Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
10 August 2010

Cât de mult au scăzut, de fapt, preţurile apartamentelor?

scris de Claudia Ciuta in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 10 August 2010

Prezentăm o analiză referitoare la scăderea în lei a preţurilor cerute pentru apartamente în perioada 15 martie 2008 – 1 august 2010.

Deşi scăderile în euro sunt spectaculoase, punctual apropiindu-se chiar de 50%, calculate în lei, diferenţele se reduc simţitor. În continuare, am calculat modul în care a influenţat cursul leu-euro preţul apartamentelor din marile oraşe, oferind exemple concrete pentru fiecare oraş în parte.

Bucureşti
În martie 2008, pentru un apartament cu două camere, cu o suprafaţă medie de 53 mp din Bucureşti preţul mediu solicitat era de 121.105 de euro. În prezent, pentru un imobil cu aceleaşi caracteristici, preţul mediu solicitat este de 64.024 de euro, rezultând o scădere de peste 47%. Calculată în lei, scaderea de preţ este de mai puţin de 40%.
Bucuresti

Braşov
Pentru un apartament cu două camere de 55 mp din Braşov preţul solicitat la începutul perioadei de criză era de 83.600 de euro. Acum pentru un imobil cu aceleaşi caracteristici se aşteaptă 51.040 de euro. Chiar dacă reducerea în euro este de aproximativ 39%, preţul în lei a scăzut cu puţin peste 30%.
Brasov

Cluj-Napoca
Dintre toate cele şase mari oraşe analizate, în Cluj-Napoca a fost înregistrată cea mai mică scădere în ultimii doi ani. Astfel, pentru un apartament vechi cu două camere, cu o suprafaţă medie de 53 mp, preţul solicitat în martie 2008 era de 72.875 de euro. Acum, preţul solicitat este de 56.763 de euro. Diferenţa în euro este de 22%, iar cea în lei, pe jumătate: 11%.
Cluj-Napoca

Constanţa
La fel ca şi în celelalte mari oraşe din tară şi în Constanţa, preţul solicitat pentru apartamentele vechi cu două camere a scăzut substanţial în ultimii doi ani. Astfel, la data de 15 martie 2008, preţul cerut pentru un apartament cu două camere cu o suprafaţa utilă de 53 mp era de 83.157 de euro. În prezent, preţul solicitat pentru un asemenea apartament din Constanţa a scăzut până la 52.788 de euro, rezultând astfel o scădere de 36,5%. Scăderea înregistrată în lei a fost de 27%.
Constanta

Iaşi
În Iaşi, preţul în lei al apartamentelor cu două camere a scăzut cu 23%, chiar dacă diferenţa în euro este de aproape 33%. Astfel, la începutul crizei, pentru un apartament cu suprafaţa utilă de 51 mp, preţul solicitat a fost de 67.626 de euro, iar în prezent pentru un apartament cu aceleaşi caracteristici se aşteaptă 45.339 de euro.
Iasi

Timişoara
În cel mai mare oraş din vestul ţării, în martie 2008, preţul solicitat pentru un apartament cu două camere cu o suprafaţă utilă de 55 mp a fost de 73.920 de euro. În prezent, pentru un imobil cu aceleaşi caracteristici, preţul solicitat este de 48.345, cu aproximativ 35,% mai puţin decât acum doi ani. Diferenţa înregistrata, însă, în lei este de doar 26%.
Timisoara

Preţul în lei a fost calculat pornind de la preţul înregistrat de Indicele imobiliare.ro la datele respective, transformat în euro, la cursul comunicat de BNR (în 15 martie 2008, 1 euro valora 3,71 RON, în timp ce în 1 august 2010 era cotat la 4,24 ron).

Părerile cititorilor
2 păreri
  • Evaluare imobilara

    Valorile medii calculate pentru 2008 sunt valabile pentru apartamentele vechi de 2 camere situate in zona median-periferica.
    Trebuie mentionat ca in acea perioada diferentele dintre pretul de ofertare si cel de tranzctionare erau foarte mici.
    In prezent decalajul dintre cele doua valori a crescut mult, mai ales in cazul tranzactiilor in numerar.

  • Tweets that mention Cât de mult au scăzut, de fapt, preţurile apartamentelor? | Blogul imobiliare.ro — Topsy.com

    […] This post was mentioned on Twitter by Claudia Ciută, REAL ESTATE ROMANIA. REAL ESTATE ROMANIA said: Cât de mult au scăzut, de fapt, preţurile apartamentelor? http://bit.ly/avV5Zk #imobiliare […]

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Piața rezidențială în primul trimestru din 2022: prețurile, cererea, oferta și tranzacțiile

Prețurile apartamentelor din cele mai mari centre regionale s-au menținut pe o traiectorie ascendentă, în ciuda declanșării conflictului militar din Ucraina Potrivit celui mai recent raport de piață realizat...

citește mai departe
Preţurile apartamentelor au continuat să scadă în august şi nu dau semne să se oprească

Prezentăm, pe baza Indicelui imobiliare.ro, o analiză referitoare la dinamica preţurilor înregistrată în luna august 2010, la apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare pe principalul portal imobiliar din...

citește mai departe
Vilele de lângă Bucureşti, intrate „la apă”

În apropiere de lacul şi pădurea Mogoşoaia, o locuinţă cu şapte camere „la gri”, poate fi cumpărată cu aproape 100.000 de euro. În perioada de boom imobiliar, Mogoşoaia era...

citește mai departe
Mai cresc chiriile în toamnă?

Până în 2008, majorarea chiriilor în marile oraşe odată cu începerea anului universitar devenise o obişnuinţă pentru proprietari. În 2009 însă, primul an propriu-zis de criză, trendul general a...

citește mai departe
Cluj-Napoca: încă pe plus, dar ritmul de creştere s-a atenuat

În Cluj-Napoca, în luna iulie, preţurile apartamentelor au crescut uşor, cu 0,1%, continuând astfel tendinţa de creştere înregistrată în luna precedentă. Indicele imobiliare.ro pentru a şaptea lună din an...

citește mai departe