Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
25 Februarie 2015

Casă la preț de apartament – o oportunitate pe cale de dispariție? Vezi de ce!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 27 Februarie 2015

În următorii ani sunt de așteptat majorări importante de prețuri pe segmentul vilelor nou-construite.

Din punctul de vedere al cumpărătorilor, perioada de recesiune a dus la apariția unor oportunități de achiziție demne de luat în seamă, inclusiv pe segmentul vânzărilor de case-vile. Printre acestea se numără și ofertele de „case la preț de apartament” devenite obișnuite în ultimii ani (în Capitală, dar nu numai). Deși vilele din această categorie au un punct în minus la capitolul localizare, fiind situate la periferia marilor orașe (față de un apartament în oraș, fie el și vechi), avantajele pe care le oferă totuși (suprafață mai mare, curte, liniște, aer curat etc.) fac din comparația propusă de dezvoltatori una cât se poate de viabilă.

Citește și: Ridicarea unei case „la cheie”, cât prețul unei garsoniere!

casa si chei

În opinia omului de afaceri Dragoș Cinca, dezvoltatorul complexului rezidențial Flamingo Park, din Corbeanca, posibilitatea de a achiziționa o casă nou-construită, fie ea și la periferie, la un preț similar cu cel obținut din vânzarea unui apartament în oraș este pe cale de dispariție. „Acesta e un fenomen cu care n-o să ne mai întâlnim mulți ani de acum încolo, probabil că 2015 o să fie cam ultimul. Urmează o perioadă lungă de creșteri de prețuri în zona de case”, subliniază acesta. În condițiile în care diferența dintre cele două categorii de proprietăți imobiliare se va majora, prețuri de sub 100.000 de euro pentru o vilă nu vor mai fi disponibile în piață pentru multă vreme de acum încolo, estimează antreprenorul, adăugând că, peste cinci ani, la acest nivel de preț va ajunge, probabil, ceea ce poate fi achiziționat acum cu 60.000 de euro.

Citește și: Ți-ai da apartamentul pe o casă la curte? Costurile de „transfer”, la jumătate față de boom

Maturizarea pieței, sub imperiul cererii și ofertei
Ce anume va determina însă o asemenea evoluție? Simplu spus, legea cererii și ofertei. În opinia omului de afaceri, piața autohtonă a construcției de case se află de-abia la început, potențialul de dezvoltare fiind unul semnificativ. Odată cu intensificarea cererii pe acest segment, este de așteptat să crească și cheltuielile cu manopera (mai ales pe măsură ce economia națională se va consolida, n.red.). O ușoară tendință de majorare a pretențiilor constructorilor se simte deja în piață, este de părere dezvoltatorul Flamingo Park.

Citește și: „Visul american” pentru o casă la curte: viziunea unui antreprenor român care a visat de mic să urmeze exemplul vestic

Un alt factor ce va trage prețurile în sus va fi atenția sporită acordată facilităților oferite în cadrul ansamblurilor de case-vile. Până acum, majoritatea dezvoltatorilor de case-vile s-au concentrat aproape exclusiv pe partea de construcție în sine, fără a pune prea mult accent pe dezvoltarea zonei, ca beneficiu important oferit viitorilor locatari. Cu toate acestea, în drumul către o piață matură, este de așteptat ca atenția acordată facilităților, ca factor diferențiator între diferite proiecte, să crească. Toate acestea vor ridica, în mod firesc, costurile de construcție, și, implicit, pretențiile dezvoltatorilor.

Nu în ultimul rând, tendința de scumpire va fi generată, în parte cel puțin, și de majorarea marjelor de profit practicate de către dezvoltatori – în condițiile în care, în contextul recesiunii economice, cei care vând acum vile „la preț de apartament”, practică, de fapt, prețuri foarte apropiate de cel de cost. În general vorbind, precizează Dragoș Cinca, rata de profit pe segmentul de case-vile este oricum mai mică decât cea obținută din investițiile în blocuri de apartamente, din cauza coeficientului mai redus de utilizare a terenului.

Părerile cititorilor
1 părere
  • NELU

    Este foarte bine ,nu se compara viata la bloc cu ce-a de la casa unde ai locul tau si eu vreau sa vand apartamentul si sa fac o casa .

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe