Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
7 dec. 2009

Cele trei cladiri de birouri ale CA Immo in Bucuresti au pierdut aproape 30% din valoare intr-un an

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Cele trei cladiri de birouri detinute de CA Immo in Bucuresti au fost evaluate la sfarsitul lunii septembrie la 91 milioane de euro, in scadere cu 27,7% fata de aceeasi perioada din 2008, valoarea fiind comparabila cu pretul platit de compania imobiliara austriaca la achizitie in 2003, 2004 si 2005.

Cea mai mare investitie din Bucuresti a CA Immo, imobilul de birouri Bucharest Business Park, cumparat in anul 2005 de la dezvoltatorul Portland Trusta, este si cea care a pierdut cel mai mult ca valoare intr-un an, precizeaza Mediafax.

Astfel, la finalul primelor noua luni, cladirea cu o suprafata inchiriabila de 23.800 de metri patrati, a fost evaluata de catre companie la 58,26 milioane de euro, cu 23% sub valoarea stabilita in perioada similara a anului trecut, de 75,5 milioane de euro si sub pretul platit la achizitie de circa 62 milioane de euro, potrivit datelor CA Immo.

La sfarsitul anului trecut cladirea era evaluata la 67,6 milioane de euro.

In urma reevaluarii, randamentul din inchirierea imobilului a ajuns la 9,8%, fata de 7% in 2008. Printre chiriasii cladirii se numara BAT, IBM, Coca-Cola, Sony, Romsys, 3M, Ness.

Investitorul austriac a intrat pe piata din Romania in 2003 prin achizitia imobilului de birouri Opera Center 1 din Bucuresti, dezvoltat, de asemenea, de compania Portland. Un an mai tarziu, CA Immo a cumparat Opera Center 2.

Opera Center 1 a fost evaluat, in perioada analizata, la 25,7 milioane de euro, reprezentand o scadere cu 34% fata de acelasi interval din 2008, in conditiile unui randament din inchiriere care a urcat de la 6,8% anul trecut, la 11% in acest an. Valoarea Opera Center 2 a fost stabilita la sapte milioane de euro, fata de 11,25 milioane de euro in 2008, iar randamentul la 11,6% de la 6,3%.

CA Immo a platit la achizitie, 6,4 milioane de euro pentru Opera Center 1 si 23 milioane de euro pentru Opera Center 2.

CA Immo mai dezvolta la Sibiu un centrul comercial, unde, ca urmare a crizei economice, a decis sa construiasca deocamdata doar o faza, de 9.800 de metri patrati, care este inchiriata de reteua germana de bricolaj Obi.

Centrul comercial urmeaza sa fie construit pe un teren de 220.000 de metri patrati situat in zona de nord a orasului, in urma unei investitii de circa 100 milioane de euro. Suprafata utila a centrului va fi de 80.000 de metri patrati.

Proiectul era estimat in septembrie la 23 milioane de euro.

In plus, CA Immo a anuntat ca va dezvolta si la Arad un centru comercial specializat, in parteneriat cu dezvoltatorul austriac Lengger Group, investitia urmand sa ajunga la circa 13 milioane de euro. Suprafata construita a proiectului, care a fost amanat pentru moment, va fi de 14.000 de metri patrati. Terenul din Arad a fost achizitionat in luna iunie a anului trecut.

Valoarea activelor detinute de CA Immo in Romania se ridica astfel la 116,3 milioane de euro, reprezentand 16,9% din portofoliul companiei in Europa, exclusiv Austria.

In Europa de Est, compania mai este prezenta in Polonia, Slovacia, Serbia, Cehia, Bulgaria, Slovenia, Rusia, Ungaria.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe