Ce chirii mai cer proprietarii de mall-uri?

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 19 Octombrie 2009, Ultima actualizare: 19 Octombrie 2009

Cererea scazuta si oferta mare de spatii comerciale au determinat scaderi ale chiriilor in marile centre comerciale.

Chiriile maxime pentru mall-urile din Bucuresti variaza intre 80-95 euro/mp/luna, in timp ce chiriile stradale, pentru magazinele de pe principalele artere comerciale atrag valori intre 70-90 euro/mp/luna, dupa cum se mentioneaza intr-un raport trimestrial elaborat de Jones Lang LaSalle.

“Cativa retaileri importanti si cu prezenta mai veche pe piata si-au renegociat termenii de inchiriere, dar estimam ca dezvoltatorii centrelor comerciele cu cele mai bune performante vor acorda foarte putine facilitati”, arata sursa citata.

Cat priveste previziunile pentru anul viitor, analistii imobiliari mentionati estimau ca un numar de opt centre comerciale se vor finaliza in cea de-a doua parte a anului, in timp ce pentru anul 2010 si-au anuntat finalizarea un numar de 13-15 proiecte.

“Devine din ce in ce mai dificil sa se asigure un procent ridicat de pre-inchirieri ale centrelor comerciale, ceea ce inseamna ca putine proiecte vor demara lucrarile de constructie. Pentru cele aflate deja in constructie exista posibilitatea sa nu fie in totalitate inchiriate la inaugurare, ceea ce poate determina chiar si amanarea inaugurarilor datorita numarului insuficient de chiriasi”, releva sursa citata.

La sfarsitul semestrului intai din acest an stocul modern de spatii comerciale din Romania a atins 1,16 milioane de mp. Stocul orasului Bucuresti este de 450.000 de mp.

In trimestrul al doilea 2009 a fost anuntata doar deschiderea Militari Shopping Center cu o suprafata de 40.600 mp, incluzand si hypermarketul Auchan. Alti 210.000 mp urmeaza sa se finalizeze pana la sfarsitul anului 2009.

Cel mai important centru comercial care se va finaliza pana la finele acestui an este reprezentat de AFI Palace Cotroceni Mega Mall, cu o suprafata inchiriabila de 76.000 mp.

Cat priveste cererea, dupa o perioada in care si-au renegociat chiriile si si-au optimizat retelele existente, unii retaileri au reinceput sa-si planifice strategia de extindere.

“Retailerii internationali se extind in cazul in care obtin conditii contractuale avantajoase. Dupa deschiderea primelor unitati in Militari Shopping Center, noi retaileri intrati pe piata si-au anuntat planurile de expansiune: C&A va deschide alte trei magazine pana la sfarsitul anului, iar Decathlon va inaugura al doilea magazin la Iasi. Cei mai activi retaileri locali si internationali de pe piata sunt: Orsay, New Yorker, Takko, Deichmann, Humanic si Inditex. Retailerii locali si-au amanat exinderea pana la sfarsitul anului”, conchid analistii imobiliari citati.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe