Constructia oraselor ecologice, afacerea viitorului

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 5 Septembrie 2009, Ultima actualizare: 05 Septembrie 2009

Recesiunea globala a blocat proiectele de constructie a asa-numitelor orase ecologice, dezvoltari imobiliare ce reduc dramatic emisiile de dioxid de carbon. A ramas in aer in special proiectul orasului Dongtan, de langa Shangai, cea mai importanta constructie de acest gen.

Insa, odata cu iesirea din recesiune si cresterea preturilor pentru petrol, afacerile implicand constructia unor orase “verzi” au prins, din nou, avant.

Proiecte cunoscute precum Masdar, din Abu Dhabi, si “orasul inteligent” din Amsterdam, ambele finantate de stat, isi continua dezvoltarea.

De exemplu, in luna iulie s-a mutat primul rezident al Eco City Hamburg-Harburg, aflat la iesirea orasului german Hamburg. Orasul cuprinde unitati locative, spatii de productie, birouri, hoteluri, magazine si restaurante si a costat, pana acum, 25 de milioane de euro, din totalul de 120 de milioane planificat.

Oraselul are un consum de energie cu 30% mai scazut decat unul normal, iar cele doua turbine eoliene amplasate pe doi zgarie-nori genereaza peste 10% din nevoia de electricitate a complexului. Astfel, chiria este cu 25% mai mica decat in Hamburg, iar naveta dureaza 20 de minute, relateaza Business Week.

Insa cat de viabile sunt aceste orase “verzi”, se intreaba analistii.

“Raspunsul la intrebarea daca este sau nu o investitie buna depinde de planurile fiecarui investitor”, explica John Macomber, director la firma de consultanta Boston BuildingVision. “Cei care sunt in cautarea unui profit pe termen scurt nu vor vedea o oportunitate in aceste orase. Insa, cei care sunt de parere ca preturile pentru energie vor continua sa creasca si va fi nevoie de spatii ecologice cred ca fac o investitie buna”, a adaugat el.

Totusi, Macomber spune ca nu vor fi prea multi investitori privati interesati de orasele verzi, daca nu vor exista ajutoare semnificative din partea statului, mai ales ca multi cred ca acestea sunt proiecte de lux, deocamdata.

Joburile verzi, joburile viitorului

In ultimele 12 luni, pe fondul cresterii ratei somajului, guvernele din mai multe tari, dar in special cel din Statele Unite, au facut lobby pentru industriile ecologice, drept o metoda de creare a locurilor de munca.

“In timp ce investitorii se indeparteaza de domeniu, guvernele sustin ca trebuie sa facem acest lucru”, a spus Guy Battle, fondator al firmei de consultanta dcarbon8.

De asemenea, mai multe corporatii se implica in astfel de proiecte.

De exemplu, IBM participa la constructia mai multor orase ecologice in Amsterdam, Stockholm si Singapore, iar Accenture si-a dezvoltat propriul departament de “tehnologii inteligente”, axat pe gasirea metodelor de reducere a emisiilor gazelor cu efect de sera.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe