Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 Iulie 2010

Constructorii: Reducerea TVA, benefica pentru piata

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 13 Iulie 2010

Reducerea TVA ar fi o masura benefica pentru piata, iar impozitarea progresiva a veniturilor ar avea impact in principal asupra celor cu salarii mari, considera reprezentantii firmelor din constructii, care solicita o politica fiscala coerenta si actiuni suplimentare pentru redresarea economiei, informeaza Mediafax.

“Buna sau rea, cota unica a functionat pana la venirea crizei. Nu stiu daca problema Romaniei consta neaparat in impozitare sau in TVA. Cred insa ca orice venit ar trebui impozitat. Din perspectiva consumului, evident ca revenirea la un TVA de 19 procente – sau la un TVA mai mic decat 24% – ar avea impact direct asupra consumatorului final.

Cred ca ne hazardam in a spune ca am incuraja consumul, dar cel putin am ridica o presiune psihologica suplimentara de pe consumator”, a declarat pentru MEDIAFAX Ioan Titeiu, directorul general si actionarul majoritar al producatorului de materiale pentru constructii Arcon Sfantu Gheorghe.

O opinie similara legata de reducerea TVA are si Marcel Barbut, proprietarul producatorului de materiale de constructii AdePlast Oradea.

“TVA-ul este bine sa se reduca. Noi oricum am declarat ca vom sustine o parte din aceasta crestere a TVA-ului, astfel incat consumatorii din zona constructiilor sa nu simta in pret”, a spus Barbut.

El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, ca investitor roman, ar fi ideal sa creasca impozitele pentru cei care castiga mai mult. Pe de alta parte, Barbut afirma ca guvenantii nu ar trebui sa modifice impozitul pe profit, pentru ca o astfel de masura ar genera un climat de instabilitate pentru investitori.

Adrian Costin, presedintele CA al companiei de constructii SCT Bucuresti, apreciaza ca masura de impozitare progresiva ar putea genera scaderea salariilor pentru unele categorii de angajati, in conditiile in care, in actualul context economic, companiile nu isi vor putea permite sa suporte cheltuieli salariale suplimentare.

“Consider ca o impunerea unei cote progresive, desi nu o imbratisez, este mai buna decat o crestere la nivel generalizat a impozitelor. Pe de alta parte, revenirea TVA ar fi o masura care ar incuraja relansarea economica”, a afirmat Costin.

El a precizat ca modelul unei cote progresive de impozitare este folosit de multe state, insa o politica fiscala trebuie gandita pe termen lung. Legat de TVA, el a afirmat ca multi producatori au transferat in pretul produselor majorarea taxei, iar o noua reducere nu garanteaza revenirea imediata a preturilor.

Seful companiei Energomontaj Bucuresti, Florin Kessler, sustine ca impozitarea progresiva va avea efecte doar asupra celor cu salarii mari, iar o decizie in acest sens ar trebui insotita si de alte masuri, precum scutirea de impozit pentru profitul reinvestit in productie.

“Va fi mai greu de tinut oamenii buni”, a spus Kessler. El a adaugat ca masura de reducere a TVA ar fi una pozitiva, dar sustine ca majorarea de la 19% la 24% nu s-a resimtit pana in prezent in afacerea pe care o conduce.

Valentin Petrescu, presedintele Patronatulului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta, arata ca scaderea TVA este benefica pentru achizitiile de materiale, iar impozitarea progresiva va avea un efect redus asupra veniturilor muncitorilor.

“Importanta pentru toata lumea este mentinerea locurilor de munca. Nu cred ca pentru marea masa a muncitorilor salariile sunt atat de mari pentru ca aceasta masura sa fie o sperietoare. Impozitarea progresiva va avea efecte pentru alte piete si alte categorii de salariati”, a spus Petrescu.

El a afirmat ca este nemultumit ca autoritatile nu au tinut cont de programele propuse de patronatul pe care il conduce, “initiativele murind din fasa”.

“Masura de impozitare progresiva nu este una care sa incurajeze initiativa privata. (…) Nu vad bune masurile care lovesc in cei care muncesc si nu-i pun la lucru pe cei care nu muncesc. Sunt prea putini oameni care muncesc in tara asta”, a afirmat Mircea Timofte, presedintele CA si cel mai mare actionar al companiei Transilvania Constructii (COTR).

El a adaugat ca nu stie deocamdata ce vizeaza aceste masuri, dar ca nu este indicat sa compensezi o majorare a impozitelor printr-o diminuare a TVA. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe