Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
21 nov. 2013

Cod portocaliu! Dezgheț pe piața imobiliară?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Planuri de investiție care de care mai îndrăznețe vădesc încrederea jucătorilor din rezidențial în „retrezirea” acestui sector.

A doua jumătate a anului trecut a adus câteva semne clare de „dezgheț” pentru segmentul rezidențial autohton, atunci când investitori prezenți pe piață încă din perioada de boom și-au anunțat intenția de a relua construcția unor ansambluri rezidențiale deja începute sau de a demara construcția altora noi. Anul acesta semnalele s-au intensificat în mod evident, ele venind atât din partea unor dezvoltatori mai vechi, cât și din partea altora care nu au construit înainte de criză. Planurile care de care mai îndrăznețe ale acestora par să anunțe o iminentă „retrezire” a pieței imobiliare.

„Este loc pe piață pentru proiecte noi, atât timp cât prețul este corect și se respectă standardele de calitate. Este un moment bun pentru antreprenorii exprimentați, care nu se află la primul proiect rezidențial și care sunt dispuși să investească. Prețul materialelor de construcții a scăzut, mâna de lucru este rezonabilă, considerăm că România este una dintre țările europene în care se poate construi la cele mai bune prețuri.”

Radu Teleman, director de marketing Militari Residence

Militari Residence: 1.600 de locuințe noi, gata până în primăvară
Săptămâna aceasta a fost anunțată o dezvoltare imobiliară de amploare în cadrul ansamblului rezidențial Militari Residence (foto jos). După ce a construit, din 2008 încoace, 42 de blocuri cu 4.000 de apartamente în vestul Bucureștiului, dezvoltatorul proiectului vrea să „tureze” și mai mult motoarele în următoarele luni. Până în primăvară, planurile sale prevăd finalizarea a 14 blocuri cu un total de 1.600 de unități locative, construcția clădirilor fiind deja demarată. “Datorită ritmului rapid de vânzare din cadrul ansamblului şi cererii constante din partea clienţilor, am decis să accelerăm extinderea proiectului. În medie, vindem lunar între 60 şi 80 de apartamente. Vom continua să dezvoltăm în funcţie de apetitul cumpărătorilor, la preţuri corecte, acesta din urmă fiind un factor extrem de important în procesul decizional”, subliniază Radu Teleman, directorul de marketing al Militari Residence.

militariresidence

1.000 de apartamente în Berceni și vile exclusiviste în nord
Planuri mari de dezvoltare au și alți investitori. Printre aceștia se numără și oamenii de afaceri Florea Diaconu şi Alessio Karkhi, care și-au anunțat recent intenția de a investi 40 de milioane de euro într-un ansamblu rezidențial în sudul Bucureștiului, prin compania Vista Development. Situat în apropierea mallului Sun Plaza, complexul se va numi Vista Rezidențial Concept (foto jos 1) și va fi format din 24 de blocuri cu un total 1.000 de apartamente. Cei doi oameni de afaceri vor să dezvolte de asemenea un complex de vile exclusiviste în nordul Capitalei (orașul Voluntari). Proiectul Vista Exclusive Concept (foto jos 2), a cărui dezvoltare a început deja și va dura circa șase luni de zile, va atrage o investiție de 2,5 milioane de euro. În funcţie de răspunsul pieţei la acest ansamblu, oficialii companiei precizează că iau în calcul varianta extinderii sale, în zonă existând mai multe variante în acest sens.

Vista Rezidential Concept
Vista Exclusive Concept

Optimism și în celelalte mari orașe ale țării
Entuziasmul dezvoltatorilor nu se manifestă doar în Capitală, ci și în alte mari orașe ale țării. În contextul finalizării celor două blocuri începute anul trecut în București (un total de 210 locuințe, în Evocasa Optima și Edenia Titan), Adama, unul dintre marii dezvoltatori activi în perioada de boom a pieței imobiliare, a început luna aceasta lucrările la ultima fază de construcție a ansamblului Copou Bellevue (foto jos) din Iași. Cea de-a treia etapă a proiectului – și ultima – constă într-o clădire cu cinci nivele, ce va cuprinde 49 de unități locative și va atrage o investiție de aproximativ 1,7 milioane euro. Pe termen mediu și lung, compania are în plan și demararea unor noi proiecte rezidențiale în Capitală – unul pe platforma fostei fabrici Ventilatorul (zona Răzoare) și altul în sud, zona Berceni.

