Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
19 Aprilie 2010

Câţi dintre români îşi permit cu adevărat Prima Casă

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Ştiri imobiliare, Credite
Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

Pentru plata unei rate lunare de 300 de euro, o familie ar trebui să aibă un venit de 1.200 de euro

Tot românul vrea să aibă casa lui. Clar. Întrebarea este însă cine şi-o poate permite cu adevărat. Economistul Liviu Voinea, director executiv la grupul de Economie Aplicată (GEA), spune că a lua sau nu un credit trebuie să pornească de la evaluarea realistă a propriilor capacităţi de plată. Iar politica de creditare a băncilor nu este întotdeauna cel mai bun reper. În momentul de faţă, gradul maxim de îndatorare impus de Banca Naţională este de 65% din venituri. Asta ar însemna că, pentru plata unei rate lunare în valoare de 300 de euro, un cumpărător ar trebui să aibă un venit familial de doar 461 de euro pe lună (circa 1.900 RON). Asta ar da multe motive de bucurie tinerilor care aspiră la o locuinţă proprie. Există însă şi reversul medaliei. Cât de realist poate fi un asemenea raport între rata la casă şi veniturile totale ale unui cumpărător? „Mie nu mi se pare fezabil. Rata la casă nu ar trebui să depăşească un sfert din venituri. Aşa cred că este raţional şi aşa se întâmplă în general în statele europene”, subliniază Voinea. Potrivit noii scheme de calcul, pentru plata unei rate lunare la casă în valoare de 300 de euro, o familie ar trebui să aibă un venit de 1.200 de euro (circa 4.970 RON).

Pe urmele Statelor Unite
Liviu Voinea recunoaşte că o asemenea condiţie este greu de îndeplinit în rândul românilor care îşi doresc o locuinţă. „De asta programul Prima Casă este unul ineficient, după părerea mea: este un fel de replicare a creditelor sub-standard din Statele Unite. Încearcă să dea credite în mase unei populaţii care, în principiu, nu se califică pentru credite”, subliniază directorul GEA. La modul teoretic, aceasta reprezintă o măsură de înţeles, o politică socială adoptată de către stat. „În practică însă, toată acea populaţie, care, în marea ei parte, nu-şi poate permite un credit, va face eforturi foarte mari ca să se încadreze, pe termen mediu şi lung, în aceste rate”, spune Voinea. Ridicarea forţată a unei categorii de populaţie, depăşirea limitelor sale financiare, duce la riscuri serioase pentru populaţie, mai ales dacă economia ar continua să se situeze într-o zonă gri, iar salariile ar stagna sau chiar ar scădea.

„Ne-am întins mai mult decât ne-a fost plapuma”
Fenomenul miilor de români care se dau peste cap să-şi cumpere o casă fără a cântări dacă şi-o pot permite sau nu este doar o bucăţică dintr-un puzzle economic mai amplu. Liviu Voinea este de părere că, per ansamblu, criza economică pe care o traversează ţara noastră este una de supraconsum. „Un supraconsum raportat nu neapărat la celelalte ţări europene, care poate consumă mai mult, ci la propriile noastre capacităţi de finanţare. Ne-am întins mai mult decât ne-a fost plapuma”, explică el. Momentul zero al boom-ului a fost anul 2003, când a avut loc o creştere a creditului neguvernamental (acordat populaţiei şi firmelor private) de 200%. Apoi, în fiecare an, creditul neguvernamental a crescut cu rate de 50-70%. În mai bine de şase ani, ponderea creditului neguvernamental în PIB a crescut de la 10% (la sfârşitul lui 2001) la 40% (în 2008) – asta în condiţiile în care şi PIB a crescut exponenţial în tot acest timp. „Aşa ceva este evident o sforţare, o exagerare, care a tras după sine şi preţul multor active, inclusiv al celor imobiliare”, spune reprezentantul GEA. În perioada 2003-2005, salariile oamenilor au crescut peste productivitate, într-un ritm artificial – pentru că o creştere anuală de 20%-30% nu poate fi susţinută pe termen lung. Lumea a crezut totuşi că acest lucru este posibil, aşa că şi-a supraestimat propria capacitate de îndatorare. La rândul lor, băncile au fost doritoare să acorde credite, având foarte mulţi bani din economiile străinilor, pe care i-au împrumutat la dobânzi foarte mari, explică Voinea.

Cum au crescut economiile românilor în plină criză
În tot acest timp, românii au avut un comportament colectiv iraţional, specific unei economii supraîncălzite, aşa cum este o descrie economistul american George Akerlof: o economie în care oamenii consumă pentru că văd că şi alţii consumă, fără să se gândească dacă îşi pot permite ceea ce consumă, pentru că nimeni nu se gândeşte la asta. Acum, românii au trecut la extrema cealaltă, manifestând o prudenţă excesivă când vine vorba de a-şi cheltui banii. „Este vorba de un alt comportament iraţional: atunci când ai bani, consumi, iar când nu ai bani, economiseşti. Este paradoxal”, este de părere Liviu Voinea. Rezultatul acestui paradox se vede cât se poate de clar: rata de economisire, care era de 13% în 2007-2008, a ajuns acum la 20%. „Lumea economiseşte în plină criză şi la dobânzi mai mici decât înainte”, observă reprezentantul GEA.

Ce trebuie să se întâmple până să-ţi iei o casă
În acest context, Voinea precizează că, în principiu, este falsă ideea potrivit căreia nu se reia creditarea din cauza dobânzilor prea ridicate. Asta pentru că, în anii trecuţi, populaţia s-a împrumutat mult mai mult la dobânzi mult mai mari. „Este vorba de un sentiment de neîncredere în piaţă, de o altă viziune asupra propriei capacităţi de îndatorare”, subliniază acesta. Pentru ca românii din clasa medie să-şi poată achiziţiona o locuinţă în condiţii de securitate economică în perioada următoare, ar trebui îndeplinite o serie de condiţii. Prima dintre acestea ar fi relansarea economiei, care să înregistreze creşteri de 3-4% pe an. A doua ar fi ca salariile să revină pe o pantă ascendentă, iar dobânzile să scadă faţă de nivelul actual. O ultimă condiţie ar fi evitarea unei alte explozii în real estate.

Ce se va întâmpla însă dacă, odată cu relansarea economiei, şi piaţa imobiliară o va lua din nou la trap? „Nu cred”, spune Voinea. Acesta precizează că o serie de studii realizate de autori diferiţi în ultimii 50 de ani au relevat faptul că perioadele de boom imobiliar au fost, în mare, similare ca durată cu perioadele de scădere. „Eu nu cred că până în 2012-2013 piaţa va reveni la ritmurile din perioada de boom”, conchide Liviu Voinea.

Părerile cititorilor
  • Constnatin

    Asa este d.leVoinea,dar unde erati in 2003?De ce nu ati spus atunci ce se poate intimpla?Ne-ati lasat prada vestului care de cand am intrat in UE ne jecmaneste,si ne ataca cu fel de fel de oferte care la ei in tara ar fii neacceptabile,guvernele lor nu le-ar ca voie sa faca asa ceva,insa la noi se poate ptr.ca nu ne atentineaza nimeni.Aceste comisioane care le practica le-au dat posibilitatea sa ridice aceste sedii impunatoare si totodata obediente ptr.nivelul nostru de trai.Muncim ca sa platim dobanzi pe care cu greu le mai suportam.Asta e am fost `naivi`putin spus

  • flavius

    Dl. Voinea are dreptate dar numai in principiu. Sigur ca ar fi ideal ca ratele la imobilul pe care-l cumperi sa nu depaseasca 25% din venituri. Ideal ar fi insa si ca statul sa nu ne ia mai mult de 25% din venituri, pe diverse cai mai mult sau mai putin vizibile, ideal ar fi ca acelasi stat sa-si imbunatateasca performantele de colectare a impozitelor si nu sa dea cu alb peste sumele imense datorate, culmea de companii de stat si in acelasi timp sa inventeze alte taxe pentru cei care platesc si asa mai departe. Si mai e o realitate de care dl. Voinea face abstractie: Familiile care au accesat suma maxima de creditare prin prima casa si au o rata de 300 de euro au si venitul de 1200 de euro, atat doar ca arata din el doar cat le trebuie ca sa acceseze creditu. Restul e, mai mult sau mai putin, la negru.

