Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 Noiembrie 2009

Chiriile pentru spatiile de birouri din Bucuresti au scazut cu 10-15% in S1

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 02 Noiembrie 2009

Nivelul chiriilor solicitate, pentru toate tipurile de cladiri, in toate zonele Bucurestiului, a scazut cu 10-15%, mai accentuat pentru birourile situate la periferie, potrivit unui studiu al BNP Paribas Real Estate, informeaza NewsIn.

“In semestrul I din 2009 piata birourilor si-a continuat evolutia descendenta a nivelului chiriilor initiata in cea de-a doua parte a lui 2008, in contextul scaderii accentuate a cererii si cresterii numarului de proprietati disponibile pe piata.

Totodata, cresterea pietei subinchirierilor i-a determinat pe proprietari sa scada chiriile solicitate pentru a putea concura cu ofertele de subinchiriere, pentru care se solicita cu 5-10% mai putin fata de ofertele acestora.

Ca urmare a factorilor mai sus mentionati, in primul semestru al acestui an s-a inregistrat scaderea chiriilor solicitate cu 10-15%, pentru toate tipurile de cladiri, in toate zonele orasului, cu scaderi mai accentuate pentru birourile situate la periferie.

In plus, stimulentele oferite de proprietari au devenit tot mai des intalnite, contribuind la scaderea chiriei de baza cu 10-15% si a chiriei nete efective cu 20-25%”, potrivit BNP Paribas Real Estate.

Astfel, in prima jumatate a anului nivelul mediu al chiriei solicitate pentru birourile de clasa A situate in centrul orasului a variat intre 18-20 euro/mp/luna.

Pentru proprietatile de clasa B, situate in zone atractive, chiriile s-au situat intre 12-16 euro/mp/luna, iar pentru cele din zone secundare chiriile au variat intre 10-12 euro/mp/luna.

In zonele descentralizate si periferice cu grad de acoperire redus al retelei de transport, desi exista cladiri cu standarde ridicate de calitate, chiriile solicitate variaza intre 9-11 euro/mp/luna.

“Perioada standard pentru contractele de inchiriere incheiate in semestrul I 2009 a fost de trei ani. Totusi perioadele mai indelungate de inchiriere de cinci ani sunt comune pentru chiriasii mari care doresc sa inchirieze spatii in cladirile de calitate din zonele centrale. In schimb, acestia beneficiaza de stimulente substantiale din partea proprietarilor, cum ar fi perioade libere de chirie de pana la sase luni. De asemenea, contributia suplimentara a proprietarilor la amenajarea spatiilor a devenit o practica uzuala“, se mai arata in studiu.

De asemenea, conform aceleasi surse citate, costurile de intretinere pentru birourile clasa A au ramas la acelasi nivel comparativ cu semestrul II din 2008, variind intre 3,5-4 euro/mp/luna, ajungand pana la 4,5 euro/mp/luna pentru contractele de inchiriere “triple net”. In cazul cladirilor de clasa B costurile de intretinere au variat intre 2,5-3,5 euro/mp/luna.

In general, contextul pietei nu a afectat pretul locurilor de parcare.

In zona centrala chiria pentru parcari a fost 100-130 euro/spatiu/luna, in cazul parcarilor subterane. In zonele secundare chiria a variat intre 90-100 euro/spatiu/luna pentru locurile subterane si intre 60-80 euro/mp/luna pentru locurile amenajate la suprafata.

BNP Paribas Real Estate este prezenta in 29 de tari, prin 14 subsidiare si 15 aliante, din Europa, Orientul Mijlociu , precum si Statele Unite si India.

In cele 129 de birouri la nivel mondial are 3.500 de angajati. BNP Paribas Real Estate este o bubsidiara a bancii BNP Paribas.

 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe