În Bucureşti, una din trei locuinţe este cumpărată cu banii jos
Cea mai mare parte a românilor visează la o casă. Puţini şi-o pot permite însă la modul real, chiar făcând apel la ajutorul unei bănci. Există însă câţiva „norocoşi” pentru care a scoate zeci de mii de euro din buzunar nu ar fi o aşa de mare problemă. „Sunt foarte mulţi oameni care au reuşit să vândă locuinţe pe vârf şi apoi au ţinut banii în bănci”, spune Ion Cătuţoiu, general managerul agenţiei Real Time. Exact în jurul acestui segment de populaţie se conturează şi strategia de supravieţuire a pieţei imobiliare. Potrivit estimării lui Cătuţoiu, în prezent, pe piaţa bucureşteană aproximativ 30%-40% dintre tranzacţiile cu locuinţe se derulează cu banii jos.
Încasări de un milion de euro în două luni
Această direcţie este ilustrată de către dezvoltatorul Obor Towers. Ansamblul finalizat oferă spre vânzare 70 de apartamente, dintr-un total de 125. Cătuţoiu a arătat că, în ultimele două luni, în cadrul Obor Towers au fost vândute opt apartamente (de la garsoniere la trei camere), toate cu bani gheaţă, fără a beneficia de discounturi sau oferte speciale. În total, încasările din această perioadă s-au ridicat la circa un milion de euro. În acest context, ţinta dezvoltatorului nu este să vândă prin Prima Casă sau prin credit în general, ci se adresează acelor clienţi care îşi pot permite o achiziţie prin resurse proprii. Managerul Real Time estimează că impozitarea dobânzilor la depozite bancare, în corelaţie cu fluctuaţia euro, vor determina tot mai mulţi deponenţi să-şi investească banii în imobile sigure.
La ora actuală, observă Cătuţoiu, ofertă rezidenţială de calitate sub 100.000 de euro este foarte puţină în piaţa bucureşteană. Asta luând în considerare acele proiecte care să îndeplinească criterii importante pentru cumpărător, precum amplasamentul, calitatea construcţiei, dar şi distribuţia suprafeţelor în apartamente. Spre exemplu, un apartament cu două camere de 120 de metri pătraţi este foarte greu de vândut în actualele condiţii economice.
70 de locuinţe de vândut într-un an
Investiţia estimată iniţial pentru ansamblul Obor Towers s-a ridicat la 10 milioane de euro, însă, în urma adăugării unor noi elemente la proiect, aceasta a crescut la 12,5 milioane de euro. Potrivit lui Hai Solomon, deţinătorul a 65% din acţiunile companiei dezvoltatoare, de la debutul complexului până acum preţurile de listă ale locuinţelor s-a diminuat cu circa 20%. La ora actuală, cel mai mic preţ este de 63.800 de euro (+TVA) pentru o garsonieră, iar cel mai scump apartament, cu patru camere, ajunge la 194.500 de euro (+TVA). În medie, preţul pe metru pătrat este de 1.050 de euro. Potrivit reprezentanţilor companiei, de la acest nivel nu se vor mai înregistra scăderi şi nici nu vor mai fi aplicate oferte speciale. „Luând în considerare calitatea materialelor, structura clădirii şi zona în care este amplasată, precum şi prin raport la alte clădiri noi din zonă, putem considera că acesta este un preţ corect”, subliniază Cătuţoiu. Segmentul ţintit pentru ansamblu este cel al end-userilor cu bani cash, ce vor fi abordaţi printr-o campanie de marketing direct. Potrivit estimărilor oficiale, cele 70 de locuinţe diposnibile ar trebui să fie vândute în decurs de un an de zile.
250 de locuinţe în Băneasa, în studiu de fezabilitate
Intenţiile dezvoltatorului Obor Towers nu se opresc aici. Cel puţin pe hârtie. Compania deţinută de Hai Solomon mai deţine un teren un teren în Băneasa, în apropiere de Grădina Zoologică. Pe o suprafaţă de 7.500 de metri pătraţi, planurile prevăd dezvoltarea unui ansamblu rezidenţial de circa 250 de locuinţe. „Situaţia de acum nu e uşoară. Trebuie să ne gândim bine, să facem un studiu de piaţă, ca să vedem dacă investim”, arată Solomon. Acesta şi-a arătat totuşi încrederea în potenţialul imobiliarului autohton. „La mijlocul lui 2008, când am văzut că piaţa cade, am fi putut să luăm banii şi să plecăm acasă, dar n-am făcut-o”, subliniază el.
GEORGE
Solomon, ce sa zica si el ….ca sa vanda. Piata era oricum la pamant – in momentul de fata nu poate de cat sa se duca sub pamant.
In actualele conditii de piata cine vrea sa vanda scade drastic pretul ca sa aiba oferte. Cine o sa tina la pret o sa stea cu oferta mult si bine. Unii or sa isi permita, altii nu….
Iar oameni cu bani cash – nu sunt chiar asa de multi cat viseaza dezvoltatorii de la noi. Sunt o mana de oameni care nu fac altceva decat sa astepte – incet incet cutitul o sa ajunga la os….