Copou Bellevue Iasi

După livrarea primelor două blocuri din ansamblul Adora Urban Village (foto jos 1) din orașul Bragadiru – o investiție de 34,4 milioane de euro, în 12 blocuri cu 548 de apartamente -, compania israeliană Tagor (în colaborare cu fondul britanic de investiții Patron Capital) a demarat anul acesta două noi proiecte în provincie. Cel dintâi este Adora Urban Village Arad (foto jos 2), o investiție de circa 108 milioane de euro în 1.232 de unități locative; primul bloc, de 107 apartamente, urmează a fi livrat până la sfârșitul verii viitoare și va atrage fonduri de 7,3 milioane de euro.
Săptămâna aceasta, compania a lansat un proiect similar – Adora Urban Village Timișoara (foto jos 3), ce va presupune o investiție totală de 110 milioane de euro. Acesta va fi dezvoltat pe un teren de șase hectare și va cuprinde 12 blocuri, cu un total de peste 1.200 de apartamente. Prima etapă de construcție presupune finalizarea a 107 unități locative, printr-o investiție de 7,3 milioane de euro. Planurile companiei mai prevăd construcția unui ansamblu rezidențial de circa 600 de locuințe în București, zona Pipera, însă acesta nu a fost încă anunțat în mod oficial.
 
Adora Urban Village 2
Adora Urban Village Arad
Adora Urban Village Timisoara

Părerile cititorilor
4 păreri
 • gogu

  Hm, oare de ce nu isi pot vinde unii apartamentele ? Poate pt ca nu sunt realisti si cer in continuare preturi aberante de 900-1300E/mp ?
  ”În medie, vindem lunar între 60 şi 80 de apartamente” Sigur, sigur…

 • bucur daniela

  am un apt de vinzare de nici nu mai tin minte de cand si nu se intimpla nimic .o singura data am avut un vizitator dar atit si nimic mai mult .pe vremea raposatului nu exista aceste metode de promovare si in 3 luni am vindut un apartament acum nimic lipsa de interes din partea agentiilor sa le fie rusine parca nu ar avea nevoie de bani.

 • Sandu Costel

  Sunt incantat sa aud ca in Timisoara vin investitori si in domeniul constructiilor de locuinte. La momentul actual. lucrez in Italia (Roma)de 13 ani si sunt fuarte multumit de nivelul la care am ajuns(profesional calitativ etc.)si sper ca intro zi intorcandu-ma acasa sa fiu util cetatenilor care vor dori sa locuiasca in apartamente construite la un standard calitativ ridicat.De ce nu chiar prin intermediul vostru .V-a stau la dispozitie cu gandul ca am o sansa de a colabora cu persoane de inalta calitate profesionala,morala etc.,spun asta pt.ca din pacate in romania se lucreaza inca la un standard scazut Va urez succes si salut din nou initiativa voastra de a fi ajuns la Timisoara.

 • florin negoita

  agentiile imobiliare nu au suficienta vointa si imaginatie sa promoveze si sa faca lobby pt. vânzarile imobiliare.postarile si plasarile de imagini pe net nu sunt la indemâna oricarui proprietar. dialogul si comunicarea trebuie schimbate radical

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
WIN Herăstrău: echilibrul și armonia arhitecturii contemporane, la un pas de cel mai mare parc al Capitalei (P)

La finalizare, ansamblul va fi format din șase clădiri rezidențiale, ce vor însuma aproximativ 300 de apartamente. Visezi la o locuință perfect concepută pentru nevoile tale, în care să...

citește mai departe
Bog’Art construiește un ansamblu rezidențial „verde” în nordul Bucureștiului. Art City va avea 141 de apartamente

Art City va fi lansat oficial în cadrul Romanian Design Week și va face parte din masterplanul de regenerare urbană Petrom City. Compania de construcții Bog’Art a demarat dezvoltarea...

citește mai departe
Apartamente în imobil nou, Piața Victoriei: localizare deosebită, în zonă cu verdeață, finisaje de top. Potențial de investiție!

Cele trei proprietăți disponibile spre vânzare sunt atractive atât pentru un consumator final, cât și pentru un investitor – ele pot fi folosite atât în scop locativ, cât și...

citește mai departe
Lucrările la ansamblul rezidențial dezvoltat de Impact în Constanța avansează: vilele sunt în stadiu de finalizare, iar fundația primelor blocuri a fost turnată

Întregul proiect este construit în manieră sustenabilă, respectând standardele internaționale impuse de certificarea BREEAM Excellent. Dezvoltatorul autohton Impact Developer & Contractor, listat la Bursa de Valori București, a anunțat...

citește mai departe
Dezvoltatorul proiectului Cloud 9, din zona Aviației, are în plan un nou ansamblu de proporții în Capitală. Va ajunge la 900 de unități locative

Potrivit oficialilor companiei, lucrările de construcție la noul proiect sunt programate să înceapă până la finalul anului în curs. Grupul Akcent Development, activ pe piața imobiliară din Capitală pe...

citește mai departe