Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
4 Martie 2011

Ce semnale de revenire văd consultanţii pe principalele segmente imobiliare. 2012, un nou început?

scris de Adriana Lefter in categoria Subiectul lunii
Ultima actualizare: 07 Martie 2011

Pentru piaţa rezidenţială, estimările companiilor de consultanţă sunt mai reţinute decât în cazul sectoarelor comerciale.

În ultimele luni – dar mai cu seamă de la începutul acestui an -, companiile de consultanţă active pe piaţa autohtonă identifică semne de revenire pe anumite segmente imobiliare. Principalul argument în sprijinul acestei teorii este că, pe măsură ce volumul cererii este în ascensiune, este de aşteptat ca oferta existentă la ora actuală – a cărei creştere a fost mult încetinită în anii de bubble – să fie insuficientă. Pe segmentul rezidenţial previziunile sunt ceva mai precaute, în vreme ce proprietăţile comerciale dau mai multe motive de optimism.

Revine cererea activă de locuinţe
Chiar dacă nu în aceeaşi măsură ca în alte sectoare, şi pe piaţa locuinţelor există câteva semnale de revenire. Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, spune că în momentul de faţă există o tendinţă clară de ieşire din starea de aşteptare, atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători. Astfel, distanţa dintre cerere şi ofertă începe să se diminueze, dat fiind că proprietarii au aşteptări mult mai apropiate de realitate, în vreme ce potenţialii clienţi nu mai aşteaptă prăbuşirea preţurilor.
La ora actuală, cererea de locuinţe poate fi considerată una consistentă. „Doar în acest moment în Bucureşti există sigur peste 5.000 de persoane care caută activ o locuinţă pentru a o achiziţiona”, subliniază Ilie. Cu toate acestea însă, oferta existentă în piaţă continuă să fie excedentară, atât ca volum, cât şi ca preţuri. Puterea redusă de cumpărare în raport cu o bună parte dintre opţiunile existente pe piaţă este şi motivul pentru care majoritatea cumpărătorilor optează în final pentru apartamentele din blocurile vechi – asta deşi, la modul ideal, şi-ar dori o locuinţă nou-construită.

Ansambluri noi, după o reţetă de criză
Valentin Ilie apreciază că, în contextul în care şi piaţa rezidenţială începe să dea semne de revenire, dezvoltările de noi proiecte rezidenţiale vor reporni uşor în 2011, urmând a continua mai amplu în 2012. „Trebuie ţinut cont însă că nu va mai fi vorba de proiecte gigantice, ci de proiecte mai mici (aproximativ 200 de unităţi) sau faze ale unor proiecte care în final ar putea avea un număr mai mare de unităţi”, subliniază reprezentantul Coldwell Banker. Acesta precizează că un aspect esenţial pentru dezvoltatori este construcţia unor locuinţe care să se încadreze într-o rată de 300-500 de euro la un credit pe 20-30 de ani.

Retailul, sectorul cu cele mai multe (re)lansări de proiecte
În momentul de faţă, majoritatea jucătorilor din piaţă apreciază că potenţialul de dezvoltare a unor noi proiecte de retail este ridicat. În Bucureşti, Răzvan Sin, şeful departamentului de retail al DTZ Echinox, subliniază că dezvoltatorii încearcă să acopere acele zone cu o ofertă scăzută de spaţii comerciale moderne. Astfel, au fost lansate proiecte precum Mega Mall (în locul fostului Electroaparataj din cartierul Pantelimon) sau Victoria Center (în cartierul Bucureştii Noi). Un aspect important în ceea ce priveşte revigorarea pieţei îl constituie relansarea unor proiecte de retail amânate, cum ar fi ParkLake Plaza, Promenada sau Colloseum.

Citeşte în continuare despre perspectivele pieţei de retail.

Cererea de spaţii de birouri ar putea ajunge la cotele din 2007-2008
Şi pe piaţa birourilor din Capitală pot fi identificate premisele pentru o viitoare revenire a pieţei. Laura Bencze, managerul departamentului de cercetare din cadrul CBRE România, estimează că, pentru anul în curs, volumul de spaţii de birouri tranzacţionat la nivelul Capitalei se va înscrie pe un trend ascendent, putând ajunge, într-un scenariu optimist, chiar la cotele din 2007-2008, de aproape 300.000 de metri pătraţi. Această previziune se bazează pe evoluţia pozitivă înregistrată în 2010. astfel, anul trecut cererea de spaţii de birouri din Capitală s-a ridicat la peste 177.000 de metri pătraţi, ceea ce reprezintă un avans de peste 40% comparativ cu 2009. La acest volum s-au adăugat tranzacţii de circa 74.600 de metri pătraţi prin renegocieri, reînnoiri şi închirieri în stocul necompetitiv.

Află mai multe despre evoluţia segmentului de birouri.

Un nou val de dezvoltări industriale?
Pe segmentul spaţiilor industriale, principalul impuls pentru revenire ar fi dat de numărul ridicat de închirieri, în contrapunct cu volumul scăzut de livrări. Potrivit lui Cătălin Prichici, senior consultant în cadrul diviziei industriale a The Advisers/Knight Frank, anul trecut a fost închiriat la nivelul Bucureştiului un volum de 100.000 de metri pătraţi de spaţii de depozitare – nivel aproape dublu faţă de 2009. Pentru anul în curs, este de aşteptat ca închirierile să se situeze aproximativ în jurul aceluiaşi nivel.

Vezi ce se mai întâmplă în sectorul spaţiilor industriale.

Opinia bloggerului:
Este încă devreme să considerăm că oricare dintre segmentele imobiliare oferă semne „solide” de revenire. Totuşi, anumite semnale pozitive pot fi identificate pentru câteva dintre acestea. În ceea ce priveşte cererea existentă în piaţă, segmentul de retail beneficiază de o poziţie ceva mai bună comparativ cu celelalte sectoare. Fiecare segment are propriul său public. De menţionat este însă faptul că, în momentul de faţă 60-80% din ofertă are preţuri cerute mai mari decât cele oferite, astfel încât rămâne de văzut cât din cererea existentă este cu adevărat sustenabilă.
La capitolul achiziţii, segmentul de retail şi cel rezidenţial oferă cele mai bune oportunităţi în momentul de faţă. Există multe proprietăţi disponibile, dar puţine dintre ele sunt de o calitate care să întrunească criteriile potenţialilor cumpărători. Acesta este motivul pentru care orice achiziţie ar trebui făcută cu mare atenţie.
În ceea ce priveşte cel mai bun potenţial pentru dezvoltarea de noi proiecte, retailul se situează în mod clar pe primul loc. Acest lucru este dovedit de faptul că un număr semnificativ de proiecte ar trebui demarate anul acesta atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe ale ţării. De asemenea, şi segmentul rezidenţial este atractiv pentru noi dezvoltări, atât timp cât un investitor reuşeşte să achiziţioneze un teren cu o localizare favorabilă la un preţ bun, pentru ca a-şi permite să vândă la nişte preţuri reduse, menţinându-şi în acelaşi timp profitul la un nivel satisfăcător.

Ilias Papageorgiadis, CEO al More Real Estate Services şi blogger pe www.realinromania-blog.com

Părerile cititorilor
8 păreri
  • Marius

    Revenire nu inseamna neaparat crestere a preturilor, inseamna crestere al volumul de tranzactii, crestere daca cumparatorii maresc bugetele sau scadere daca proprietarii micsoreaza preturile. care o fi ?:))

  • directent

    preturile au o singura directie.voi o stiti mai bine

  • Nimeni

    Nu stiu de ce se spune ca sunt fraieri cei ce s-au imprumutat la banca. Atunci cand se impurmutau se considerau destepti..si cereau supraevaluari de parca cine stie ce “palat” cumparau, nu de alta dar sa le ramana si lor din credit ceva sa amenajeze si “palatul” cumparat.. Probabil multi s-au intins mai mult decat trebuia, iar acum ca s-a prabusit piata..nu ne mai mai tin stimulentele sa platim ratele..si valoarile scad..si scad..si scad…

  • Liviu

    Ai perfecta dreptate cand spui ca “Am devenit o natie de speculanti vrem sa cumparam la cel mai mic pret si sa vindem la cel mai mare posibil,e valabil in toate domenile valutar,imobiliar si comercial”.

  • mexicanu

    Previziunile voastre au o parte de adevar dar nu toti romanii cumpara case sa le speculeze,unii mai cumpara si de nevoie ca au nevoie de spatiu cu toate ca si aceia dupa ce au cumparat tot fac calcule si urmaresc preturile.Am devenit o natie de speculanti vrem sa cumparam la cel mai mic pret si sa vindem la cel mai mare posibil,e valabil in toate domenile valutar,imobiliar si comercial.
    Pretul real al unui imobil nu e dat de cei care isi dau cu parerea sau de grila notarilor,este dat de cerere si oferta.

  • Ion Barbus

    Criza economico-financiare inca nu si-a aratat coltii.
    Meditati si ganditi-va ce v-a urma dupa cele desfasurate in tarile arabe, cutremurul din Sumatra si Japonia, si cele ce vor urma in domeniul social si alte ,,razbunarii” ale naturii cu influiente in disciplina financiara si monetara care, consider, ca intr-un viitor foarte apropiat v-a coonduce la prabusirea sistemului de asigurari, a burselor, a cursului de schimb si de aici rezulta prabusirea tuturor preturilor, inclusiv si cele in domeniul imobiliar.
    Oare cine mai risca sa investeasca intr-un domeniu care totul se poate pierde intr-un timp relativ scurt.
    Nu-i fericesc pe cei ce au fost naivi s-au slabi de inger care au investit in imobiliare din resurse proprii. Cei care au recurs la surse atrase-imprumuturi, credite-sunt distrusi material, financiar, social,moral.
    Pretul real al unui imobil este cel din grila notarilor publici indexat cu 1,1-1,5 in functie de anumite criterii: vechime, zona, regimul de inaltime, risc seismic.
    Pretul real este de 500 Euro/mp care se indexeaza in functie de anumite criterii.
    Agentiile din domeniu, inclusiv personalul acestora au luat-o pe ,,aratura” – bat campii.
    Cumparatorii si vanzatori sa fie realisti, cumpatati.Piata,cererea si oferta va regla nivelul preturilor.
    Vorba romanului-,,nu-i prost cine cere, e prost cine plateste”.

  • sweethomeless

    …kiukiu! revenirea lu’ peste! De unde ma rog bani?Cati romani mai sunt fraieri sa se imprumute la banca?Ar trebui sa stie ca pt un imprumut de 60.000 euro pentru o casa ,sa spunem,la maturitate(cand achita ultima rata) constanta ca a platit pe casa dublu: 120.000 euro….si in plus trebuie sa fi angajat cu un salariu foarte mare plus alte garantii…vise,vise…

  • Claudia

    Foarte interesant vizualul. Sper sa simtim aceste schimbari in curand.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe