Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
8 mart. 2011

Cum e corect: “am platit 40 de mii!” sau “am ce mi-am dorit”? Cumparam PRET sau BENEFICIU?

scris de Dan Ioan Popp

Pentru majoritatea dintre noi locuinta reprezinta cea mai costisitoare investitie. Dar in acelasi timp locuinta este un vis la a carui implinire tinjim mereu, indiferent in ce etapa a vietii suntem. Pe de o parte ne mobilizam pentru a avea mijloace financiare adecvate, pe de alta parte, in mod continuu, lucram la (re)definirea si nuantarea visului nostru imobiliar: unde este, cit de mare este, de ce este inconjurata locuinta, cum este decorata, ce surprize sau placeri ne poate oferi.

Cum suna dilemele noastre imobiliare? Cred ca patru cazuri ne pot edifica  satisfacator in privinta lucrurilor pe care le luam in considerare cind judecam: sa facem cunostinta cu Emma, Novacii, Popestii si…parintii.


Emma are 26 de ani, lucreaza in IT, are doar citiva prieteni buni, este workaholica, lucreaza in Nord, prefera weekendul la munte prin cabane sau chiar cu cortul, nu are automobil si se simte bine mai degraba in natura decit prin cluburi. Este dependenta de internetul in banda larga, prefera mincarea naturista dar gateste minimal. CD-urile si DVD-urile sunt mai importante decit garderoba. Are bicicleta, face sute de fotografii lunar si colectioneaza minerale.

Domnisoara Emma vrea o garsoniera. Iar beneficiul semnificativ pentru ea este “sa locuiasca modern intr-un mediu natural“.

Emma poate alege intre o garsoniera in Drumul Taberei care costa 45.000 eur si o garsoniera in Greenfield care costa 62.000 eur.

Tinarul cuplu Novac nu are copii. Lucreaza semicentral. Sunt atenti cu corpul lor: fac fitness, jogging si iubesc sportul si iesirile in aer liber. Au un automobil pe care il impart uneori; daca nu reusesc, atunci folosesc curent taxiul. De cel putin 3 ori pe saptamina gatesc impreuna sau chiar cu prietenii; lunar dau un party pe terasa sau ies la un BBQ. Uneori socrii vin sa faca menajul sau chiar cite ceva de mincare…

Proaspatul cuplu Novac tinjeste dupa 2 camere. Beneficiul central urmarit de ei este ca “fericirea de zi cu zi sa o poata impartasi si altora“. Cuplul Novac trebuie sa decida intre 2 camere in Titan, 65.000 eur si 2 camere in Greenfield, 72.000 eur.

Familia Popescu are o fetita (Sandra) de 3 ani si mai este in asteptarea unui copil. Sandra merge la gradinita si in proiect urmeaza sa fie educata la o scoala cu profil englez. Au doua masini. El lucreaza in Ilfov, ea central. Bona este ca un membru al familiei. Jocul in aer liber este foarte important pt Sandra; prietenele Sandrei aduc alte mame in familia Popescu. Dentistul, farmacia si sala de balet devin importante pentru Sandra si ce urmeaza in urmatorii sai 10 ani.

Familia Popescu vrea 3 camere. Ei considera ca cel mai important beneficiu este “sa aiba la indemina protectie si servicii pentru dezvoltarea copiilor“.

Popestii pot opta intre 3 camere in Militari, 85.000eur si 3 camere in Greenfield, 99.000 eur.

Parintii mei dupa 20 de ani doresc rasplata. Vor liniste si statut de burghezi. Impreuna, azi, au 120 de ani! Au o afacere mai degraba de acasa decit de la birou. Au o masina de teren; din fericire isi pot permite sa plece in vacante de cel putin 4 ori pe an.
Le place gradinaritul si ar face orice sa poata avea rosiile, ceapa si cartofii lor. Sunt atenti la tot ce pare poluat, toxic, artificial sau modificat genetic. Se multumesc cu un dormitor, un living mare, sufragerie pt musafiri si biroul cu biblioteca pentru cele peste 2000 de carti “grele”.
Parintii mei se gindesc la o casa sau un apartament mare. Cel mai important beneficiu enumerat este “sa simta linistea binemeritata si siguranta“.

Parintii mei ar alege intre 4 camere linga Unirii la 125.000 eur si 4 camere in Greenfield la 145.000 eur.

Oare fiecare dintre ei ce va cumpara: pret sau beneficiu? Voi ce ati face?

Dar ei stiu ca, in fond, “daca vrei, poti”!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Casa R by Studio 1408 – oferta exclusiva Green Angels

Daca tot am terminat (sau aproape terminat ca mai am un singur apartament) cu Urban Spaces, proiectul castigator al Anualei de arhitectura 2014, am zis sa nu-mi stric obicieiul...

citește mai departe
Secretul lui Polichinelle :cind ceva e prea mare sa il conduci il spargi in parti mai mici-manevrabile !

Secretul lui Polichinelle…….Traversam una din cele mai framintate perioade ale istoriei. Regulamentul Organic,revolutia pasoptista,razboiul de independenta, primul razboi mondial ,criza din ’29-’33,dictatul de la Viena, al doilea razboi mondial,colectivizarea,dictatura...

citește mai departe
Zenon redivivus : trecerea,oprirea,stationarea si abuzul de utilizare a cailor de acces

Zenon a fost un antic philosof grec…Sa luam aminte .Dreptul de trecere (de exemplu pe holul sau casa scarii din bloc) da cumva drept de ocupare continua sau regulata...

citește mai departe
Prietenii si combinatiile lor….

“Prietenii” pot fi precum cartile intr-o biblioteca: unele le citesti iar altora le sti doar titlul, ceea ce te face sa le deschizi doar atunci cind ai nevoie.”Prietenii” sunt...

citește mai departe
Intelepciunea bucatarului….

Intelepciunea bucatarului:morcov,oua,porumb si cafea … Inainte de plecarea baiatului sau in lume tatal, care era bucatar,i-a spus: “Ai grija cu cine ai de-a face, caci oamenii sunt tare diferiti:...

citește mai departe