Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
29 Septembrie 2010

Cum poţi face economii de până la 50% la întreţinere

scris de Adriana Lefter in categoria Home & Deco, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 29 Septembrie 2010

Tot mai mulţi români aleg varianta debranşării de la sistemul centralizat de încălzire, din dorinţa de a-şi reduce substanţial cheltuielile pe timp de iarnă.

Odată cu apropierea anotimpului rece, cei mai mulţi dintre noi simt deja fiorii unor facturi supradimensionate la întreţinere. Resemnarea fără drept de apel nu este însă singurul răspuns posibil în faţa unei asemenea situaţii. Optarea pentru un sistem de încălzire individual este o soluţie demnă de luat în calcul în aşteptarea iernii 2010-2011. “O mare parte din cei care nu s-au debranşat încă probabil nu cunosc costurile reale ale încălzirii centralizate. În condiţiile în care preţul gigacaloriei va ajunge la valoarea reală, nesubvenţionată, instalarea unei centrale termice de apartament va aduce economii ce pot ajunge şi până la 50%”, spune Sever Scarlat, directorul general al Baxi Romania. Acesta precizează că, spre deosebire de sistemul centralizat de încălzire, ce funcţioenază după tehnologii vechi de zeci de ani, centralele termice individuale asigură o ardere eficientă a combustibililor, reducându-se astfel pierderile. În plus, consumul poate fi controlat în funcţie de dorinţele şi nevoile specifice fiecăruia.

Cea mai căutată centrală, preţ maxim de 2.500 RON
În acest context, scoaterea subvenţiei la gigacalorie discutată de către autorităţi face ca tot mai mulţi români să se orienteze spre varianta debranşării de la sistemul centralizat de încălzire. Potrivit estimărilor Ariston Thermo România, în această toamnă peste 50.000 de familii îşi vor monta centrale termice de apartament, ceea ce reprezintă o pondere de circa 40% din vânzările preconizate pentru acest an pe piaţa de profil. Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston, precizează că motivul care îi determină pe români să treacă la un sistem propriu de încălzire este reprezentat de analiza atentă a costurilor de întreţinere din lunile de iarnă. Astfel, potrivit lui Drăguleanu, în România, aproximativ 90% din piaţa de centrale termice reprezintă o primă instalare, din care 75% din vânzări au loc ca urmare a deconectărilor de la sistemul centralizat de încălzire.

Potrivit lui Sever Scarlat, în momentul de faţă, cel mai căutat tip de centrală de apartament este cel de 24 kw, bitermic, cu preparare instantanee de apă caldă menajeră. Preţul mediu al unui astfel de produs variază între 1.800 şi 2.500 RON, cu TVA inclus, în funcţie de brand şi de serviciile suplimentare oferite de companie.

Vânzări duble faţă de anul trecut
Evoluţia vânzărilor înregistrate de companiile de profil într-o perioadă de recesiune nu face decât să ilustreze din plin orientarea tot mai mare spre soluţia debranşării de la sistemul centralizat de încălzire. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie 2010, Baxi România a înregistrat o creştere cu peste 50% a numărului de centrale termice vândute, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Acelaşi ritm de creştere urmează a se menţine la nivelul întregului an, potrivit estimărilor oficiale. Potrivit lui Scarlat, creşterea vânzărilor pe 2010 a fost generată tocmai de concentrarea strategiei de vânzări pe segmentul cumpărătorilor debranşaţi, dar şi al celor aflaţi la a doua achiziţie de termocentrale (prin două campanii distincte de marketing: Rabla la centrale şi Marea Debranşare).

În acelaşi timp, Ariston Thermo preconizează vânzări de aproape 50.000 de centrale termice până la sfârşitul acestui an, după ce, în 2009, compania a comercializat peste 27.000 de produse de acest tip.

Părerile cititorilor
5 păreri
  • FRAM

    …eu zic sa mai puneti o haina in plus…..cum spunea cineva in trecut….e cel mai ieftin,va asigur!!

  • lontos constantin

    Sunt surprins sa aud de programul rabla la centrale daca stie cineva mai mult astept un semn ,
    Cu multumiri

  • Lucienescu

    Sincer, ma asteptam la mai mult din partea acestui articol. De obicei subiectul unui articol trebuie sa reprezinte o concentrare a articolui, in cazul nostru discutia axandu-se mai mult pe vanzarile firmei Ariston. Chiar as fi dorit sa citesc o analiza comparativa riguroasa a costurilor cu cifre, nu cu procente fara acoperire. Eu sunt adeptul centralelor termice de apartament si chiar am instalata o astfel de centrala (locuiesc in Bucuresti). Ii afatuiec pe toti cei care nu au optat inca pentru aceasta solutie sa o faca chiar si in conditiile in care costurile ar putea sa ajunga la fel cu cele ale incalzirii centralizate. Iarna cu adevarat se vad avantajele atunci cand o sa pornesti caldura la ce temperatura vrei si cel mai important la ce ora vrei din zi si din noapte :). Iar costurile… sunt mult mai reduse 🙂

  • adiursu

    recomand centrale vaillant. sunt cele mai eficiente. randament maxim.

  • Ciprian

    Foarte util, tineti-o tot asa!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ce cheltuieli genereaza locuinta: o comparatie Romania versus alte tari din Europa

Potrivit Eurostat, in 2010, in Romania, ponderea cheltuielilor generate de locuinta in venitul disponibil al unei gospodarii a fost de 24,9%, procent cu care ne situam pe locul 7...

citește mai departe
Cu cât vor creşte facturile la întreţinere în această iarnă

În contextul majorării costurilor de încălzire şi discuţiilor legate de eliminarea subvenţiilor la căldură, vânzările de microcentrale ating cote înalte. Instalarea sezonului rece îi face pe cei mai mulţi...

citește mai departe
Românii debranşaţi vor investi 120 mil. euro în sisteme proprii de încălzire

Apropierea sezonului rece face ca o parte importantă a populaţiei să caute soluţii mai ieftine de termoficare. Discuţiile legate de eliminarea subvenţiilor la căldură determină tot mai mulţi români...

citește mai departe