  • Pt Macris

    E mai scump sa construiesti de la zero o casa.

  • alex

    o analiza excelenta

  • rosu stefan

    e mai bine sa va construiti si cat mai repede daca se poatei,cauza e ca nu mai tine mult bluful AMERICAN si economia mondiala o va lua ca din prastie,a se tine cont ca imperiul american e in cadere deoarece zisa democratie si libertate de consum fara o baza trainica de structura socio-economica a dus acest capitalism cu fata de handicapat la distrugerea multor vieti omenesti.

  • kosmotrekker

    O analiza simpla si lucida ,asa cum ne-a obisnuit dl. Voinea in ultimii ani, fiind si unul dintre putinii din Romania care a prevazut dimensiunea crizei cu mult timp inainte. Sincer ,regret ca nu am citit mai demult analizele sale.As fi fost mai castigat.

  • anca

    Atata timp cat stai in chirie eu zic ca de banii aia iti permiti o rata. Pt mine e un program eficient. La 32.000 Euro credit, nu mi se pare mult 170 euro rata, in conditiile in care chiria (cel putin in CJ) este peste 200 Euro/ap.

  • daniel

    pt.Macris Daniel
    fa-o tu cu mana ta, e cel mai sigur,eu asa am facut,si nu imi pare rau deloc,intradevar e munca enorm de multa,mai ales atunci cand nu prea te pricepi in domeniu,dar daca as lua o de la capat as face acelasi lucru,a iesit cum am vrut eu si cred ca am si economisit ceva bani
    spor la munca, in cazul in care te apuci de treaba

  • carpattinus

    domnu’ macris , am io o vila de vanzare in bucuresti.este ultracenral, p+1 ,exact cum vrei matale,400 metri patrati construiti plus are si oleaca de curte-cam 50 mp. O dau ieftin, numa 25.000 euroi,dar grabeste-te ca e pe principiul “primul venit ,primul servit”.

  • Ardeleanu Radu

    Paradoxul creat de Ceausescu,care a facut din romani o populatie de proprietari a creat o piata imobiliara total atipica,cu reactii profund viscerale,fara nici o legatura cu ratiunea sau cu realitatea.Romanul vinde un imobil pentru a cumpara 2 PUTIN mai mici,sau unul MULT mai mare,fiindca proprietate imobiliara e definitorie pentru el.Eventual,daca raman bani si de un SUV,e si mai bine.De aceea un proprietar nu e interesat nici de evolutia economiei,nici de vreo alta realitate obiectiva cand stabileste pretul proprietatii sale,pe care,nefiind OBLIGAT sa o vanda,o evalueaza la suma viselor lui prepudere,si asteapta,uneori pana la moarte,pretul visat(am vazut proprietari care dupa isi vandusera mobila din casa,se debransasera de la termoficare si vandusera caloriferele ca sa aiba bani de mancare, au refuzat sa vanda cand li s-a oferit un pret cu 1000 de euro sub cel cerut ).In acelasi timp,considera perfect normal ca pretul tuturor imobilelor sa scada,in afara de al lui,care,evident,TREBUIE sa creasca.
    Pana cand bancile nu vor trece la recuperari de la rau-platnici,piata nu se va debloca,fiindca BANCILE vor fi obligate sa vanda la un pret real.

  • vrabia mihai viteazu

    Vila , p+1 in Bucuresti as cumpara si eu maine, hai sa fim seriosi.
    Practic, o vila P+ 1 cost a 60.000 sa o construiesti, oriunde vrei, dar trebuie sa ai terenul.
    Iar in Bucale terenul e scump.

    La banii astia cumperi langa Bucale.
    In Bucale cumperi jafuri de apartamente de 40 de mp.

  • bedexe

    si eu la fel ma gandesc

  • Macris Daniel

    Nu stiu daca preturile vor scade sau vor creste. Nu stiu ce sa mai cred. As dori un sfat de la Dvs. Doresc sa cumpar o vila cu p+1, in jur de 60.000 euro, in Bucuresti. E mai ieftin sa construiesc sau sa cumpar la gata…Ce ma sfatuiti? Sa mai astept?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe