis 1

De acum încolo, precizează Buyukhanli, planurile companiei prevăd livrarea a câte 400-500 de unități locative anual. (Anul trecut a fost primul an în care și-a propus obiectivul de a construi 400 de locuințe, în urma unei investiții bugetate de 18 milioane de euro.) În urma micșorării suprafețelor locuințelor, complexul ar trebui să cuprindă, la finalizare, aproximativ 6.000 de locuințe. Acest ritm de dezvoltare pare susținut de volumul ridicat al tranzacțiilor consemnat în ultimii ani – din care mare parte se bazează pe recomandări. „Majoritatea vânzărilor noastre vin de la oamenii care deja locuiesc aici”, punctează reprezentantul Opus Land Development.

cosmopolis 4

Ținând cont de localizarea în afara Bucureștiului, este evident că (pe lângă preț și caracteristicile locuințelor în sine) un criteriu important de achiziție pentru cumpărătorii de până acum este reprezentat de facilitățile oferite de acesta. Printre acestea se numără cinci piscine exterioare, lac amenajat, cu ponton și plajă, grădiniță, farmacie, supermarket, cafenea, sală de fitness, loc de joacă pentru copii, teren de baschet și de tenis etc. Potrivit lui Buyukhanli, tuturor acestor facilități urmează să li se adauge în perioada următoare și un minimall.

cosmopolis piscina 3

1.000 de case în Corbeanca
Odată cu disiparea spectrului crizei, așa-numita zonă metropolitană a Capitalei retrezește interesul pentru asemenea dezvoltări de amploare. Un exemplu este și complexul Flamingo Park (foto jos), demarat de omul de afaceri Dragoș Cincă (fondatorul companiei IT Flamingo) pe un teren de 60 de hectare din Corbeanca. Acesta este proiectat să ajungă la circa 1.000 de case cu teren propriu, deservite de infrastructură și facilități. În opinia antreprenorului, astfel de ansambluri rezidențiale, realizate profesionist, sunt puține în preajma Capitalei. Cel puțin pe segmentul de case-vile, majoritatea dezvoltatorilor s-au concentrat până acum aproape exclusiv pe partea de construcție în sine, fără a pune prea mult accent pe dezvoltarea zonei (ca beneficiu important oferit viitorilor locatari). Cu toate acestea, este de părere Cincă, în drumul către o piață matură este de așteptat ca atenția acordată facilităților să crească, urmând astfel modelul marilor metropole occidentale (ale căror „suburbii” sunt structurate ca adevărate „cartiere” rezidențiale, oferind locuitorilor tot ce au nevoie pentru un trai civilizat).

Citește și:
„Visul american” pentru o casă la curte: viziunea unui antreprenor român care a visat de mic să urmeze exemplul vestic

Flamingo Park 2

5.000 de locuințe „eco” pe malul lacului Frumușani
Și dezvoltatorul belgian Liebrecht & Wood și-a anunțat intenția de a dezvolta un ansamblu rezidențial de proporții la marginea Bucureștiului. Amplasat pe un teren de 190 de hectare, cu deschidere către lacul Frumușani, acesta urmează să cuprindă circa 5.000 de unități locative ecologice, atât case, cât și blocuri (cu regim redus de înălțime). Dată fiind amploarea proiectului, acesta ar trebui să fie dezvoltat într-un ritm de circa 500 de unități locative anual, pe o perioadă de minimum zece ani, a explicat Didier Balcaen, partener și Chief Operations Officer (COO) pe Europa Centrală și de Est în cadrul Liebrecht & Wood. Investiția totală în dezvoltarea complexului, inclusiv în infrastructură (drumuri, stații proprii de epurare a apei, sistem de deversare a deșeurilor etc.), se va ridica la aproximativ 500 de milioane de euro. Complexul se află încă în faza de planificare, compania având în vedere începerea construcției în 2016.

Citește și:
Viitorul sună verde: ansamblu de 5.000 de locuințe „eco” în sud-estul Capitalei. Prețurile vor fi și de Prima Casă!

Părerile cititorilor
5 păreri
 • ioana

  foarte bune aceste varianta. in rm. valcea exista? spre inchiriere. garsoniere.

 • Bilibel

  Despre care „vis american” e vorba? Despre dezvoltarea suburbiilor care au dus la segregare sociala si rasiala? Colapsul pietei imobiliare? Poate ar fi mai bine sa ne oprim din copiat sisteme care au dat gres in alte societati si sa ne dezvoltam noi pe noi insine asa cum ne este noua bine…cu respect pt cei din jur si pt natura.

 • Cetăţeanul

  Toate aceste ansambluri de locuinte depind de un factor esential. Factorul locul de munca. Nu am citit nimic in ultimii zece ani despre o facilitate productiva care se construieste langa un oras si corolar ca se vor gasi si locuinte in zona. Vorbim de economie, de buget dar absolut nimic despre dezvoltare industriala. Dar e bine ca se construiesc aceste locuinte pentru ca vor fi ocupate toate, garantat, in proportie de 100%. Si sa nu va mire daca veti vedea anul acesta si cel urmator alte proiecte de ansambluri de locuinte demarate. Deocamdata nimeni nu gandeste logic sa se intrebe, daca industrializare si constructie de fabrici si uzine nu exista, cine va locui in aceste locuinte?! Interesant, nu-i asa?!

 • Dobre Marian

  Sint interesat, as dorii in numar de contact

 • banel

  Parerea mea este ca nu de locuinte este nevoie in Bucuresti,ci de educatie.Ma intreb cand sevor gasi investitori pentru educarea romanilor in spiritul civic si nu numai???Probabil ca niciodata!!!
  Asa ca toate aceste ansambluri imobiliare nu prea au nici un folos atata timp cat vor fii locuite de niste nenorociti!!!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Un ansamblu rezidențial cu parc, magazine și alte facilități integrate prinde contur în nordul orașului de pe Bega. La cât ajung prețurile în Ateneo Timișoara (P)

La finalizare, complexul va avea peste 1.000 de unități locative și va dispune de întreaga infrastructură necesară unui proiect de asemenea dimensiuni. Amplasat în nordul Timișoarei, mai exact între...

citește mai departe
Monarch Village: liniște, confort și relaxare – la 15 minute de centrul Timișoarei! (P)

Locuiești în capitala Banatului și visezi la o locuință nou-nouță, la un preț accesibil și amplasată într-o zonă liniștită? Te așteptăm să faci o vizită la Monarch Village! Ansamblul...

citește mai departe
Zen Residence, un ansamblu rezidențial elitist, pe litoralul românesc. Atractiv pentru uzul propriu, dar și ca investiție (P)

Ai în plan o achiziție imobiliară și ți-ai dori o locuință nou-nouță aproape de mare? Ansamblul Zen Residence, din Constanța, îți vine în întâmpinare cu o ofertă variată și...

citește mai departe
Un important dezvoltator autohton se extinde pe piața din Iași. A cumpărat un teren în zona Copou și vrea să ridice locuințe „verzi”

Tot ca parte a strategiei sale de a se extinde în afara Capitalei, compania a început anul acesta și construcția unui ansamblu rezidențial de aproape 700 de unități în...

citește mai departe
Au fost finalizate 268 de apartamente într-un ansamblu rezidențial premium din nordul Capitalei. Spațiile verzi vor ocupa 42% din suprafața totală a terenului aferent

Unitățile livrate reprezintă a doua etapă de construcție a proiectului – care va cuprinde, per ansamblu, 630 de locuințe. Dezvoltatorul autohton Impact Developer & Contractor a anunțat efectuarea recepției...

citește mai departe