Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
14 apr. 2010

Constructorul autostrazii Comarnic-Brasov renunta la contract?

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Consortiul Vinci-Aktor, care a castigat licitatia pentru constructia in concesiune a autostrazii Comarnic-Brasov, ar putea renunta la contract deorece nu dispune de fonduri pentru a finanta proiectul in valoare de 1,5 miliarde de euro, astfel incat proiectul ar putea fi oprit, informeaza Mediafax.

„Ei (consortiul castigator – n.r.) au venit saptamana trecuta si ne-au spus ca au probleme foarte mari in a gasi finantare si asteptam un raspuns oficial azi sau maine.

Daca se decid sa renunte, vom face o analiza pentru a afla daca trebuie sa schimbam ceva la proiect, daca il mai facem prin concesiune si cand se va intampla acest lucru.

Nu putem relua licitatia pentru ca riscam sa ne lovim de acelasi lucru: nu exista bani pe piata internationala”, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, surse din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, presedintele grupului francez Vinci si un reprezentant al companiei elene Aktor au semnat, la 18 ianuarie, contractul de concesiune, proiectul avand termen de finalizare luna ianuarie 2014.

Berceanu a spus in luna ianuarie ca Banca Europeana pentru Investitii (BEI) este interesata sa participe la finantarea proiectului.

Vicepresedintele BEI Mathias Kollatz-Ahnen a declarat in luna martie ca inca nu a inceput negocierile pentru finantarea tronsonului de autostrada si a atras atentia ca astfel de proiecte nu sunt usor de finantat in contextul economic actual.

Proiectul este primul contract din Romania de constructie prin concesiune a unui tronson de autostrada.

Dupa finalizarea autostrazii, statul va plati in 26 de ani, in total, 4,8 miliarde de euro.

Din suma totala, 3,108 miliarde euro reprezinta cheltuieli cu imprumutul principal, 670 milioane euro – cheltuieli cu creditul subordonat, 323 milioane euro – cheltuieli legate de operare si intretinere, 584 milioane euro – taxe, impozite si alte costuri financiare, 146 milioane euro – inflatia, potrivit Ministerului Transporturilor.

Suma de 323 de milioane de euro aferenta cheltuielilor legate de operare si intretinere reprezinta doar o parte din costul total al acestei activitati, restul fiind suportat din taxele de concesiune – taxa de autostrada, chirii si altele.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe